Rajasthan GK Questions In English: 100+ Important MCQs Part 2

Rajasthan, state of northwestern India, located in the northwestern part of the Indian subcontinent. It is bounded to the north and northeast by the states of Punjab and Haryana, to the east and southeast by the states of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh, to the southwest by the state of Gujarat, and to the west and northwest by the provinces of Sindh and Punjab in Pakistan.

 The capital city is Jaipur, in the east-central part of the state. Rajasthan has deep historical roots with sites of ancient Indus Valley Civilization (Kalibangan), Vedic Civilization being located in the state.

History of Rajasthan Complete Study Notes with Practice MCQ  Polity and Administration of Rajasthan Complete Study Notes with MCQ  Geography of Rajasthan Complete Study Notes with Practice MCQ  Economy of Rajasthan Complete Study Notes with Practice MCQ  
Art Culture & Heritage of Rajasthan  Political and Administrative System of Rajasthan  Ancient History of Rajasthan  Medieval History of Rajasthan  
Modern History of Rajasthan  राजस्थान सामान्य अध्ययन:नोट्स एवं अभ्यास 1000+प्रश्नोत्तर  RPSC RAS/RTS Prelims Exam Rajasthan GK Complete Study Material in English  General Studies of Rajasthan: RPSC RAS RSMSSB and Other Competitive Exams  

During medieval times, the province reached its glory being witness to many decisive wars and tales of bravery and sacrifice available from every corner of the state. Prithvi Raj Chouhan, Maharana Pratap from the place are  not just local heroes but heroes revered in every part of India and famous world-wide. Rajasthan is the largest state by area in India. It is located on the western side of the country, located between 23 30’ and 30 11’ North latitude and 69 29’ and 78 17’ East longitude.

It shares international border with Pakistan and with 5 other states of India including Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Gujarat. The Aravalli (Aravali) Range forms a line across the state running roughly from Guru Peak on Mount Abu (5,650 feet [1,722 meters]), near the town of Abu in the southwest, to the town of Khetri in the northeast. About three-fifths of the state lies northwest of that line, leaving the remaining two-fifths in the southeast. Those are the two natural divisions of Rajasthan.

The northwestern tract is generally arid and unproductive, although its character shifts gradually from desert in the far west and northwest to comparatively fertile and habitable land toward the east. The region includes the Thar (Great Indian) Desert.

The modern state was formed on 30 March 1949 when Rajputana was merged into the Dominion of India. Its capital and largest city is Jaipur, which is also known as Pink City. Other important cities are Jodhpur, Kota, Udaipur, Bikaner and Ajmer.

Geographically, the state is dominated by stretches of Thar Desert and the Aravalli Range. While, the Thar Desert occupies the most of the northwestern portion of state, the Aravalli’s serve as climate divide running from southwest to northeast, almost from one end to the other restricting the growth and dominance of desert.

It is is also home to three national tiger reserves, the Ranthambore National Park in Sawai Madhopur,  Mukundra Hill Tiger Reserve in Kota and Sariska Tiger Reserve in Alwar.

The southeastern area lies at a somewhat higher elevation (330 to 1,150 feet [100 to 350 meters]) than its northwestern counterpart; it also is more fertile and has a more-diverse topography. The hilly tract of Mewar lies in the southern region, while a broad plateau stretches across the southeast. In the northeast a rugged badlands region follows the line of the Chambal River. Farther north, the landscape levels out into flat plains that are part of the alluvial basin of the Yamuna River.

The Aravallis form Rajasthan’s most-important watershed. To the east of the range, the Chambal River—the only large and perennial stream in the state—and other waterways generally drain toward the northeast. The principal tributary of the Chambal, the Banas River, rises in the Aravallis near the great Kumbhalgarh hill fort and collects all the drainage of the Mewar plateau. Farther north, the Banganga, after rising near Jaipur, flows east toward the Yamuna before disappearing. The Luni is the only significant river west of the Aravallis.

It rises near the city of Ajmer in central Rajasthan and flows some 200 miles (320 km) west-southwest into the Rann of Kachchh in Gujarat state. Northeast of the Luni basin is an area of internal drainage characterized by salt lakes, the largest of which is Sambhar Salt Lake. Farther to the west lies the true Marusthali (“Land of the Dead”), the barren wastelands and areas of sand dunes that form the heart of the Thar Desert.

Hindi is the official language of the state, and to some degree it has overshadowed the local languages of Rajasthan. Much of the state’s population, however, continues to speak Rajasthani languages, which comprise a group of Indo-Aryan languages and dialects derived from Dingal, a tongue in which bards once sang of the glories of their masters. The four main Rajasthani language groups are Marwari in western Rajasthan, Jaipuri or Dhundhari in the east and southeast, Malvi in the southeast, and in the northeast Mewati, which shades off into Braj Bhasa (a Hindi dialect) toward the border with Uttar Pradesh.

Rajasthan GK Questions In English: 100+ Important MCQs Part 2

1. Where is “Ranthambore National Park” located?

a) Alwar

b) Sawai Madhopur

c) Dausa

d) Dhaulpur

Answer: b) Sawai Madhopur

Ranthambore National Park lies at the edge of a plateau and is bounded to the north by the Banas River and to the south by the Chambal River. The park is spread over an area of 392 sq km.

Apart from the tiger, you can also spot sloth bear, leopard, caracal, jackal, fox, hyena, dainty chital, sambhar deer, the blue bull antelope or nilgai, rhesus macaque, langur and mongoose at Ranthambore.

2. How many Wildlife Sanctuaries are in Mukundara Hills National Park?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c) Three

Wildlife Sanctuaries in Mukundara Hills National Park:

1) Darrah Wildlife Sanctuary

2) National Chambal Sanctuary

3) Jawahar Sagar Wildlife Sanctuary

3. Which National Park is bounded to the north by the “Banas River” and “Chambal River” to the south?

a) Keoladeo National Park

b) Desert National Park

c) Ranthambore National Park

d) Mukundara Hills National Park

Answer: c) Ranthambore National Park

4. Where was “Chyawanprash” formulated for the first time?

a) Rishikesh

b) Kamalnath

c) Dhosi Hill

d) Taragarh

Answer: c) Dhosi Hill (Jhunjhunu District)

Rajasthan GK Questions In English: 100+ Important MCQs Part 1

5. When was Sariska Tiger Reserve declared as a National Park?

a) 2001

b) 1997

c) 1992

d) 1988

Answer: c) 1992

6. When was the State Bird “Godawan” classed as a Critically Endangered Bird?

a) 2011

b) 2016

c) 2001

d) 2006

Answer: a) 2011

7. Which company was the first Internet Service Provider (ISP) to bring Internet in Rajasthan?

a) Tata Telecom

b) Data Infosys

c) Reliance Limited

d) RailTel Corporation

Answer: b) Data Infosys (April 1999)

8. Which Two Division of Rajasthan has 6 Districts each?

a) Jaipur & Kota

b) Jodhpur & Bharatpur

c) Ajmer & Kota

d) Jodhpur & Udaipur

Answer: d) Jodhpur & Udaipur

Districts of Jodhpur division:

1) Barmer

2) Jaisalmer

3) Jalore

4) Jodhpur

5) Pali

6) Sirohi

Districts of Udaipur division:

1) Banswara

2) Chittorgarh

3) Dungarpur

4) Pratapgarh

5) Rajsamand

6) Udaipur

9. Which is the only Division in Rajasthan that has 5 Districts?

a) Bikaner

b) Kota

c) Jaipur

d) Bharatpur

Answer: c) Jaipur

Districts of Jaipur Division:

1) Alwar

2) Dausa

3) Jaipur

4) Jhunjhunu

5) Sikar

10. Which state is the Second largest producer of edible oils in India?

a) Madhya Pradesh

b) Rajasthan

c) Gujarat

d) Maharashtra

Answer: b) Rajasthan (1st is Madhya Pradesh)

11. Rajasthan is the largest producer of which crop?

a) Cucumber

b) Wool

c) Soya Bean

d) Spices

Answer: b) Wool

12. Which Rajasthan City played an important role in building the Taj Mahal by supplying Marble?

a) Makrana

b) Sabalpur

c) Nagaur

d) Degana

Answer: a) Makrana

13. What was the Percentage of Electricity Access of the Population of Rajasthan in 2019?

a) 91%

b) 81%

c) 100%

d) 61%

Answer: c) 100%

14. Which is the largest Solar Park in the world as of 2020?

a) Lohit Solar Park

b) Bhadla Solar Park

c) Harsad Solar Park

d) Pavagada Solar Park

Answer: b) Bhadla Solar Park (14,000 acres located in Jodhpur)

15. Which National Highway connects Delhi to Mumbai via Jaipur?

a) NH-16

b) NH-66

c) NH-44

d) NH-48

Answer: d) NH-48 (Old NH-8)

16. What is the IATA of Maharana Pratap Airport?

a) BKB

b) UDR

c) JDH

d) MPA

Answer: b) UDR

IATA is the abbreviation form of an association founded to inspect and assign the cargo and passenger transportation fares. It stands for the International Air Transport Association. Airline companies meeting the requirements of ICAO can be a member of IATA.

17. Which Airport is located in Bikaner?

a) Kishangarh Airport

b) Nal Airport

c) Maharana Pratap Airport

d) Pakyong Airport

Answer: b) Nal Airport Station (or Bikaner Air Force Station)

18. What is the name of the International Railway that Connects India and Pakistan?

a) Indian Maharaja Deccan Odyssey

b) Golden Chariot

c) Thar Express

d) Nizamuddin Duronto Express

Answer: c) Thar Express [Jodhpur (India) to Karachi (Pakistan)]

19. When did the Jaipur Metro begin its Operation?

a) 3 June 2016

b) 3 June 2015

c) 3 June 2014

d) 3 June 2013

Answer: b) 3 June 2015

20. Which is the first metro in India to run on the triple-storey elevated road?

a) Jaipur Metro

b) Delhi Metro

c) Namma Metro

d) Gurugram Metro

Answer: a) Jaipur Metro

21. How many numbers of stations are between Manasarovar and Badi Chaupar?

a) 9 Stations

b) 7 Stations

c) 11 Stations

d) 13 Stations

Answer: c) 11 Stations

22. What is the Track Gauge of Jaipur Metro?

a) 1335 mm

b) 1435 mm

c) 1235 mm

d) 1135 mm

Answer: b) 1435 mm

23. Which is the most popular religion in Rajasthan?

a) Hinduism

b) Islam

c) Jainism

d) Christianity

Answer: Hinduism (88.49%)

24. Which is the most popular Language spoken in Rajasthan?

a) Hindi

b) Bhili

c) Marwari

d) Urdu

Answer: a) Hindi (90.97%) [Rajasthani dialects are counted under Hindi in the National Census]

25. When was the Central University of Rajasthan established?

a) 2006

b) 2009

c) 2011

d) 2001

Answer: b) 2009

The Central University of Rajasthan (CURAJ) has been established by an Act of Parliament (Act No. 25 of 2009) as a new Central University, and is fully funded by the Government of India. The President of India, His Excellency Shri Ram Nath Kovind, is the Visitor of the CURAJ. Prof. Neeraj Gupta is the Vice Chancellor (I/C) of the University. CURAJ is located in Ajmer district of Rajasthan.

26. Who is the Chancellor of Central University of Rajasthan since 2018?

a) Neeraj Gupta

b) K. Kasturirangan

c) A. P. Singh

d) A. Kasturirangan

Answer: b) K. Kasturirangan – Read More

27. How many IITs are there in Rajasthan?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

Answer: b) One (Indian Institute of Technology Jodhpur)

28. When was IIT Jodhpur established?

a) 2010

b) 2004

c) 2006

d) 2008

Answer: d) 2008

29. When was Malaviya National Institute of Technology established?

a) 1998

b) 2002

c) 1963

d) 1983

Answer: c) 1963 (Former: Malaviya Regional Engineering College)

30. Name the lake in front of the Amber Fort?

a) Pushkar Lake

b) Maotha Lake

c) Pichola Lake

d) Anasagar Lake

Answer: b) Maotha Lake

The ancient name of Sarovar is “Mahavata” but in common language is said to be Maotha. Nearby that lake there were large wat trees. Because of this it called “Maotha”

The lake collects rain water flowing down from the nearby hills. The lake was the main source of water for the amber palace and for common people. The Dil-Aaram Bagh is situated on its northern end. The “Kesar Kyari” (Saffron Glower beds) garden is in its middle.

Pic: Maotha Lake, Amber (Jaipur),
Pic: Maotha Lake, Amber (Jaipur)

31. Which lake surrounds Jal Mahal?

a) Udai Sagar Lake

b) Man Sagar Lake

c) Gadisar Lake

d) Rajsamand Lake

Answer: b) Man Sagar Lake

Man Sagar Lake is an artificial lake, situated in Jaipur, the capital of the state of Rajasthan in India. It is named after Raja Man Singh, the then ruler of Amer, who constructed it in c. 1610 by damming the Dravyavati River. The Jal Mahal is situated in the middle of the lake.

32. What percentage of land does Rajasthan hold amongst other states in India?

a) 10.4%

b) 20.4%

c) 8.8%

d) 6.9%

Answer: a) 10.4 %

33. Which 3 cities of Rajasthan have two Municipal Corporations each since October 2019?

a) Bikaner, Kota, & Jodhpur

b) Ajmer, Jodhpur, & Kota

c) Udaipur, Jodhpur, & Kota

d) Jaipur, Jodhpur, & Kota

Answer: d) Jaipur, Jodhpur, & Kota (because their populations have exceeded 10 lakh each)

34. How many Municipal Corporations are in Rajasthan?

a) Seven

b) Ten

c) Nine

d) Eleven

Answer: b) Ten

Municipal Corporation of Rajasthan:

1) Ajmer Nagar Nigam

2) Bikaner Nagar Nigam

3) Jaipur Nagar Nigam

4) Jaipur Nagar Nigam Heritage

5) Jodhpur Nagar Nigam North

6) Jodhpur Nagar Nigam South

7) Kota Nagar Nigam North

8) Kota Nagar Nigam South

9) Udaipur Nagar Nigam

10) Bharatpur Nagar Nigam

35. How many Municipal Councils are in Rajasthan?

a) 44

b) 34

c) 24

d) 54

Answer: b) 34

36. How many Urban Local Bodies (ULBs) are in Rajasthan?

a) 186

b) 196

c) 152

d) 32

Answer: b) 196

Municipalities or ULBs:

1) 10 Municipal Corporations

2) 34 Municipal Councils

3) 152 Municipal Boards or Nagar Panchayats

37. Who is the leader of the Opposition in the Rajasthan Legislative Assembly?

a) C. P. Joshi

b) Rampratap Kasniyan

c) Rajendra Singh Rathore

d) Gulab Chand Kataria

Answer: d) Gulab Chand Kataria (BJP)

38. How many seats did Bharatiya Janata Party get in the 15th Assembly?

a) 81 Seats

b) 71 Seats

c) 61 Seats

d) 51 Seats

Answer: b) 71 Seats

39. Who was the first Chief Justice of the Rajasthan High Court?

a) Kailas Nath Wanchoo

b) Sarat Kumar Ghosh

c) Kamala Kant Verma

d) Sarju Prasad

Answer: b) Sarat Kumar Ghosh (1949)

40. Who was appointed as the Chief Justice of Rajasthan High Court on 6 October 2019?

a) Pradeep Nandrajog

b) Mohammad Rafiq

c) Indrajit Mahanty

d) Shripathi Ravindra Bhat

Answer: c) Indrajit Mahanty

41. When was Rajasthan Cricket Association founded?

a) 1956

b) 1966

c) 1976

d) 1986

Answer: a) 1956

42. Who wrote the book “Ek Duniya Mahari” (Collection of Rajasthani Short-Story)?

a) Kanhaiyalal Sethia

b) Vijaydan Detha

c) Sanwar Daiya

d) Bankidas Asiya

Answer: c) Sanwar Daiya

43. When was Dr. Sarvepalli Radhakrishnan Rajasthan Ayurveda University established?

a) 2003

b) 2005

c) 2007

d) 2009

Answer: a) 2003

44. Which District is the Ganga Canal of Rajasthan located in?

a) Hanumangarh

b) Rajsamand

c) Sri Ganganagar

d) Sawai Madhopur

Answer: c) Sri Ganganagar

The Ganga Canal of Rajasthan (also called Gang Canal) is an irrigation system of canals laid down by Maharaja Ganga Singh of Bikaner in his princely state in the present district of Sri Ganganagar in the early twentieth century. It is fed from the Sutlej River near Firozpur, Punjab, close to the India–Pakistan border, and passes through the Faridkot and Muktsar districts. Faridkot’s Jhok Sarkari village lies on its path.

45. What is the boundary line between India and Pakistan called?

a) Adam’s Bridge

b) Radcliffe Line

c) McMahon Line

d) Sir Creek Line

Answer: b) Radcliffe Line

46. on which date, the Rajasthan Legislative Assembly passed a resolution to create a Legislative Council for the state of Rajasthan?

a) April 18, 2012

b) April 18, 2013

c) April 18, 2014

d) April 18, 2015

Answer: b) April 18, 2012

The strength of the Rajasthan Legislative Assembly which is determined by delimitation Commission was 160 in 1952. Currently, there are a total of 200 Assembly constituencies in Rajasthan, which are represented by 200 MLAs or Members of Legislative Assembly.

On April 18, 2012, the Rajasthan Legislative Assembly passed a resolution to create a Legislative Council for the state of Rajasthan with 66 members. Rajasthan does not have any Upper House of Vidhan Parishad. However, attempts have been made to create legislative council in the state. The proposal was cleared by Union Cabinet and bill was tabled in Parliament but failed to pass. Since, then there have been deliberation at Union Government level, but no actions have been taken. As a result, Rajasthan is still an unicameral state.

47. Which is the largest Royal Palace in Rajasthan?

a) Umaid Bhawan Palace

b) Rambagh Palace

c) City Palace

d) Devi Garh Palace

Answer: a) Umaid Bhawan Palace

48. How many windows are there in Hawa Mahal?

a) 653 Windows

b) 953 Windows

c) 553 Windows

d) 823 Windows

Answer: b) 953 Windows

49. Which lake surrounds Lake Palace?

a) Pushkar Lake

b) Maotha Lake

c) Pichola Lake

d) Anasagar Lake

Answer: c) Pichola Lake

Lake Pichola, situated in Udaipur city in the Indian state of Rajasthan, is an artificial fresh water lake, created in the year 1362 AD, named after the nearby Picholi village. It is one of the several contiguous lakes, and developed over the last few centuries in and around the famous Udaipur city.

50. How many Hill Forts of Rajasthan are clustered together as a designated UNESCO World Heritage Site?

a) Six Forts

b) Five Forts

c) Seven Forts

d) Four Forts

Answer: a) Six Forts

Hill Forts of Rajasthan

1) Chittor Fort at Chittorgarh

2) Kumbalgarh Fort at Kumbalgarh

3) Ranthambore Fort at Sawai Madhopur

4) Gagron Fort at Jhalawar

5) Amer Fort at Jaipur

6) Jaisalmer Fort at Jaisalmer

51. Who is the present Chief Secretary of Rajasthan (2021)?

a) Rajendra Kumar Tiwari

b) Rajeev Ranjan

c) Sudhi Ranjan Mohanty

d) Niranjan Kumar Arya

Answer: d) Niranjan Kumar Arya (IAS)

52. Who was the first Deputy Chief Minister of Rajasthan?

a) Sachin Pilot

b) Tika Ram Paliwal

c) Hari Shankar Bhabhra

d) Kamla Beniwal

Answer: b) Tika Ram Paliwal (26 Mar 1951 – 1 Nov 1954)

53. Who was the first Lokayukta of Rajasthan?

 (a) V.S. Dave

 (b) D.P. Gupta

 (c) M. L. Joshi

 (d) I.D. Dua

 Answer: I. D. Dua

54. Which state was the first to make a law for Lokayukta?

 (a) Rajasthan

 (b) Haryana

 (c) Orissa

 (d) Punjab

 Answer: Orissa

55. When did the battle of Rajmahal took place?

a) 1647

b) 1747

c) 1847

d) 1547

Answer: b) 1747

Important Battles of Rajasthan

No.       Name of the Battle     Date

1          Umayyad Campaigns  740 CE

2          Siege of Jaisalmer       1294-1295

3          Battle of Jalore           1310–1311

4          Battle of Nagaur         1456

5          Battle of Ajmer            1559

6          Battle of Dewair         1606

7          Battle of Udaipur        1680

8          Battle of Aravalli hills 1680

9          Battle of Jodhpur        1707

10        Battle of Gangwana    1741

11        Battle of Rajmahal      1747

12        Battle of Luniawas      1750

13        Battle of Mangrol       1761

14        Battle of Kama           1768

15        Siege of Auwa             1857-1858

56. Who is the founder of the city of Jaisalmer?

a) Rawal Jaisal Singh

b) Rana Hammir Singh

c) Rao Shekha

d) Maldev Rathore

Answer: a) Rawal Jaisal Singh

57. Which place of Rajasthan is Nicknamed “Shimla of Rajasthan”?

a) Guru Shikhar

b) Ser Peak

c) Mount Abu

d) Jarga

Answer: c) Mount Abu

58. In Which month Bikaner Camel Festival is celebrated every year?

a) January

b) February

c) March

d) September

Answer: a) January

59. Which Fort in Rajasthan has the longest Wall in India and second in the World?

a) Jaisalmer Fort

b) Kumbalgarh Fort

c) Ranthambore Fort

d) Chittor Fort

Answer: b) Kumbalgarh Fort

60. In which district the Kuldhara an abandoned village located in Rajasthan?

a) Jaisalmer District

b) Barmer District

c) Ganganagar District

d) Hanumangarh District

Answer: a) Jaisalmer District

Kuldhara is an abandoned village in the Jaisalmer district of Rajasthan, India. Established around the 13th century, it was once a prosperous village inhabited by Paliwal Brahmins. It was abandoned by the early 19th century for unknown reasons, possibly because of dwindling water supply, or as a local legend claims, because of the atrocities by the Jaisalmer State’s minister Salim Singh.

A 2017 study suggests that Kuldhara and other neighbouring villages were abandoned because of an earthquake. This village was once inhibited by the wealthiest Brahmins of North India. People who migrated from Kuldhara have settled in different parts of India but the majority of people are living in Sirmaur of Himachal Pradesh. The Dutt’s Clan of Sirmaur is believed to be the descendant of migrated Brahmins of Kuldhara.

61. Where was the first nuclear test conducted in India?

a) Trinity Site

b) Pokhran

c) Indian Ocean

d) Ground Zero

Answer: b) Pokhran

62. What was the Assigned Code Name of India’s first successful nuclear bomb test on 18 May 1974?

a) Shakti 1

b) Smiling Buddha

c) Pokhran 1

d) Little Boy

Answer: b) Smiling Buddha

The test was codenamed ‘Smiling Buddha’ and conducted on May 18, 1974. The name was chosen because the test was conducted on Buddha Purnima that year. “The Buddha has finally smiled” was the message conveyed by Raja Ramanna, the director of India’s premier nuclear research institute Bhabha Atomic Research Centre (BARC) to Prime Minister Indira Gandhi.

It was the first confirmed nuclear test by a nation that was not a permanent member of the United Nations Security Council (UNSC).

63. Where is the world’s largest stone sundial located?

a) Jaipur

b) Ajmer

c) Jodhpur

d) Jaisalmer

Answer: a) Jaipur

The Jaipur observatory in Rajasthan, which contains the Jantar Mantar instruments, is the largest and best preserved of the ancient Big Observatories. The Samrat Yantra (Supreme Instrument) is the World’s Largest Sundial.

64. Which is the longest river of Rajasthan?

a) Sabarmati River

b) Banas River

c) Chambal River

d) Luni River

Answer: b) Banas River

The Chambal is the chief tributary of the Yamuna River and rises in the Vindhya Range just south of Mhow, western Madhya Pradesh state. From its source it flows north into southeastern Rajasthan state. Turning northeast, it flows past Kota and along the Rajasthan–Madhya Pradesh border; shifting east-southeast, it forms a portion of the Uttar Pradesh–Madhya Pradesh border and flows through Uttar Pradesh to empty into the Yamuna after a 550-mile (900-km) course. The Banas, Kali Sindh, Sipra, and Parbati are its chief tributaries.

65. Which Sport is mostly played in Barkatullah Khan Stadium?

a) Hockey

b) Football

c) Cricket

d) Track and Field

Answer: c) Cricket

Barkatullah Khan Stadium is located in Jodhpur, Rajasthan. It is currently used mostly for cricket. The stadium was established in 1986/87 but has been used only sporadically. The stadium’s current capacity is 40,000 people and the ends are called Cox Cutir End and Residency Road End.

66. What is Keoladeo National Park famous for?

a) Migratory Birds

b) Royal Bengal Tigers

c) Camels

d) White Footed Fox

Answer: a) Migratory Birds

67. What was Keoladeo National Park formerly known as?

a) Sajjangarh Wildlife Sanctuary

b) Sariska National Park

c) Bharatpur Bird Sanctuary

d) Kumbalgarh Wildlife Sanctuary

Answer: c) Bharatpur Bird Sanctuary

68. Where is Mehrangarh Fort located?

a) Bhilwara

b) Banswara

c) Jaipur

d) Jodhpur

Answer: d) Jodhpur

69. In which year the construction of Hawa Mahal was completed?

a) 1999

b) 1899

c) 1799

d) 1699

Answer: c) 1799

70. What is the ancient name of Mount Abu?

a) Delvada

b) Arbudaanchal

c) Arbuda

d) Parshvanatha

Answer: b) Arbudaanchal

71. Who built Hawa Mahal?

a) Ratan Singh

b) Jagat Singh

c) Sawai Pratap Singh

d) Bhim Singh

Answer: c) Sawai Pratap Singh

72. When was Chittor Fort designated under UNESCO World Heritage Site?

a) 2003

b) 2013

c) 2009

d) 2017

Answer: b) 2013

In 2013, at the 37th session of the World Heritage Committee held in Phnom Penh, Cambodia, Chittorgarh Fort, along with four other forts of Rajasthan, was declared a UNESCO World Heritage Site, as a group called the Hill Forts of Rajasthan.

73. When was the Battle of Haldighati fought between Akbar and Maharana Pratap?

a) 1598

b) 1555

c) 1572

d) 1576

Answer: d) 1576

74. The Famous Pushkar Lake is located at?

a) Alwar District

b) Ajmer District

c) Tonk District

d) Nagaur District

Answer: b) Ajmer District

Pushkar Lake or Pushkar Sarovar is located in the town of Pushkar in Ajmer district of the Rajasthan state of western India. Pushkar Lake is a sacred lake of the Hindus. The Hindu scriptures describe it as “Tirtha-Guru” – the preceptor of pilgrimage sites related to a water-body and relate it to the mythology of the creator-god Brahma, whose most prominent temple stands in Pushkar. The Pushkar Lake finds mention on coins as early as the 4th century BC.

75. Which District of Rajasthan is related to Som Kamla Amba Irrigation Project?

a) Dungarpur District

b) Dausa District

c) Dhaulpur District

d) Baran District

Answer: a) Dungarpur District

76. Which place in Rajasthan is selected for the Cheetah Reintroduction Project?

a) Seuwa

b) Shekhasar

c) Sankhla

d) Shahgarh

Answer: d) Shahgarh (Jaisalmer)

77. Where is Rajasthan Atomic Power Station located?

a) Gadhwara

b) Rawatbhata

c) Baldarkha

d) Pandoli

Answer: b) Rawatbhata

78. Which industrial zone in Rajasthan is also known as the “Japanese Zone”?

a) Boranda

b) Jaipur

c) Sitapura

d) Neemrana

Answer: d) Neemrana

Neemrana is an ancient historical town in Alwar district of Rajasthan, India, 84 km (52 mi) from Gurgaon; 122 km from Delhi and 150 km from Jaipur on the Delhi-Jaipur highway in Neemrana tehsil. It is between Behror and Shahajahanpur. Neemrana is an industrial hub.[citation needed]It is the site of a 16th-century hill-fort occupied by Chauhans till 1947. The erstwhile ruling family is considered to be of the direct lineage of Prithviraj Chauhan.

79. Who was the first person from Rajasthan to receive the Padma Vibhushan Award?

a) Mohan Sinha Mehta

b) Nagendra Singh

c) Bhimsen Joshi

d) Ghanshyam Das Birla

Answer: d) Ghanshyam Das Birla (1957)

80. Who was the first Person to receive Sahitya Akademi Award from Rajasthan?

a) Kanhaiyalal Sethia

b) Vijaydan Detha

c) Mani Madhukar

d) Satya Prakash Joshi

Answer: b) Vijaydan Detha

81. When was Rajasthan Atomic Power Station commissioned?

a) 16 December 1953

b) 16 December 1963

c) 16 December 1973

d) 16 December 1983

Answer: c) 16 December 1973 (Construction began in 1963)

82. Where is Rajasthan Sports University?

a) Sikar

b) Jhunjhunu

c) Jhalawar

d) Karauli

Answer: b) Jhunjhunu

Rajasthan Sports University is a residential university situated in the Jhunjhunu district of the Indian state Rajasthan.

The university was established in the year 2013 by Rajasthan Legislative Assembly by passing The Rajasthan Sports University, Jhunjhunu Bill, 2013. The jurisdiction of the university comprises whole Rajasthan state.

83. Which district of Rajasthan has the largest forest area?

a) Udaipur

b) Chittorgarh

c) Baran

d) Karauli

Answer: a) Udaipur

84. The ornament “Choupa” is worn on?

a) Hands

b) Nose

c) Ear

d) Feet

Answer: b) Nose

85. Where is the “Bhorat Plateau” located in Rajasthan?

a) Jalore

b) Udaipur

c) Baran

d) Alwar

Answer: b) Udaipur

BHORAT PLATEAU’ is located in the Northwest of Udaipur from Kumbalgarh to Gonguda. The largest and highest portion of the Aravalli range lies in between the forts of Kumbalgarh & Gogunda in the form of plateau generally called Bhorat.

86. Which National Park in Rajasthan is famous for “Siberian Cranes”?

a) Sariska National Park

b) Ranthambore National Park

c) Sajjangarh Wildlife Sanctuary

d) Keoladeo National Park

Answer: d) Keoladeo National Park

87. Where is “Chand Baori” step well located?

a) Dausa District

b) Bharatpur District

c) Karauli District

d) Bundi District

Answer: a) Dausa District

88. Where is the Desert Festival celebrated in Rajasthan?

a) Barmer

b) Jaisalmer

c) Jodhpur

d) Bikaner

Answer: b) Jaisalmer (February)

89. Which is India’s largest inland salt lake in Rajasthan?

a) Anasagar Lake

b) Pachpadra Lake

c) Rajsamand Lake

d) Sambhar Lake

Answer: d) Sambhar Lake

90. When did Ajmer state merge into Rajasthan?

a) 1 November 1956

b) 1 November 1966

c) 1 November 1946

d) 1 November 1976

Answer: a) 1 November 1956

91. The main seat of Rajasthan High Court?

a) Jodhpur

b) Jaipur

c) Udaipur

d) Bikaner

Answer: a) Jodhpur

As the name suggests, Rajasthan High Court is the High Court of the Indian state of Rajasthan. This court has its seat in Jodhpur and was established on June 21, 1949 as per the Rajasthan High Court Ordinance. The High Court of Rajasthan was inaugurated by the Rajpramukh, Maharaja Sawai Man Singh on August 29, 1949.

There were five High Courts functioning in the various units of the States – at Jodhpur, Jaipur and Bikaner, the High Courts of former Rajasthan and Matsya Union, before unification of the Rajasthan.

92. Which district of Rajasthan acts as a border with Madhya Pradesh?

a) Jalore

b) Hanumangarh

c) Jhalawar

d) Alwar

Answer: c) Jhalawar

93. Where was the weekly newspaper “Naveen Rajasthan” published?

a) Ajmer

b) Pushkar

c) Jalore

d) Pali

Answer: a) Ajmer

In the year 1922, Naveen Rajasthan weekly newspaper was published initially by Rajasthan Sewa Sangh and later by Vijay Singh Pathik.

94. Which river of Rajasthan is known as the “Dead River”?

a) Banas River

b) Mahi River

c) Luni River

d) Ghaggar River

Answer: d) Ghaggar River

95. When was the first textile mill in Rajasthan the “Krishna Mills Beawar” set up?

a) 1889

b) 1989

c) 1899

d) 1999

Answer: a) 1889

96. Which is the only River of Rajasthan that lies entirely within the state of Rajasthan?

a) Chambal River

b) Sabarmati River

c) Luni River

d) Banas River

Answer: d) Banas River

Banas River: It rises near Kumbalgarh and cuts its way tortuously through the Aravalli Range. It then flows in a northeasterly course onto the plains and joins the Chambal River, just north of Sheopur, after a course of 310 miles (500 km). The Banas is a seasonal river that is often dry in the hot months, but it is still a source of irrigation. Its main tributaries are the Berach and Kotari rivers.

97. When was the Rajasthan Cultivators Act passed?

a) 1994

b) 1954

c) 1964

d) 1974

Answer: b) 1954

98. Which is the hottest district in Rajasthan?

a) Kota

b) Churu

c) Jaipur

d) Ganganagar

Answer: b) Churu

99. Who was the Second Chief Minister of Rajasthan?

a) C. S. Venkatachari

b) Jai Narayan Vyas

c) Tika Ram Paliwal

d) Mohan Lal Sukhadia

Answer: a) C. S. Venkatachari

100. Which City of Rajasthan is known as “Sun City”?

a) Udaipur

b) Barmer

c) Jaisalmer

d) Jodhpur

Answer: d) Jodhpur

102. Who was the first to recommend the appointment of Lok Commissioner at the state level?

 (a) Rajasthan Administrative Reforms Committee

 (b) Administrative Reforms Commission of India (1966-70)

 (c) Second Administrative Reforms Commission

 (D) Santhanam Committee

Answer:  Administrative Reforms Commission of North India (1966-70)

103. Who became the first woman Speaker of Rajasthan Legislative Assembly?

 (a) Sumitra Singh

 (b) Vidya Pathak

 (c) Ujala Arora

 (d) Kamala Beniwal

 Answer: Sumitra Singh

104. What is the tenure of the members of the Legislative Council?

 (a) 6 years

 (b) 4 years

 (c) 3 years

 (d) 2 years

 Answer: 6 years

105. According to Article 170 of the Constitution, the Legislative Assembly of each State (The maximum number of members that the House can have is?

 (a) 400

 (b) 300

 (c) 450

 (d) 500

 Answer: 500

 106. What was the number of members of the Rajasthan Legislative Assembly determined by the Delimitation Commission of 1952?

 (a) 200

 (b) 160

 (c) 188

 (d) 140

 Answer: 160

107. When was the first elected democratic government formed in Rajasthan?

 (a) 26 January, 1952

 (b) February 2, 1952

 (c) 3rd March, 1952

 (d) 15th March, 1952

 Answer: March 3, 1952

 108. For how many months a person can remain minister in Rajasthan Legislative Assembly if he/she is not a member of the assembly?

 (a) 3 months

 (b) 4 months

 (c) 6 months

 (d) 12 months

 Answer: 6 months

Only a Member of the Legislative Assembly can work as a minister for more than 6 months. If a non Member of the Legislative Assembly becomes a Chief Minister or a minister, he must become an MLA within 6 months to continue in job. Only a Member of the Legislative Assembly can become Speaker of the Legislature.

109. The first woman MLA of Rajasthan was?

 (a) Sumitra Singh

 (b) Yasoda Devi

 (c) Kamala Beniwal

 (d) Nagendra Bala

 Answer: Yasoda Devi

110. When was the President rule imposed in Rajasthan due to unclear majority in assembly elections?

 (a) 1977

 (b) 1980

 (c) 1967

 (d) 1992

 Answer: 1967

111. In which assembly election, the number of members of Rajasthan Legislative Assembly increased from 184 to 200?

 (a) fourth

 (b) Fifth

 (c) Sixth

 (d) Seventh

 Answer: Sixth

112. Who among the following was the first non-Congress chairman member of the Rajasthan Legislative Assembly?

 (a) Gopal Singh

 (b) Shanti lal

 (c) Harishankar Bhabhada

 (d) Laxman Singh

 Answer: Laxman Singh

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *