[Practice Test 23] RPSC College Lecturer 2021: General Studies of Rajasthan Paper 3

RPSC College Lecturer Exam 2021 Test Series for General Studies Paper 3Rajasthan Public Service Commission conducts the recruitment for Technical and Non Technical Education Department for the post of Lecture. The Rajasthan Public Service Commission has released the recruitment for Assistant Professor and lecturer (Technical Education) Posts. There are 918 vacancies for these posts. 

This is a big opportunity for candidates who waiting for jobs in RPSC. It is essential to know details like Exam Pattern, Syllabus, Exam Date, Previous Year Papers, and Admit Card. We will provide you all the information about Rajasthan College lecturer Syllabus 2021.

The RPSC conducts the Assistant Professor exam every year and a huge number of candidates fill the form. It is high time to start your preparation with the syllabus given in this article. Once you go through with the RPSC Assistant Professor Syllabus 2021, you will be able to figure out how to and what to prepare for the paper.

RPSC Lecturer Exam 2021 Test Series: 25 High Quality Mock Tests with answers in PDF Based on Trending and Previous Papers Analysis, which will definitely improve your confidence and score in real exam.


RPSC College Lecturer 2021 Test Series for General Studies of Rajasthan – Click here – Join (English)


RPSC College Lecturer 2021 Test Series for General Studies of Rajasthan – Click here – Join (Hindi)


Practice Test 23

Question 1 which state has launched “Mission Be an Exporter” campaign with an aim to encourage interested exporters in the state?

 (a) Rajasthan

 (b) Punjab

 (c) Assam

 (d) Chhattisgarh

Answer:  Rajasthan

Question 2 with which state has the United Nations World Food Program partnered to improve the Targeted Public Distribution System (TDPS)?

 (a) Andhra Pradesh

 (b) West Bengal

 (c) Rajasthan

 (d) Bihar

 Answer: Rajasthan

Question 3 where is the world’s third largest cricket stadium being built?

 (a) Kota

 (b) Jodhpur

 (c) Udaipur

 (d) Jaipur

 Answer:  Jaipur

Question 4 which of the following state government have planned to develop a tiger corridor connecting Ranthambore Tiger Reserve, Ramgarh Vishdhari Tiger Reserve and Mukundra Tiger Reserve?

(a) Karnataka

 (b) Rajasthan

 (c) Tamil Nadu

 (d) Madhya Pradesh

Answer:  Rajasthan

Question 5 Under the Chief Minister’s Corona Child Welfare Scheme, how much amount will the state government give as one-time grant as immediate assistance to the children who have been orphaned due to the Covid-19 epidemic?

 (a) Rs 5 lakh

 (b) Rs 3 lakh

 (c) Rs 2 lakh

 (d) Rs 1 lakh

 Answer:  Rs 1 lakh

Question 6 Under the Mukhyamantri Kisan Mitra Energy Yojana, the maximum subsidy will be given to the farmers on agricultural electricity connection every month is?

 (a) 50% maximum Rs.4000

 (b) 60% maximum Rs.1000

 (c) 30 percent maximum Rs.5000

 (d) 20% maximum Rs.2000

 Answer: 60 percent, maximum 1000 rupees

Question 7 The Rajasthan government has given information about the establishment of colleges related to Ayurveda, Yoga and Naturopathy in how many districts of the state?

 (a) 3

 (b) 4

 (c) 6

 (d) 10

 Answer: 6

Question 8 Krishna Nagar is associated to which sport?

 (a) Basketball

 (b) Shooting

 (c) Badminton

 (d) Cricket

 Answer:  Badminton

Question 9 who is the education minister of Rajasthan?

 (a) Govind Singh Dotasara

 (b) Devi Singh Bhati

 (c) Sachin Pilot

 (D) Shanti Kumar Dhariwal

 Answer:  Govind Singh Dotasara

Question 10 Rajasthan provides facility of complete genome sequencing is the ……… state of the country?

 (a) Third

 (b) Fifth

 (c) Second

 (d) first

 Answer:  first


Rajasthan Current Affairs Year Book 2022 – Click here

Question 11 which sports have been allowed by the state government to be included in the Rajasthan Rural Olympic Games?

 (a) Shooting Ball and Kho-Kho

 (b) Chess and Gilli Danda

 (c) Pallankuzhi and Zanjeer

 (D) Hopscotch and Kancho

 Answer: Shooting Ball and Kho-Kho

Question 12 who has honored with the Lok Kavi Mandela Memorial Award?

 (a) Dr. Gajadan Charan

 (b) Dr. Navneet Pandey

 (c) Dr. Nagendra Narayan Kiradu

 (D) Dr. Nagraj Sharma

 Answer: Dr. Gajadan Charan

Question 13: Under the Mahatma Gandhi NREGA scheme, the state government has decided to provide additional employment for how many days to the tribals and especially abled laborers in the financial year 2021-22?

 (a) 50 days

 (b) 70 days

 (c) 100 days

 (d) 200 days

 Answer: 100 days

Under Mahatma Gandhi NREGA scheme, to provide financial support to Sahariya and Khairua tribes residing in Baran district of the state and Kathodi tribes families residing in Udaipur district and special qualified laborers of the state, to complete 100 days in the financial year 2021-22. After this, it has been decided to provide 100 days additional employment on demand of employment as per rules. That is, 200 days employment per family will be provided to the above said workers.

Question 14 On the occasion of World Environment Day, under the joint aegis of Rajasthan State Pollution Control Board and Confederation of Indian Industry, the fourth edition of 7-R conference was organized through virtual medium, which of these is not in 7-R?

 (a) Refuse

 (b) Rethink

 (c) Refurbish

 (d) Repot

Answer: D

On the occasion of World Environment Day, the fourth edition of 7-R conference was organized through virtual medium under the joint aegis of Rajasthan State Pollution Control Board and Confederation of Indian Industry on Saturday. The 7 R’s is Rethink, Refuse, Reduce, Reuse, Refurbish, Recover and Recycle, with special emphasis on the conference. President of Rajasthan State Pollution Control Board is Smt. Vinu Gupta.

Question 15 Recently, how many districts of Rajasthan have been declared as Civil Defense districts by the Central Government?

 (a) 19

 (b) 16

 (c) 12

 (d) 9

 Answer: 12

In 2010, the central government declared 21 districts of Rajasthan as civil defense districts. Recently, the Central Government has also declared the remaining 12 districts of Rajasthan (Churu, Jhunjhunu, Rajsamand, Jhalawar, Tonk, Banswara, Pratapgarh, Dausa, Dungarpur, Karauli, Dholpur and Baran) as civil protection districts. Rajasthan has become the first state in the country where all the districts have been declared as civil defense districts. Now all the districts of the state will be equipped with air strike warning system. The Central Government will bear the entire cost of developing this system.

Question 16 which one of the following Director General of Rajasthan Police passed away recently?

 (a) Raghunath Singh Kapoor

 (b) Ram Kishore Verma

 (c) Raghav Prakash Swami

 (d) Manoj Kumar Srivastava

 Answer: Raghunath Singh Kapoor

Raghunath Singh Kapoor, the first Director General of Rajasthan Police, passed away recently. Kapoor was the Director General of Police from 20 January 1983 to 26 June 1985. Before 1983, the Rajasthan Police was headed by an Inspector General level officer.

Question 17 KVIC has started a project named “Bamboo Oasis on Lands in Drought” (BOLD) from which village of Udaipur, Rajasthan?

 (a) Nichla Mandwa

 (b) Fleet of Bhils

 (c) Sayyat Bhagli

 (d) Kharadi function

 Answer: Nichla Mandwa

Recently Khadi and Village Industries Commission (KVIC) started a project named Bamboo Desert (BOLD) on dry land area from Nichla Mandwa village in Udaipur, Rajasthan. Under this project 5,000 saplings of special bamboo species – Bambusa Tulda and Bambusa Polymorpha specially brought from Assam, were planted on 25 bighas (about 16 acres) of vacant dry land of Lower Mandwa Gram Panchayat. In this way, KVIC has created a world record for planting maximum number of bamboo saplings in a single day at one place. This is the first such exercise in India. The project seeks to create a bamboo based green belt in arid and semi-arid land areas. It has been launched as part of KVIC’s Khadi Bamboo Festival to celebrate the Amrit Mahotsav of Azadi on the occasion of 75th Independence Day. KVIC is about to start similar projects in Dholera village and Leh-Ladakh in Gujarat’s Ahmedabad district by August this year.

Question 18 Project BOLD (Bamboo Oasis on Lands in Drought) was recently started from which state of India?

 (a) Rajasthan

 (b) Gujarat

 (c) Madhya Pradesh

 (d) Uttarakhand

Answer: Rajasthan

Project BOLD (Bamboo Oasis on Lands in Drought) is a project of Khadi and Village Industries Commission (KVIC) which seeks to create bamboo based green patches in arid and semi-arid land areas. It was launched on July 4, 2021 from the tribal village Nichla Mandwa in Udaipur, Rajasthan. This is a unique and first of its kind scientific exercise that serves the joint national objectives of reducing desertification and providing livelihood and multi-disciplinary rural industry support. It has been launched as part of “Khadi Bamboo Festival” of KVIC to celebrate 75 years of Independence “Azadi Ka Amrit Mahotsav”. KVIC is going to replicate this project in village Dholera and Leh-Ladakh region of Ahmedabad district of Gujarat by August this year. A total of 15,000 bamboo saplings will be planted before August 2021.

Question 19 Recently, the National Tiger Conservation Authority (NTCA) has approved which state’s Ramgarh Vishdhari Wildlife Sanctuary to become a tiger reserve?

 (a) Bihar

 (b) Punjab

 (c) Rajasthan

 (d) Jharkhand

 Answer: Rajasthan

Recently, the Technical Committee of the National Tiger Conservation Authority (NTCA) has approved the creation of Ramgarh Vishdhari Wildlife Sanctuary in Rajasthan as a tiger reserve. With this, Ramgarh Vishdhari Wildlife Sanctuary will become the fourth Tiger Reserve/Tiger Sanctuary of Rajasthan.

Question 20 Name the Indian, who has been awarded the prestigious United Nations Land for Life Award 2021 for his environmental organisation, Familial Forestry?

 (a) Anand Singh Thakur

 (b) Ketan Kumar

 (c) Shyam Sundar Jyani

 (d) Vineet Saxena

 Answer: Shyam Sundar Jyani

The United Nations Association for the Resistance to Desertification (UNCCD) has awarded this year’s / 2021 prestigious Land for Life Award to Rajasthan-based environmental organization Familial Forestry. Familial Forestry is led by climate activist and its founder is Shyam Sundar Jyani. The United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) organizes the Land for Life Award every two years to recognize excellence and innovation in efforts towards land balance. The theme of the 2021 Awards is Healthy Land, Healthy Lives. The Land for Life Award was launched in 2011 at UNCCD COP (Conference of Parties) 10 and is considered the world’s highest award with respect to land conservation and restoration. The function of familial forestry is a land restoration and conservation method that promotes the well-being of communities and improves their relationship with nature. The jury is impressed by the achievements of the Familial Forestry and its nature to associate a tree with the family and treat it as a green member of the family. The award was announced by Costa Rica’s President Carlos Alvarado Quesada in a virtual high-level forum on the occasion of World Day of Desertification and Drought on 17 June.

Question 21 which state government has recently approved the draft of ‘Mukhyamantri Kisan Mitra Energy Yojana’?

 (a) Punjab

 (b) Assam

 (c) Rajasthan

 (d) Bihar

 Answer: Rajasthan

Recently, the Rajasthan government has approved the draft of ‘Mukhyamantri Kisan Mitra Urja Yojna’, under which Rs 1,000 per month will be provided to agricultural electricity consumers. Under this scheme, the state government will provide Rs 1,000 per month to the meter consumers on electricity bills and a maximum of Rs 12,000 per annum. According to the official statement issued in this regard, due to this scheme, the state government will have a financial burden of Rs 1,450 crore per annum. Under this, electricity bills will be issued by the electricity distribution companies on a bi-monthly basis. Be aware that Central and State Government employees and other income tax payers will not be eligible for subsidy under this scheme. Eligible consumers will have to link their Aadhaar number and bank account with the scheme. The subsidy amount under the scheme will be payable only when all their dues are paid by the consumers. After paying the due amount, the subsidy amount will be payable to the consumers on the upcoming electricity bill. This scheme was announced by the Chief Minister of the state in the budget for the year 2021-22.

Question 22 Rajasthan has become the _____ state of the country to nominate Divyangjan in urban bodies –

 (a) First

 (b) Second

 (c) Third

 (d) Fourth

 Answer: first

The Government of Rajasthan has fixed the participation of Divyangjan in urban bodies with the aim of giving equal opportunities to the Divyangjan in power and politics by issuing a notification. Under the notification, it has been decided to nominate one member from amongst the nominated members to be appointed through the State Government in the Municipal Corporation, Municipal Council and Municipality.

Question 23 which scheme has been approved by the Rajasthan government for residential facility to the students in urban areas?

 (a) Gora Dhaya Voucher Scheme

 (b) Ambedkar DBT Voucher Scheme

 (c) Guardian Voucher Scheme

 (d) Suvidha Sahara Voucher Scheme

 Answer: Ambedkar DBT Voucher Scheme

Under this scheme, students of SC, ST, OBC, MBC and EWS category will get vouchers for residential facility to live in urban areas away from their home. Those residing at divisional headquarters will get Rs 7,000 per month and for other district headquarters Rs 5000 per month. Students studying regularly in undergraduate or postgraduate classes in government colleges will be eligible for the scheme.

Question 24 Assembly procedure rule 173 is related to?

 (a) Regarding the appointment of MLA

 (b) Tenure of the MLA

 (c) Resignation of MLA

 (d) Legislator’s funds

 Answer: Resignation of North MLA

Recently, Congress MLA from Gudamalani Hemaram Chaudhary has resigned under the Assembly Procedure Rule 173. Rule 173 has been made in the Legislative Assembly regarding the relinquishment of the seats of the House. It is written in sub-rule 3 of this rule that if any MLA sends his resignation by post or by any other means, then the Speaker of the Legislative Assembly can get it examined by him or the Assembly Secretariat level. In such a situation, now if Hemaram will appear here and say that his resignation is accepted, then the resignation will have to be accepted. If those rules withdraw their resignation prematurely, the Speaker will not need to take a decision.

Q.25 the Rank of Rajasthan in the online ranking of 36 states/union territories released by the Central Government under the Smart City Mission is?

 (a) First

 (b) Second

 (c) Third

 (d) Fourth

 Answer: second

Rajasthan got second rank in the country in the online ranking of 36 states/union territories released by the central government under the Smart City Mission. In the ranking of 100 cities, Udaipur has been ranked 8th, Kota 11th, Ajmer 29th and Jaipur 36th. Four cities of Rajasthan, Jaipur, Udaipur, Ajmer and Kota have been included in the Smart City Mission.

Question 26: Which former BCCI selector and former Rajasthan captain died on 1 May due to Corona?

 (a) Kishan Rungta

 (b) Bhanwar Singh

 (c) Ghulam Mohammad Khan

 (d) Gautamlal Meena

 Answer: Kishan Rungta

Former selector of the Board of Control for Cricket in India (BCCI) and former Rajasthan captain Kishan Rungta passed away. He died after battling Covid-19 in a hospital in Jaipur. He was 88 years old. Asian Games 1982 gold medalist Colonel (Retd) Ghulam Mohammad Khan passed away recently; he was related to horse riding. Arjuna Awardee Bhanwar Singh, who was the National Diving Champion for six consecutive years from 1966 to 1971, passed away recently. BJP MLA from Dhariyavad in Udaipur district Gautamlal Meena died of corona on May 19. Janardan Singh Gehlot, who was the President of International Kabaddi Association, passed away on 28 April. Argentina has announced the name of the national stadium of its city La Plata as Gehlot Stadium.

Question 27 who among the following founded the city of Jodhpur?

 (a) Rao Jodha

 (b) Rao Ranmal

 (c) Maharana Kumbha

 (D) Chuda Lakhawat

 Answer: Rao Jodha

This beautiful city was founded by Rao Jodha on May 12, 1459 AD. Jodhpur is the second largest city of Rajasthan. It is famous as the gateway to Suryanagari and Thar Desert. It is also known as “Blue City” because of the blue houses around the fort.

Question 28 Recently who have been appointed as the Member Secretary of the State Finance Commission?

 (a) Bannalal

 (b) Praveen Kumar

 (c) Ram Sevak

 (D) Hemaram Chowdhry

 Answer: Bannalal

Former administrative officer Bannalal has been appointed as Member Secretary of Rajasthan State Finance Commission. Governor Kalraj Mishra issued an order in this regard. It is noteworthy that the State Finance Commission was constituted last month. Former Finance Minister Pradyuman Singh has been made its chairman and Laxman Singh and Ashok Lahoti have been made members.

Question 29 The Rajasthan government has increased the amount given under the MLA Local Area Development Scheme from Rs 2.25 crore per year to how much?

 (a) Rs 3 crore per annum

 (b) Rs.3.50 crore per annum

 (c) Rs.4.25 crore per annum

 (d) Rs 5 crore per annum

 Answer: Rs.5 crore per year

On May 10, Chief Minister Ashok Gehlot has approved a proposal to increase the amount given under the MLA Local Area Development Scheme (MLA Fund) in each assembly constituency from Rs 2.25 crore per year to Rs 5 crore per year.

Question 30 In which district the Kolvi caves are located in Rajasthan?

 (a) Jhalawar

 (b) Alwar

 (c) Jaipur

 (d) Udaipur

 Answer: Jhalawar

These Buddhist caves, known as Ellora of Rajasthan, were the shelter of Buddhist monks hundreds of years ago. However, due to lack of proper protection, these caves of Kolvi, which are called Ellora of Rajasthan, are now a victim of plight. The Ellora Caves are located as a series of rock-cut caves in the Sahyadri ranges (Western Ghats) near the Waghora River near Aurangabad in Maharashtra. It has a total of 29 caves (all Buddhist), of which 25 were used as viharas or residential caves while 4 were used as chaityas or prayer halls.

Question 31 which of the following state government have launched Mukhyamantri Anuprati Coaching Scheme for economically weaker, SC, ST and most backward class students?

 (a) Bihar

 (b) Punjab

 (c) Delhi

 (d) Rajasthan

 Answer: Rajasthan

Rajasthan government has started Mukhyamantri Anuprati Coaching Scheme for economically weaker, SC, ST and most backward class students. Under this scheme, such students, whose family’s annual income is less than Rs 8 lakh per annum, will be able to prepare under the ‘Mukhyamantri Anuprati Coaching Scheme’. With the ‘Mukhyamantri Anuprati Coaching Scheme’, the economically weaker students of every section will get equal opportunities to move forward.

Question 32 which state has started Ghar Ghar Aushadhi Yojana?

 (a) Bihar

 (b) Rajasthan

 (c) Jharkhand

 (d) Chhattisgarh

 Answer: Rajasthan

In a meeting of the State Council of Ministers held under the chairmanship of Chief Minister Shri Ashok Gehlot, the cabinet has decided to implement the ‘Ghar-Ghar Aushadhi’ scheme at the state level. Under this scheme, medicinal plants of four types of medicinal plants Tulsi, Ashwagandha, Giloy and Kalmegh species will be distributed to the general public from the nursery of the Forest Department.

Question 33 Recently, which former Chief Minister of Rajasthan has died at the age of 93 due to corona?

 (a) Jagannath Paharia

 (b) Shiv Chandra Mathur

 (c) Hira Lal Devpura

 (D) Barkatullah Khan

 Answer: Jagannath Hills

Former Rajasthan Governor and former Chief Minister Jagannath Pahadia passed away at the age of 93 due to Corona. Chief Minister Ashok Gehlot has expressed grief over the death of veteran Congress leader Jagannath Pahadia. Paharia was the first Dalit Chief Minister of Rajasthan. He was later also the Governor of Bihar and Haryana. He had implemented complete prohibition of liquor in the state. He was MP for four terms in 1957, 1967, 1971 and 1980. He was elected MLA in 1980, 1985, 1990 and 2003. Jagannath Paharia was born on January 15, 1932 in Bharatpur, Rajasthan.

Question 34 Arjun Lal and Arvind Singh who have qualified for Tokyo Olympics 2021 are related to which sport?

 (a) Judo

 (b) Rowing

 (c) Fencing

 (d) Karate

 Answer: Rowing

Arjun Lal Jat of Rajasthan and Arvind Singh of Uttar Pradesh have now qualified for Tokyo Olympics. Sailors Arjun and Aravind won a silver medal in the Asia-Oceania Olympic Continental Qualifying event for a ticket to Tokyo.

Q35 Miyan ka Bada railway station has been renamed as Mahesh Nagar. Where is this station located?

 (a) Jodhpur

 (b) Bikaner

 (c) Jalore

 (d) Ajmer

 Answer: Jodhpur

Earlier, in August 2018, the name of the village was officially changed from Miyan Ka Bada to Mahesh Nagar after residents complained that matrimonial ties for children were not coming as the name gave an impression that it was used by Muslims. Has been settled. The Union Home Ministry had approved the name change and passed the decision to the Rajasthan government in 2018. Before independence the name of this place was Mahesh Bada but during the delimitation its name was changed to Mian Ka Bada. Now it has been changed again to Mahesh Nagar.

Question 36 how much assistance the central government will give for the Chief Minister Chiranjeevi Jeevan Suraksha Bima Yojana?

 (a) Rs 100 crore

 (b) Rs.220 crore

 (c) Rs 350 crore

 (d) Rs 500 crore

 Answer: Rs 350 crore

Chief Minister Chiranjeevi Jeevan Suraksha Bima Yojana has been launched on 1 May 2021. Under this, every family of the state will be able to get the benefit of health insurance up to five lakh rupees. The Chief Minister started this scheme virtually. In order to reach the benefits of this scheme to every resident of Rajasthan, registration of all the families is necessary, for which its date has been extended from 30 April to 31 May. In the earlier health insurance scheme, the eligible beneficiaries of National Food Security Act and Socio Economic Census were getting the benefit of the scheme, now as per the budget announcement of the Chief Minister, the contract workers, small and marginal farmers of the state will get the benefit of free medical facilities. Along with this, free medical facility up to Rs 5 lakh will be available to all other families of the state on 50 percent of the insurance premium i.e. Rs 850 annually.

Question 37 who won the Rajasthan Legislative Assembly by-election from Rajsamand?

 (a) Deepti Maheshwari

 (b) Manoj Meghwal

 (c) Gayatri Trivedi

 (D) Khemaram

 Answer: Deepti Maheshwari

Q38 Ghazal singer Moin Khan passed away recently, he was originally from which district of Rajasthan?

 (a) Sikar

 (b) Jaipur

 (c) Barmer

 (d) Jodhpur

 Answer:-Sikar

Question 39 In which weight category Arundhati Chaudhary of Kota has won the gold medal in the Youth World Boxing Championship?

 (a) 51 kg

 (b) 57 kg

 (c) 69 kg

 (d) 75 kg

 Answer: 69 kg

In the World Youth Boxing Championships held in Kielce, Poland, Indian women boxers scripted history with seven gold medals. All women boxers who reached the finals of the championship – Geetika (48kg), Naorem Babyrojisana Chanu (51kg), Poonam (57kg), Vinka (60kg), Arundhati Choudhary (69kg), T Sanamacha Chanu (75kg) And Alfia Pathan (81kg) won the gold medal. A total of 8 Indians entered the finals. Seven of them were women.

Question 40 in which city will the country’s first breathing bank be opened?

 (a) Bikaner

 (b) Jodhpur

 (c) Jaipur

 (d) Kota

Answer: Jodhpur

This idea came in view of oxygen shortage in the city by Nirmal Gehlot Utkarsh, a Jodhpur-based educationist and a social worker belonging to the Bharat Vikas Parishad, and in view of the oxygen facility, he made the mind of establishing a breath bank on the lines of blood bank, plasma donation bank. . It has been decided to install 500 oxygen concentrators for Jodhpur city.

Question 41 which former minister and founding president of International Kabaddi Federation passed away recently?

 (a) Janardan Singh Gehlot

 (b) Zakia reward

 (c) Buta Singh

 (D) Shanti Kumar Dhariwal

 Answer: Janardan Singh Gehlot

Question 42 The National Panchayati Raj Day is celebrated on?

 (a) 12 April

 (b) April 20

 (c) April 24

 (d) 28 April

 Answer: 24 April

Question 43 which scheme has been decided by the Rajasthan government to provide free medicinal plants to the public in corona infection?

 (a) Rajasthan Aushadhi Yojana

 (b) Rajasthan Sanjeevani Yojana

 (c) Door-to-door drug scheme

 (D) Aushadhi Amrit Yojana

 Answer: Ghar-Ghar- Aushadhi Yojana (Door-to-door drug scheme)

The Gehlot cabinet has decided to implement the ‘Ghar-Ghar Aushadhi’ scheme at the state level. Under this, plants of Tulsi, Giloy, and Ashwagandha will be made available to the public free of cost from the nursery from July by developing nurseries of medicinal plants.

Question 44 Isarda-Dausa Major Drinking Water Project is the drinking water project of Dausa and which district?

 (a) Sawai Madhopur

 (b) Kota

 (c) Tonk

 (d) Jaipur

 Answer: Sawai Madhopur

In a meeting of the State Council of Ministers held under the chairmanship of Chief Minister Shri Ashok Gehlot at the Chief Minister’s residence, the proposal to make external funding of the ‘Isarda-Dausa Major Drinking Water Project’ for early completion, instead of taking loan from AFD, approved the proposal of the state fund. Pure drinking water will be made available from the surface water source Isarda dam in the villages of the area covered under the project. The proposed work of basic infrastructure, cluster distribution system and village distribution system of the project has been set to start from December 2021 and complete it by July 2024. It is noteworthy that Chief Minister Shri Ashok Gehlot had announced this drinking water supply project in the budget of the year 2019-20 for a long-term solution to the drinking water problem in Dausa and Sawai Madhopur districts.

Question 45 what is the name given to the curfew imposed by the Rajasthan government from April 19 to control the corona infection?

 (a) Corona Control Fortnight

 (b) Public Awareness Fortnight

 (c) Public Discipline Fortnight

 (d) Janata lockdown

 Answer: Public Discipline Fortnight

Question 46 when is the Rajasthan Police Raising Day celebrated?

 (a) 12 April

 (b) 14 April

 (c) 16 April

 (d) 19 April

 Answer: 16 April

The goal of Rajasthan Police is to have fear in the criminals, trust in the common man. Its headquarter is located in Jaipur. The foundation day of Rajasthan Police is celebrated on 16 April. The insignia of Rajasthan Police is Vijay Stambha.

Q47 The Union Agriculture Ministry has signed an MoU with Microsoft to run a pilot program in how many villages of six states to help farmers?

 (a) 100

 (b) 200

 (c) 300

 (d) 350

 Answer: 100

Microsoft has come forward to start pilot project in selected 100 villages in 10 districts of 6 states (Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Gujarat, Haryana, Rajasthan and Andhra Pradesh) to develop farmer interface for smart and orderly agriculture including post-harvest management and distribution. Microsoft has joined hands with its local partner, Crop Data, for this project. In this regard, MoU and tripartite deed was exchanged in the presence of Cabinet Minister Shri Tomar and both the Ministers of State. The project is for one year and both the parties to the MoU will bear the same at their own cost. Various works will be done for the betterment of farmers in 100 villages selected from this project, which will increase their income.

Question 48 In Rajasthan the festival of Gangaur is celebrated on?

 (a) Falgun Shukla Tritiya

 (b) Chaitra Krishna Tritiya

 (c) Chaitra Shukla Tritiya

 (d) Jeshta Shukla Tritiya

 Answer: Chaitra Shukla Tritiya

Q.49 The Government of Rajasthan has recently constituted the 6th State Finance Commission, its chairman is?

 (a) Ashok Lahoti

 (b) Ashok Gehlot

 (c) Laxman Singh Rawat

 (D) Pradyuman Singh

 Answer: Pradyuman Singh

After the approval of Governor Kalraj Mishra, the Finance Department has issued a notification for the appointment of the Finance Commission chairman and two members. Former Finance Minister Pradyuman Singh has been appointed as the Chairman of the State Finance Commission. BJP MLA from Sanganer Ashok Lahoti and former Congress MLA from Bhim (Rajsamand) Laxman Singh Rawat have been appointed as members. Their tenure will be 18 months. In the state government, the chairman of the State Finance Commission, Pradyuman Singh, has been given the status of a cabinet minister.

Q 50 A farmer from Kota has developed such a variety of mango, in which mango is produced throughout the year, the name of this variety is?

 (a) Kotaam

 (b) Saffron

 (c) Aambahar

 (d) Evergreen

 Answer: Evergreen (Sadabahar)

Sri Krishna Suman, a 55-year-old farmer from Kota, Rajasthan, has developed a new variety of mango, which regularly produces a mango named ‘Sadabahar’ throughout the year.

Q51 In which city, the first women’s sports academy of Rajasthan ‘Khelodaya’ has been started?

 (a) Jaipur

 (b) Jodhpur

 (c) Kota

 (d) Jhalawar

 Answer: Jaipur

Under the ‘Khelodaya’ mission, the Women’s Sports Academy was inaugurated in Jaipuria Vidyalaya premises on behalf of Awas Foundation and Jaipuria Vidyalaya.

Q52 Madar substation of Rajasthan has become the first fully women operated substation in the state; Madar substation comes under which Electricity Distribution Corporation?

 (a) Ajmer Vidyut Vitran Nigam

 (b) Jaipur Vidyut Vitran Nigam

 (c) Jodhpur Vidyut Vitran Nigam

 (d) Kota Electricity Distribution Corporation

 Answer: Ajmer Vidyut Vitran Nigam

Madar sub division of Ajmer Vidyut Vitran Nigam Ajmer discom has now become the first such sub-station in the state which is completely run by women. Here women will handle all the work from supply to billing and consumer service.

Question 53 which laboratory of DRDO has developed Chaff technology to protect naval ships from enemy missile attacks?

 (a) Defense Laboratory Jodhpur

 (b) Solid State Physics Laboratory New Delhi

 (c) Research Center Hyderabad

 (D) Defense Geoformatics Research Institute Manali

 Answer: Defense Laboratory Jodhpur

Question 54 Divyansh Panwar and Apurvi Chandela are related to which sport?

 (a) Archery

 (b) Shooting

 (c) Hockey

 (d) Cricket

Answer: shooting

Divyansh Panwar and Apurvi Chandela of Jaipur (Rajasthan) were included in the Indian shooting squad for the Tokyo Olympics.

Question 55 Article 311(2), which was in discussion recently, is related to –

 (a) Privileges of the Chief Minister

 (b) State Legislature

 (c) Civil servant

 (d) Epidemic Act

 Answer: Civil servant

On April 2, ACP Kailash Bohra, who sought a bribe from the rape victim, was sacked by the government under Article 311(2). This is the first case in the state to sack an officer under Article 311(2). The Constitution of India under Article 311 provides that no civil servant shall be dismissed or removed from office by any authority subordinate to the authority making his appointment.

Question 56 Under the Chief Minister’s District Innovation Fund Scheme, how much rupees will be allocated annually to each district in Rajasthan?

 (a) Rs 70 lakh

 (b) One crore rupees

 (c) Two crore rupees

 (d) Five crore rupees

 Answer: one crore rupees

On 1 April, Chief Minister Ashok Gehlot approved the Chief Minister District Innovation Fund Scheme for development according to the local needs of each district of the state. Under this scheme, each district would be allotted Rs. one crore rupees

Q57 West Central Railway zone has become the first fully electrified railway zone in the country, which division of Rajasthan comes under West Central Railway?

 (a) Kota Railway Division

 (b) Jaipur Railway Division

 (c) Ajmer Railway Division

 (D) Bikaner Railway Division

 Answer: Kota Railway Division

Kota division of Rajasthan state (Kota – Chittorgarh railway section) comes under West Central Zone, whose headquarter is Jabalpur. West Central Railway has become the first fully electrified railway zone in the country. The railway line of 3012 km falling under the zone has been electrified.

Question 58 In order to curb the Covid cases, which state has started ‘Jan Discipline Pakhwada’?

 (a) Gujarat

 (b) Jharkhand

 (c) Rajasthan

 (d) Chhattisgarh

Answer: Rajasthan

Question 59 which of the following state government has announced relaxation of five years for male candidates of EWS category and ten years for female candidates in government jobs?

 (a) Punjab

 (b) Bihar

 (c) Delhi

 (d) Rajasthan

 Answer: Rajasthan

Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot has announced relaxation in the age limit of government jobs for the poor upper castes of the state. Under this, youth of EWS (Economically Weaker) category will get a relaxation of 5 to 10 years in the upper age limit on the lines of SC-ST and OBC in government jobs. Male candidates of EWS (Economically Weaker Section) will get a relaxation of 5 years in the upper age limit and 10 years for female candidates at the same level as other reserved categories. Till now EWS category had reservation in government service, but there was no relaxation in upper age limit. In the budget, the Chief Minister had also announced relaxation in the upper age limit in government jobs to the youth of EWS category.

Q60 which railway zone of India has become the first fully electrified railway zone in the country?

 (a) Central Railway

 (b) North Central Railway

 (c) Konkan Railway

 (d) West Central Railway

 Answer: West Central Railway

Kota division of Rajasthan state comes under West Central Zone, whose headquarter is Jabalpur. West Central Railway has become the first fully electrified railway zone in the country. The railway line of 3012 km falling under the zone has been electrified.

Question 61 the state assembly has passed the Rajasthan Municipal (Amendment) Bill 2021, now the number of nominated councilors in the municipal corporation has been increased from six to _______ ?

 (a) 8

 (b) 10

 (c) 12

 (d) 16

 Answer: 12

In this the number of nominated councilors in the municipality has been increased. Now the number of nominated councilors in the Municipal Corporation has been increased from six to 12, in the Municipal Council from six to eight and in the Municipality from four to six. The bill has been amended to include a special qualified person in the nominated councillors.

Question 62 Rajasthan is the _____ state of the country to supply biodiesel door to door?

 (a) First

 (b) Second

 (c) Third

 (d) Fourth

Answer: first

Q 63 Which helpline number has been launched by the Rajasthan government for complaints against corrupt public servants?

 (a) 1843

 (b) 1203

 (c) 1123

 (d) 1064

 Answer: 1064

Question 64 Under the Chief Minister Chiranjeevi Yojana, all the families of the state will get cashless insurance of ………. every year?

 (a) Rs 1 lakh

 (b) Rs 2 lakh

 (c) Rs 5 lakh

 (d) Rs 7 lakh

 Answer: Rs 5 lakh

Question 65 after getting the green signal from the World Bank and the Central Water Commission for the restoration of which of the following dams, the Rajasthan government has released an amount of about Rs 1.50 billion?

 (a) Rana Pratap Sagar

 (b) Jawahar Sagar

 (c) Kota Barrage

 (d) All the above

 Answer: All the above

Under the Dam Rehabilitation and Improvement Project, the World Bank, through the Central Water Commission, has sanctioned Rs 11,000 crore for the protection and repair of 733 major dams in the country. Rana Pratap Sagar, Jawahar Sagar, Kota Barrage and Mahi Dam have been included in this project.

Question 66 in which districts of Rajasthan the Doda Paneer is found?

 (a) Kota, Jhalawar

 (B) Banswad, Udaipur

 (c) Bharatpur, Dholpur

 (D) Jaisalmer, Jodhpur

 Answer: Jaisalmer, Jodhpur

Doda Paneer is a pyrophytic plant found in the desert areas of India, Pakistan and Afghanistan. It is a shrub, which is found prominently in Barmer, Jaisalmer and Jodhpur. Recently researchers have discovered compounds that induce insulin secretion from the flowers of this plant can help in the treatment of diabetes.

Question 67 In March 2021, the Rajasthan government has approved the formation of 17 municipalities in how many districts?

 (a) 7

 (b) 9

 (c) 12

 (d) 20

 Answer: 12

In the meeting of the Cabinet and the Council of Ministers chaired by CM Gehlot, the proposal for notification for the enumeration of 17 new municipalities in 12 districts including Jaipur was approved. The formation of these municipalities was announced in the last year budget (2020).

Karauli: Sapotra

Jaipur: Bassi, Pawta-Pragpura

Baran: Atru

Bharatpur: Uchhain, Sikri

Alwar: Bansur, Ramgarh, Laxmangarh

Jodhpur: Bhopalgarh

Sri Ganganagar: Lalgarh-Jatan

Dholpur: Basedi, Sarmathura

Kota: Sultanpur

Sirohi: Jawal

Dausa: Mandavari

S. Madhopur: Bamanwas

Question 68 Recently, who have been honored with the 30th Bihari Puraskar?

 (a) Vidyapati Thakur

 (b) Mohankrishna Bohra

 (c) Dhirendra Premarshi

 (d) Gajendra Thakur

 Answer: Mohankrishna Bohra

The 30th Bihari Award for the year 2020 will be given to Mohankrishna Bohra for his critical Hindi book, Taslima: Sangharsh and Sahitya. KK Birla Foundation made this announcement in New Delhi. This book was published in 2016. The Bihari Award carries prize money of Rs 2 lakh 50 thousand, a citation and a plaque. This award was given in 1991 to K.K. It is one of the three literary awards instituted by the Birla Foundation. Named after the famous Hindi poet Bihari, this award is given every year for a masterpiece in Hindi or Rajasthani published by a Rajasthani writer in the last 10 years.

Question 69 The Rajasthani Children’s Sahitya Puraskar, given annually by Sahitya Akademi New Delhi, has been announced this time to whom?

 (a) Dr. Suman Kumari

 (b) Dr. Harsh Yadav

 (c) Dr. Mangal Badal

 (D) Dr. Renuka Prajapati

 Answer:- Dr. Mangal Badal

Question 70 which chief administrator of the world famous spiritual organization Brahma Kumaris passed away recently?

 (a) Grandmother Hriday Mohini

 (b) Dadi Janki

 (c) Grandmother Ratan Mohini

 (d) None of these

 Answer: Grandmother Hriday Mohini

Question 71 What will be the length of the longest bridge of Rajasthan to be built on Chambal river in Kota?

 (a) 1290 m

 (b) 1456 m

 (c) 1550 m

 (d) 1880 m

Answer: 1880 m

Question 72 Parvati Jangid, who ranked first in the list of 1000 women released by the United Nations on International Women’s Day, belongs to which district of Rajasthan?

 (a) Jaipur

 (b) Jodhpur

 (c) Bikaner

 (d) Udaipur

 Answer: Jodhpur

On the occasion of International Women’s Day (March 8) (International Women’s Day 2021), the Republic of Women Organization, a partner of the United Nations Organization, has released a list of the world’s top 1000 women doing humanitarian work. Parvati Jangid Suthar of Jodhpur, Rajasthan, who is in the first place, is a social worker and goodwill ambassador. She is also the Chairperson and Founder President of the Youth Parliament of India. The theme of this year’s International Women’s Day is Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world.

Question 73 the former Governor of Rajasthan and which state Justice Anshuman Singh passed away?

 (a) Madhya Pradesh

 (b) Bihar

 (c) Gujarat

 (d) Maharashtra

 Answer: Gujarat

Former Governor of Rajasthan and Gujarat, Justice Anshuman Singh passed away. Anshuman Singh served as the Governor of Rajasthan from January 1999 to 2003.

Question 74 from which district the ‘Beggar Mukt Rajasthan’ campaign has been started to make Rajasthan beggar-free?

 (a) Jodhpur

 (b) Bikaner

 (c) Barmer

 (d) Jaipur

 Answer: Jaipur

A campaign has been started in February 2021 in Jaipur to make Rajasthan state ‘beggar free’. The beggars are being rehabilitated here with the joint efforts of Rajasthan Skill and Livelihood Development Corporation (RSLDC) and Sopan Institute of Science, Technology and Management. Yoga, sports and computer education will be given to the beggars in the rehabilitation sites.

Question 75 Monika Patel is related to which sport?

 (a) Football

 (b) Shooting

 (c) Cricket

 (d) Race

Answer: Cricket

Monika Patel of Kheda Ramgarh village of Jaitaran tehsil of Pali has been selected in India’s ODI and T20 team.

Q76. For the rehabilitation of orphaned and neglected children by the Rajasthan government, _______ will be started-

 (a) Pannadhay Group Foster Care

 (b) Gora Dhai Group Foster Care

 (c) Indira Group Foster Care

 (D) Chief Minister Group Foster Care

 Answer: Gora Dhai Group Foster Care

Chief Minister Ashok Gehlot has proposed the operation of Gora Dhai Group Foster Care at all district headquarters in the budget on February 24. Gora Dhai protected Ajit Singh, son of Jaswant Singh, who was imprisoned in Roop Singh’s Haveli in Kishangarh in 1679, from Aurangzeb. Pannadhai was a contemporary of the Mughal ruler Humayun while Gora Dhai was a contemporary of the Mughal ruler Aurangzeb. Panna Dhai was the mother of Rana Udai Singh, son of Rana Sanga.

Question 77 which award scheme has been announced by the Rajasthan government to encourage those who work for the rights of children and promote their protection?

 (a) Nehru Child Protection Award Scheme

 (b) Indira Gandhi Child Protection Award Scheme

 (c) Rajiv Gandhi Child Crime Control Scheme

 (D) Mahatma Gandhi Child Reform Scheme

 Answer: Nehru Child Protection Award Scheme

Nehru Child Protection Awards will be given to encourage those who work for the rights of children and promote their protection. Chief Minister Ashok Gehlot has given financial approval for ‘Nehru Child Protection Award Scheme 2021’.

Question 78 Sambhar Salt Lake, which was in news recently, is located in which state?

 (a) Gujarat

 (b) Rajasthan

 (c) Madhya Pradesh

 (d) Odisha

 Answer: Rajasthan

Sambhar, the largest inland salt lake in India, is threatened by illegal salt mining. Samod, Khari, Khandela, Mendha, and Rupangarh rivers meet in the salt water Sambhar Lake situated at a distance of 80 km from Jaipur and 65 km from Ajmer.

Question 79 Recently which state government has announced to open 100 nursery academies to attract children towards sports?

 (a) Bihar

 (b) Punjab

 (c) Uttar Pradesh

 (d) Rajasthan

 Answer: Rajasthan

The Rajasthan government will set up 100 nursery sports academies in the state to attract more children towards sports. Minister of State for Youth Affairs and Sports gave this information in the Vidhan Sabha. The Minister of State for Sports said that the highest prize money in the country is being given to the medal winners of the state in Olympic, Asian, Commonwealth Games etc. in Rajasthan. The state government has benefited the players by putting Rs 21 crore 77.93 lakh in their accounts in two years.

Question 80 which state will start the Chief Minister Chiranjeevi Yojana from May 1?

 (a) Rajasthan

 (b) Haryana

 (c) Bihar

 (d) Jharkhand

 Answer: Rajasthan

Question 81 In which state will the Center of Excellence in Dairy Sector be set up in collaboration with Denmark?

 (a) Gujarat

 (b) Madhya Pradesh

 (c) Bihar

 (d) Rajasthan

 Answer: Rajasthan

Danish Ambassador Freddy Swain held a meeting with Rajasthan CM Ashok Gehlot and Governor Kalraj Mishra to set up a Center of Excellence for the dairy sector in Rajasthan.

Q.83 what is Rajiv Gandhi E-Content Bank?

 (a) Banking data

 (b) E-Mitra service

 (c) Data of videos made by government colleges

 (d) Data of videos made by private colleges

 Answer: Data of videos made by north government colleges

Rajiv Gandhi E-Content Bank has been prepared connecting more than 300 government colleges of the state. Video lecture e-content prepared by more than 4 thousand teachers is present in this bank. There are 2.5 lakh videos, more than 2 lakh PDF files available in this e-content bank.

Q.84 ‘Mera Ghar Mera Swarg’ township housing scheme has been run for the elderly of which state?

 (a) Madhya Pradesh

 (b) Rajasthan

 (c) Maharashtra

 (d) Uttar Pradesh

 Answer: Rajasthan

Separate township-apartments will now be built for senior citizens in the state. Only people above 60 years of age will be allowed to stay in it. The new provision for such township-apartments has been designed by the city planning department on the basis of the recommendation of the United Nations Population Fund (UNFPA). Features of the township plan – (1) The Township shall be within 500 meters of a residential scheme. (2) It is necessary to have a hospital nearby. (3) It is proposed to give 100% exemption to the builder in many facility charges.

Question 85 ‘Arundhati Chaudhary’, which was in news, recently, is related to which district of Rajasthan?

 (a) Jaipur

 (b) Udaipur

 (c) Kota

 (d) Sirohi

 Answer: Kota

Arundhati Choudhary of Rajasthan won the gold in the 30th Adriatic Pearl Boxing Tournament event in Budva, Montenegro Arundhati won the gold thrice in Khelo India. Manipur’s Babyrogisana Chanu won the gold medal. Chanu won the gold medal in the 51 kg weight category. Arundhati won gold in the 69 kg weight category. Arundhati belongs to Kota district of Rajasthan. Indian women boxers topped the medal tally with a total of 10 medals.

Question 86 Sinop University of Turkey has collaborated with which university of Rajasthan?

 (a) Rajasthan University Jaipur

 (b) Rajasthan Technical University Kota

 (c) University of Kota

 (d) None of these

Answer: University of Kota

Sinop University has done its first collaboration with University of Kota. However, with this opportunity all the students of the state will get admission in PhD. Students from there will also be able to come here and study, short term courses for academic staff will be of duration from two weeks to three months. These will be run by the Department of Commerce and Management in the University.

Q87 Recently Rajasthan Police has signed a contract with?

 (a) LIC of India

 (b) GIC of India

 (c) Acko General Insurance

 (d) None of these

 Answer: Acko General Insurance

Acko General Insurance has tied up with Rajasthan Police to assist in auto policy fraud investigation and to nab those issuing fake vehicle insurance policies.

Question 88 who has become the Lokayukta of Rajasthan?

 (a) Prem Kumar Nehra

 (b) Pratap Krishna Lohra

 (c) Rajendra Kumar Desai

 (d) Manoj Sinha

 Answer: Pratap Krishna Lohra

Former Rajasthan High Court judge Pratap Krishna Lohra has been made the new Lokayukta of the state. On the recommendation of the state government, Governor Kalraj Mishra issued a warrant of appointment on February 27.

Question 89 Maru Mahotsav is organized in which district of Rajasthan?

 (a) Jodhpur

 (b) Bikaner

 (c) Jaisalmer

 (d) Barmer

 Answer: Jaisalmer

Maru Mahotsav was organized in Jaisalmer district from February 24 to 27. Maru Mahotsav’s Miss Moomal and Mr. Desert competitions were held. Krishan Kumar Parik of Jaisalmer got the title of Mr. Desert and Lakshita Soni of Jaipur got the title of Miss Moomal.

Q.90 the objective of Operation Clean Sweep is?

 (a) Catching drug smugglers

 (b) Providing employment

 (c) Promoting cleanliness

 (d) To increase food production

 Answer: Catching drug traffickers

Q 91 the Earth Impact Database Society of Canada, an international organization that recognizes the world’s craters, has recognized the Ramgarh crater as the 200th crater of the World Earth Heritage, in which district of Rajasthan?

 (a) Jaipur

 (b) Jodhpur

 (c) Bikaner

 (d) Baran

 Answer: Baran

It has become the third crater in the country and the first in Rajasthan. The diameter of the Ramgarh crater is 3.2 km and it is spread in a ring-shaped structure 200 meters high.

Q 92 DRDO successfully conducted joint user trials of indigenously developed HELINA and Dhruvastra missile from Advanced Light Helicopter (ALH) at Pokhran.

What type of missiles are these?

 (a) Land Attack Missile

 (b) Anti Tank Guided Missile

 (c) Air-to-air missile

 (d) Medium range missile

 Answer: Anti Tank Guided Missile

The Defense Research and Development Organization successfully test-fired indigenously developed third generation anti-tank guided missile systems ‘HELINA’ and ‘Dhruvastra’ from an Advance Light Helicopter in Pokhran, Rajasthan on 19 February. Both these missiles will be inducted into the Army and the Air Force respectively.

Q 93 Which female equestrian of Rajasthan has become the country’s first one star horse rider?

 (a) Saima Syed

 (b) Romila Kapoor

 (c) Shweta Joshi

 (D) Anjum Choudhary

 Answer: Saima Syed

Saima Syed of Nagaur has achieved the feat of becoming a ‘One Star’ rider by qualifying with a bronze medal in the 80 km endurance race. Saima has become the first woman equestrian in the country to get the One Star category. Recently All India Open Endurance Competition was organized in Ahmedabad, Gujarat.

Question 94 which of the following cricketer from South Africa has become the first player in the history of IPL auction to be sold for the highest amount of Rs 16.25 crore?

 (a) Chris Morris

 (b) Faf du Plessis

 (c) Hashim Amla

 (d) Dale Steyn

 Answer: Chris Morris

Question 95 In which district the first hydro energy project of Rajasthan will be set up to generate electricity from the wasted water in the rain?

 (a) Hanumangarh

 (b) Bikaner

 (c) Jodhpur

 (d) Baran

 Answer: Baran

State’s first hydro energy project will be set up in Shahabad Baran. 2520 MW of electricity will be generated from the wasted water in the rain. This project will be implemented by the Singapore and Abu Dhabi’s Company.

Question 96 Raksha Rathore has won the Miss India Global Queen 2021 award in Mumbai, in Raksha is belong to which district of Rajasthan?

 (a) Jaipur

 (b) Jodhpur

 (c) Bikaner

 (d) Hanumangarh

 Answer: Jaipur

Question 97 what is the rank of Rajasthan in the country in solar power generation?

 (a) First

 (b) Second

 (c) Third

 (d) Fifth

 Answer: Second

For the first time in the country, solar energy has overtaken wind energy in terms of power generation from renewable energy. In the year 2021, 41.91% of total renewable energy is coming from solar power plants and 41.79% from wind.

Karnataka ranks first in the country in solar power generation. Rajasthan has the second place. The largest solar park in the state is about 2000 MW in Bhadla, Jodhpur.

Rajasthan has set a target of producing 30,000 MW of solar power in the state by the year 2024-25 in the Solar Energy Policy 2019.

Question 98 Nahargarh Biological Park is in which district of Rajasthan?

 (a) Jaipur

 (b) Udaipur

 (c) Jodhpur

 (d) Sirohi

 Answer: Jaipur

Srishti lioness from Shakarbagh Zoo in Gujarat has been brought to Nahargarh Biological Park.

Q99 Yudh Exercise 20 is a war exercise between India and which country?

 (a) Russia

 (b) France

 (c) America

 (d) Singapore

 Answer: America

Indo-US joint military exercise ‘Yudh Abhyas 20’ (Yudh Abhyas 20) began at Mahajan Field Firing Range in Bikaner district in Rajasthan. This is the 16th edition of the annual bilateral joint exercise.

Question 100 Which campaign has been launched for women literate by the Rajasthan government to make adults above 15 years of age, scheduled castes, scheduled tribes, minorities and other disadvantaged sections?

 (a) Reading-Writing Campaign

 (b) Literate-Rajasthan Campaign

 (c) Total Literacy Campaign

 (D) Educated Rajasthan Campaign

 Answer: Reading-Writing Campaign

On February 8, Education Minister launched the Reading – Writing campaign. Under this campaign, women, adults above 15 years of age belonging to Scheduled Castes, Scheduled Tribes, Minorities and other disadvantaged sections will be made literate. 4.20 lakh illiterates (1.05 lakh men, 3.15 lakh women) will be provided 120 hours of teaching training at their convenience at the time and place. Volunteer based literacy centers will be set up at each gram panchayat level.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *