[May 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi

[May 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi: Current Affairs and Current Affairs  MCQs is an important section of UPSC, IAS, State PSC, Banking, SSC Railways and any government competitive and entrance exams. All aspirants who are preparing for the upcoming exams in 2021-22 must be well prepare with this section. The current affairs MCQs are made by our experts for all competitive exams UPSC, SSC, IAS, Railway-RRB, UPPSC, UKPSC, TNPSC, RPSC, KPSC, MPSC, OPSC, APSC, APPSC, TNPSC, WBPSC, HPSC, HPPSC, MPPSC & Other State Government Jobs / Exams.

[May 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi

[May 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi for Civil services, banking exams SBI Clerk, SBI PO, IBPS PO Clerk, RBI, RRB and more. Keep reading current affairs and GK facts updated on a daily & monthly basis on this page. Stay aware about the recent happenings in the country and across the globe and equip your preparation for upcoming govt./PSU/PSC and other exams.

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Economy) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (International Relations) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Environment & Biodiversity) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Science & Technology) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Geography) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Polity) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams


Latest Current Affairs Questions are given for each date/month. These questions are designed based on the trends of questions asked in the exams to help ease the preparation of the candidates.

[May 2021] Current Affairs MCQs in Hindi [May 2021] Current Affairs MCQs in English

1. केंद्रीय मैकेनिकल इंजीनियरिंग अनुसंधान संस्थान (CMERI) किस राज्य में स्थित है?
 
उत्तर – पश्चिम बंगाल
 
2. किस भारतीय राज्य सरकार ने ‘CLAP’ नाम से एक स्वच्छता अभियान शुरू किया है?
 
उत्तर – आंध्र प्रदेश
 
3. भारत में राष्ट्रीय महिला आयोग की स्थापना कब हुई थी?
 
उत्तर – 1992
 
4. किस संगठन ने ‘Global Forest Goals Report 2021’ जारी की है?
 
उत्तर – UN ECOSOC (संयुक्त राष्ट्र के आर्थिक और सामाजिक मामलों के विभाग द्वारा)
 
5. लितानी नदी और क़ारून झील किस देश में स्थित हैं?
 
उत्तर – लेबनान
 
6. “MACS 1407” क्या है?
 
उत्तर – सोयाबीन की किस्म
 
7. ‘पुटोला नाच’ किस राज्य की पारंपरिक कठपुतली कला है?
 
उत्तर – असम
 
8. रुशिकुल्या नदी किस राज्य में स्थित है?
 
उत्तर – ओडिशा
 
9. विश्व टूना दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 2 मई
 
10. पद्मा नदी किस देश में बहती है?
 
उत्तर – बांग्लादेश
 
11. डक-बिल्ड डायनासोर की एक नई प्रजाति, यामातोसॉरस इजानागी (Yamatosaurus izanagii) किस देश में खोजी गई है?
 
उत्तर – जापान
 
12. किस देश के राष्ट्रीय महासागरीय और वायुमंडलीय प्रशासन ने ‘New Climate Normals’ जारी किया है?
 
उत्तर – अमेरिका
 
13. ‘मेफ्लावर 400’ क्या है?
 
उत्तर – आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस शिप
 
14. चैनल द्वीप समूह (Channel Islands) किन दो देशों के बीच स्थित है?
 
उत्तर – फ्रांस और यूके
 
15. Lord’s Resistance Army (LRA) किस देश से सम्बंधित है?
 
उत्तर – युगांडा
 
16. ‘टैक्सीबॉट’ (TaxiBot) क्या है?
 
उत्तर – विमान आंदोलन उपकरण
 
17. किस संस्थान ने मानसिक कल्याण के लिए मोबाइल एप्लीकेशन ‘Dost For Life’ लांच किया?
 
उत्तर – CBSE
 
18. ‘राष्ट्रीय प्रौद्योगिकी दिवस’ (National Technology Day) 2021 की थीम क्या है?
 
उत्तर – Science and Technology for a Sustainable Future
 
19. मेंढक की कौन सी प्रजाति दुनिया में आधिकारिक रूप से सबसे बड़ी है?
 
उत्तर: गोलियथ फ्रॉग
 
20. ‘यज़ीदी (Yazidi)’ अल्पसंख्यक धार्मिक समूह मुख्य रूप से किस देश में पाया जाता है?
 
उत्तर – इराक
 
21. विदेश से प्राप्त भुगतान के प्रमाण के रूप में, बैंक द्वारा जारी किये जाने वाले दस्तावेज़ का नाम क्या है?
 
उत्तर – FIRA
 
22. किस देश ने पहली ब्रिक्स रोजगार कार्य समूह (EWG) बैठक की मेजबानी की?
 
उत्तर – भारत
 
23. ‘द क्राइस्टचर्च कॉल’ (The Christchurch Call) किस देश की पहल है?
 
उत्तर – न्यूजीलैंड
 
24. अंतर्राष्ट्रीय परिवार दिवस 2021(International Day of Families) की थीम क्या है?
 
उत्तर – Families and New Technologies
 
25. संयुक्त राष्ट्र द्वारा ‘शांति में एक साथ रहने का अंतर्राष्ट्रीय दिवस’ (International Day of Living Together in Peace) कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 16 मई
 
26. किस भारतीय राज्य सरकार ने ‘CLAP’ नाम से एक स्वच्छता अभियान शुरू किया है?
 
उत्तर – आंध्र प्रदेश
 
27. ‘State of the Economy’ रिपोर्ट किस संस्थान द्वारा जारी की जाती है?
 
उत्तर – भारतीय रिजर्व बैंक
 
28. DAP से क्या मतलब है?
 
उत्तर – डायमोनियम फॉस्फेट (Diammonium Phosphate) उर्वरक
 
29. पूरे भारत में शकरकंद (sweet potato) उत्पादन में कौन सा राज्य अग्रणी है?
उत्तर – ओडिशा
 
30. DIPCOVAN, किस संगठन द्वारा विकसित एक एंटीबॉडी डिटेक्शन-आधारित किट है?
 
उत्तर – DRDO
 
31. ‘संवाद और विकास के लिए सांस्कृतिक विविधता के लिए विश्व दिवस’ कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 21 मई
 
32. “क्लाइड्स स्पॉट” (Clyde’s Spot) किस ग्रह में स्थित एक स्थान है?
 
उत्तर – बृहस्पति
 
33. भारत में कुनो राष्ट्रीय उद्यान कहाँ स्थित है?
 
उत्तर – मध्य प्रदेश
 
34. वन-स्टॉप सेंटर (OSC) किस केंद्रीय मंत्रालय की एक प्रमुख योजना है?
 
उत्तर – महिला एवं बाल विकास मंत्रालय
 
35. टाइग्रे (Tigray) किस देश में स्थित एक शहर है?
 
उत्तर – इथियोपिया
 
36. किस राज्य ने संपत्ति के नुकसान की वसूली के लिए अधिनियम लागू किया है?
 
उत्तर – हरियाणा
 
37. “विश्व मासिक धर्म स्वच्छता दिवस” कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 28 मई
1.Vaishali S Hiwase, has been appointed as the first woman officer of which Central Armed Police Force?
[A] BRO
[B] ITBP
[C] CAPF
[D] CRPF
 
Answer: A [BRO]
Explanation:
The Border Roads Organisation (BRO) has appointed Vaishali S Hiwase as the first woman officer to command a Road Construction Company (RCC).
The officer would command the company, to provide connectivity in a high-altitude area along the India-China border. She is a M Tech graduate and has already carried out a demanding tenure in Kargil.
2.Which country has proposed to introduce self-driving cars by the end of 2021?
[A] India
[B] USA
[C] UK
[D] Japan
 
Answer: C [UK]
Explanation:
The Government of the United Kingdom (UK) has proposed to permit operations of self-driving cars by end of the year 2021. The automated lane-keeping systems (ALKS) to be operationalised in the UK would be first in the world to be legalised.
The ALKS technology controls the position of driver less cars in a single lane and limits its speed to 60 kmph.
3.Where is the Central Institute of Brackish water Aquaculture (CIBA) located?
[A] Mumbai
[B] Kochi
[C] Goa
[D] Chennai
 
Answer: D [Chennai]
Explanation:
The Central Institute of Brackish water Aquaculture (CIBA) is located in Chennai. The institute functions under the aegis of Indian Council of Agricultural Research (ICAR).
The institute has recently developed an indigenous vaccine for viral nervous necrosis (VNN) disease – a viral disease that affects several fish species.
4.Which Indian insurance company has featured in the top 10 list of most valuable insurance brands globally?
[A] UIIC
[B] LIC
[C] NIA
[D] NICL
 
Answer: B [LIC]
Explanation:
Life Insurance Corporation (LIC) has become the third strongest and the tenth most valuable insurance brand globally.
According to a report by Brand Finance Insurance 100 2021, LIC’s brand value increased by almost 7 per cent to $8.65 billion. There are 5 Chinese Insurance companies in the top 10 with Ping An Insurance at the top place.
5.Which institution has unveiled a collaborative project titled “Sustainable Livelihoods For Tribal Households in India”?
[A] APEDA
[B] MPEDA
[C] TRIFED
[D] NABARD
 
Answer: C [TRIFED]
Explanation:
TRIFED is the nodal agency working for the empowerment of tribal people, under the aegis of the Ministry of Tribal Affairs.
TRIFED has entered into a collaborative project titled “Sustainable Livelihoods for Tribal Households in India”. The LINK Fund, a foundation which aims to eradicate poverty and mitigate the effects of climate change, is also joining hands with TRIFED for this project.
6.Which type of mummy was discovered for the first time in the Warsaw Mummy Project?
[A] Amputee Mummy
[B] Pregnant Mummy
[C] Transgender Mummy
[D] New Born Mummy
 
Answer: B [Pregnant Mummy]
Explanation:
Researchers have discovered the world’s first-known pregnant mummy, in the Warsaw Mummy Project.
The mummy, which is said to be dating from the first century in Egypt, has been found inside the coffin belonging to a male priest. The mummy was donated to the University of Warsaw in Poland in 1826. This discovery helps the researchers to gather first hand evidence of prenatal health in ancient times.
7.Which policy/act has been revised to allow the import of oxygen concentrators for personal use in India?
[A] Foreign Trade Policy
[B] New Industrial Policy
[C] Essential Commodities Act
[D] Disaster Management Act
 
Answer: A [Foreign Trade Policy]
Explanation:
The Indian Government has revised the Foreign Trade Policy, 2015-2020 and allowed the import of oxygen concentrators for personal use, amid a surge in Covid-19 cases in the country.
According to a notification of the Directorate General of Foreign Trade (DGFT), oxygen concentrators have been added to the list of exempted categories, where customs clearance is sought as ”gifts”. They can be procured through post, courier or e-commerce portals and the exemption is allowed till July 31, 2021.
8.Which institution approves the emergency use of vaccines around the world, using the Emergency Use Listing (EUL)?
[A] FAO
[B] WHO
[C] UNICEF
[D] CDC
 
Answer: B [WHO]
Explanation:
The World Health Organisation, through its Emergency Use Listing (EUL) procedure, allows countries to use their own regulatory approval processes to import and administer the vaccine.
It also enables UNICEF and Health Organizations to procure the vaccine for distribution to needy countries. WHO has recently given the approval for emergency use of Moderna’s COVID-19 vaccine.
9.‘MPLADS’ programme is administered by which Ministry?
[A] MHA
[B] MoSPI
[C] MoRD
[D] MeitY
 
Answer: B [MoSPI]
Explanation:
The MPLADS (Member of Parliament Local Area Development Fund) is administered by the Union Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI).
In view of the ongoing COVID pandemic, the Government of India has permitted the use of MPLADS funds for setting up oxygen manufacturing units in government hospitals, for the FY 2021-22.
10.Which steel company has entered into the list of top 100 most valued companies in terms of market capitalisation?
[A] Jindal Steel
[B] SAIL
[C] TISCO
[D] JSW
 
Answer: B [SAIL]
Explanation:
Steel Authority of India Ltd (SAIL) regained market capitalisation (m-cap) of Rs 50,000 crore. It also entered into the league of top 100 most valued companies in terms of market capitalisation.
The state-owned steel major has 5 large integrated steel plants (Bhillai, Rourkela, Durgapur, Bokaro and IISCO) spread across 4 states in eastern India. In addition, SAIL also has 3 special steel plants (Salem Steel plant, Alloy Steel plant and Visvesvaraya iron and steel plant) and a Ferro Alloy plant at Chandrapur.
 
11.What is the theme of the ‘World Red Cross Day 2021’?
[A] Serve the Earth; Save the Earth
[B] Together we are unstoppable
[C] We can; We always can
[D] Red Cross tackles Covid
 
Answer: B [Together we are unstoppable]
Explanation:
World Red Cross Day, also known as Red Crescent Day is celebrated on May 8 every year. This date marks the birth anniversary of Henry Dunant, the founder of the International Committee of the Red Cross (ICRC).
The day is celebrated by the Red Cross society across all the countries. The theme of World Red Cross Day 2021 is ‘Together we are unstoppable’!.
12.What is the name of the blood disorder, which involves lesser haemoglobin and red blood cells?
[A] Anaemia
[B] Thalassemia
[C] Leukaemia
[D] Haemophilia
 
Answer: B [Thalassemia]
Explanation:
Thalassemia is an inherited blood disorder characterised by less oxygen-carrying protein- haemoglobin and less red blood cells in the body than normal.
May 8 is observed as World Thalassemia Day every year. The day commemorates the struggles of the patients suffering from this genetic disorder.
13.WHO approves emergency use of Sinopharm vaccine, developed by which country?
[A] China
[B] Russia
[C] India
[D] Israel
 
Answer: A [China]
Explanation:
The World Health Organisation (WHO) finally granted the conditional approval to Sinopharm Covid-19 vaccine for emergency use.
The Sinopharm vaccine, developed by China, was already authorised by 45 countries. China has approved five of its vaccines for emergency use and it is using Sinopharm and Sinovac vaccines for domestic use and export.
14.Which country’s spacecraft is the first to record the sounds of a separate spacecraft on another planet?
[A] UAE
[B] Israel
[C] USA
[D] China
 
Answer: C [USA]
Explanation:
For the first time, NASA’s Perseverance rover captured the low-pitched sound of the Ingenuity helicopter’s blades as it flies through the atmosphere of the Mars.
NASA released new footage shot by the six-wheeled robot making its fourth flight on April 30. Perseverance landed in the Jezero crater in February on a mission to search for signs of ancient microbes.
15.Lumpy skin disease (LSD), which causes prolonged morbidity in cattle and buffaloes, is a ………… disease.
[A] Bacterial
[B] Fungal
[C] Viral
[D] None of the above
 
Answer: C [Viral]
Explanation:
Lumpy skin disease (LSD) is a viral disease that causes prolonged morbidity in cattle and buffaloes. Recently, the Bihar government issued an advisory about the likely spread of lumpy skin disease (LSD) in the state.
The state’s animal and fishery department has alerted all districts about the likely spread of LSD. The department has also issued a helpline number for cattle owners for obtaining information and help. In August 2019, the first outbreak of LSD was reported from Odisha.
16.When is the World Migratory Bird Day observed every year?
[A] Last Sunday in April and September
[B] May 10
[C] Second Saturday in May and October
[D] May 15
 
Answer: C [Second Saturday in May and October]
Explanation:
Every year, World Migratory Bird Day (WMBD) is celebrated on the second Saturday in May and in October. This year it falls on 8th May and 9th October 2021. “Sing, Fly, Soar – Like a Bird” is the theme for this year.
This day is celebrated as an annual awareness-raising campaign, which highlights the need to protect migratory birds and their habitats.
17.Long March 5B, whose debris landed in the Indian Ocean, is the launch vehicle of which country?
[A] Russia
[B] USA
[C] China
[D] India
 
Answer: C [China]
Explanation:
The debris of China’s biggest rocket landed in the Indian Ocean, after most of its components destroyed during re-entry into the Earth’s atmosphere.
The Long March 5B rocket, launched the main module of China’s next space station, Tiangong, in April. There were speculations for long days about where would the debris hit on the Earth. Last year, pieces from the first Long March 5B fell on Ivory Coast.
18.The ‘Yazidi’, seen in the news recently, is a minority religious group predominantly found in which country?
[A] Sudan
[B] China
[C] Iraq
[D] Afghanistan
 
Answer: C [Iraq]
Explanation:
Yazidism is a monotheistic ethnic religion followed by Yazidis, whose population are estimated at around 7 lakhs around the world. They are a historically misunderstood group and are ethnically Kurdish in a majority.
Majority of the group are concentrated in northern Iraq, in and around Sinjar. Recently, the U.N team investigating atrocities in Iraq announced that it has found evidence that Islamic State extremists committed genocide against the Yazidi minority in 2014.
19.Which multilateral institution has launched an Asia Pacific Tax Hub, for better tax coordination among its members?
[A] AIIB
[B] ADB
[C] World Bank
[D] IMF
 
Answer: B [ADB]
Explanation:
The Asian Development Bank (ADB) has launched an Asia Pacific Tax Hub. This will create an open platform to improve knowledge sharing, and strengthen coordination on tax policy among ADB, its members, and development partners.
The hub will mobilise regional and international resources to strengthen domestic resource mobilization (DRM) and international tax cooperation (ITC) in ADB’s developing member countries.
20.Who is commonly referred to as ‘Iron Lady’ in Kerala politics?
[A] K.R. Gouri
[B] Ramya Haridas
[C] M. Kamalam
[D] P. Sathidevi
 
Answer: A [K.R. Gouri]
Explanation:
Legendary Communist leader Smt. K.R. Gouri of Kerala passed away recently due to age related ailments. She was 102-year-old.
She is often referred to as the ‘Iron Lady’ in Kerala politics and was a member of the world’s first democratically elected Communist government cabinet led by Communist legend E.M.S. Nampoothiripad in 1957
 
21.When is the International Nurses Day observed every year?
[A] May 10
[B] May 12
[C] May 14
[D] May 16
 
Answer: B [May 12]
Explanation:
The International Nurses Day is observed on May 12 every year. On the same day in 1820, the famous social reformer and nurse Florence Nightingale was born.
She was an English statistician and a social reformer who founded the key pillars of modern nursing. The ICN (International Council of Nurses) observes the International Nurses Day. ICN is a federation of more than 130 national nurses’ associations.
22.Falcon 9 rocket is used by which space agency?
[A] NASA
[B] Space X
[C] ISRO
[D] ESA
 
Answer: B [Space X]
Explanation:
The US-based private space agency SpaceX, has launched 60 Starlink internet satellites into the earth’s orbit, using its Falcon 9 rocket.
The Falcon 9 is the company’s flagship launch vehicle, which consists of reusable boosters. This marks the 14th launch of SpaceX company for the year 2021.
23.By what percentage, China’s population has grown over the last 10 years, as per its recent census results?
[A] -1%
[B] 5.4%
[C] 10%
[D] 50%
 
Answer: B [5.4%]
Explanation:
The China’s population census results have been released recently, which stated that the country’s population has grown by 5.4% over the last 10 years and has crossed the 1.4 billion mark.
The results have also revealed that the child birth rate has started to decline steadily from 2017, even though the Government has relaxed the “one child policy”.
24.The world’s largest and most powerful space telescope “James Webb Space Telescope” was developed by which agency?
[A] Space X
[B] ISRO
[C] NASA
[D] ESA
 
Answer: C [NASA]
Explanation:
The James Webb Space Telescope, which is considered to be the world’s largest and most powerful space science telescope has been designed and developed by NASA.
Recently, the telescope opened up its iconic primary mirror for the last time on earth, and performed the full expansion and locking of itself into place, just like it would in space.
25.Which country has proposed to introduce a new Voter’s Law, in which voters are required to prove their identities?
[A] USA
[B] India
[C] China
[D] UK
 
Answer: D [UK]
Explanation:
The Government of the United Kingdom, has proposed to introduce a new law this year, which mandates voters to prove their identities at the time of casting their votes.
Presently, voters need to only give their name and address to be able to vote. The UK Government has proposed the new law to curb voter frauds. But, this move is also seen as a threat to the country’s democracy.
26.Which country hosted the 1st BRICS Employment Working Group (EWG) Meeting?
[A] China
[B] India
[C] Russia
[D] Brazil
 
Answer: B [India]
Explanation:
India has assumed BRICS Presidency this year and hosted the 1st BRICS Employment Working Group (EWG) Meeting in New Delhi.
Apurva Chandra, Secretary, Labour and Employment chaired the Working Group Meeting held on 11-12 May 2021. The prime agenda for the discussions were Promoting Social Security Agreements amongst BRICS Nations, Formalization of labour markets, Participation of women in labour force and Gig and platform workers.
27.‘Heartbeat Act’, which was making news recently, is associate with which field?
[A] Anti-Racism
[B] Termination of pregnancy
[C] Euthanasia
[D] Autism
 
Answer: B [Termination of pregnancy]
Explanation:
‘Heartbeat bill’ is a controversial legislation in the United States which makes abortions illegal as soon as the fetal heartbeat can be detected.
Under the proposed Texas Heartbeat Act, abortions would be prohibited once a fetal heartbeat is detected, which can be as early as six weeks into pregnancy. It allows anyone to sue providers and others who violate the guidelines.
28.Which regulator has proposed to rationalise the definition of ‘promoter group’ and move to the concept of ‘person in control’?
[A] RBI
[B] NABARD
[C] SEBI
[D] IRDAI
 
Answer: C [SEBI]
Explanation:
The Market regulator – Securities and Exchange Board of India (SEBI), has proposed rationalisation of the definition of ‘promoter group’. It has proposed to move towards the concept of ‘person in control’.
This has been communicated in a consultative paper, and SEBI has sought for comments from the public on this proposal, by June 10th 2021.
29.‘The Christchurch Call’ was an initiative of which country?
[A] France
[B] New Zealand
[C] Australia
[D] Germany
 
Answer: B [New Zealand]
Explanation:
The Christchurch Call to Action Summit or the Christchurch Call, was a political summit initiated by New Zealand PM Jacinda Ardern, in 2019 in France. It was conducted after the Christchurch mosque shootings. Global leaders and tech companies pledged to eliminate social media usage to end online terrorism.
Recently, PM Ardern was speaking at a virtual summit to mark the second anniversary of the global initiative to end online hate.
30.Kundoli Proposed Reserve Forest, where 18 elephants have recent died, is situated in which state?
[A] Karnataka
[B] Himachal Pradesh
[C] Assam
[D] Kerala
 
Answer: C [Assam]
Explanation:
On the night of May 12, as many as 18 elephants died in the Bamuni hillock in the Kundoli Proposed Reserve Forest under the Kathiatoli range, Assam.
Initial findings from the post mortem indicate that the reason for the death was a lightning strike. The samples have been sent to laboratories for further microbiological and toxicological examination.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *