[March 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi

[March 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi: Current Affairs and Current Affairs  MCQs is an important section of UPSC, IAS, State PSC, Banking, SSC Railways and any government competitive and entrance exams. All aspirants who are preparing for the upcoming exams in 2021-22 must be well prepare with this section. The current affairs MCQs are made by our experts for all competitive exams UPSC, SSC, IAS, Railway-RRB, UPPSC, UKPSC, TNPSC, RPSC, KPSC, MPSC, OPSC, APSC, APPSC, TNPSC, WBPSC, HPSC, HPPSC, MPPSC & Other State Government Jobs / Exams.

[March 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi

[March 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi for Civil services, banking exams SBI Clerk, SBI PO, IBPS PO Clerk, RBI, RRB and more. Keep reading current affairs and GK facts updated on a daily & monthly basis on this page. Stay aware about the recent happenings in the country and across the globe and equip your preparation for upcoming govt./PSU/PSC and other exams.


Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Economy) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (International Relations) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Environment & Biodiversity) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Science & Technology) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Geography) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Polity) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams


Latest Current Affairs Questions are given for each date/month. These questions are designed based on the trends of questions asked in the exams to help ease the preparation of the candidates.

[March 2021] Current Affairs MCQs in Hindi [March 2021] Current Affairs MCQs in English
Part – 1


1. भारत में राष्ट्रीय विज्ञान दिवस किस वैज्ञानिक की खोज के लिए मनाया जाता है?
 
उत्तर – सीवी रमन
 
2. भारत ने किस पड़ोसी देश के साथ हॉटलाइन स्थापित करने के लिए सहमति ज़ाहिर की है?
 
उत्तर – चीन
 
3. किस देश में टाइटनोसोर के जीवाश्मों का पता लगाया गया है?
 
उत्तर – अर्जेंटीना
 
4. इंटरनेशनल इंस्टीट्यूट फॉर स्ट्रैटेजिक स्टडीज (IISS) के अनुसार, 2020 में दुनिया में सबसे बड़ा रक्षा व्यय वाला देश कौन सा है?
 
उत्तर – अमेरिका
 
5. माइकल सोमर को किस देश का ‘ग्रैंड चीफ और राष्ट्रपिता’ कहा जाता है?
 
उत्तर – पापुआ न्यू गिनी
 
6. प्रमोद चंद्र मोदी किस संगठन के अध्यक्ष हैं?
 
उत्तर – केंद्रीय प्रत्यक्ष कर बोर्ड (CBDT)
 
7. NADMP का पूर्ण रूप क्या है?
 
उत्तर – National Agriculture Disaster Management Plan
 
8. ICLED का पूर्ण रूप क्या है?
 
उत्तर – Inter-band cascade light emitting device
 
9. ADFOSC का पूर्ण रूप क्या है?
 
उत्तर – Aries-Devasthal Faint Object Spectrograph & Camera
 
10. ‘The National Origin-Based Antidiscrimination for Non-immigrants (NO BAN) Act’ किस देश में फिर से शुरू किया गया है?
 
उत्तर – अमेरिका
 
11. ‘International Waste Pickers’ Day’ कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 1 मार्च
 
12. विश्व श्रवण दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 3 मार्च
 
13. विश्व श्रवण दिवस 2021 (World Hearing Day) की थीम क्या है?
 
उत्तर – Hearing care for All
 
14. विश्व वन्यजीव दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 3 मार्च
 
15. विश्व वन्यजीव दिवस 2021 की थीम क्या है?
 
उत्तर – Forests and Livelihoods: Sustaining People and Planet
 
16. भारत का सबसे बड़ा ग्राउंड-बेस्ड ऑप्टिकल टेलीस्कोप किस राज्य में स्थापित किया गया है?
 
उत्तर – उत्तराखंड
 
17. ICRISAT का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
 
उत्तर – हैदराबाद
 
18. CARICOM का मुख्यालय कहाँ है?
 
उत्तर – गुयाना
 
19. नागरहोल टाइगर रिजर्व भारत के किस राज्य / केंद्रशासित प्रदेश में स्थित है?
 
उत्तर – कर्नाटक
 
20. सिमलीपाल बायोस्फीयर रिजर्व भारत के किस राज्य में स्थित है?
 
उत्तर – ओडिशा
 
21. बाओ धान की खेती किस भारतीय राज्य में की जाती है?
 
उत्तर – असम
 
22. अंतर्राष्ट्रीय महिला दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 8 मार्च
 
23. अंतर्राष्ट्रीय महिला दिवस 2021 की थीम क्या है?
 
उत्तर – Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world
 
24. किस फिनटेक कंपनी ने ‘Distributor to Retailer (D2R) Finance’ लॉन्च किया है?
 
उत्तर – BharatPe
 
25. सिंगोरगढ़ किला किस राज्य / केंद्रशासित प्रदेश में स्थित है?
 
उत्तर – मध्य प्रदेश
 
26. किस टेक्नोलॉजी कंपनी ने भारत में ‘Women Will’ वेब प्लेटफॉर्म लॉन्च किया है?
 
उत्तर – Google
 
27. किस यूरोपीय देश ने सार्वजनिक स्थानों पर चेहरे ढकने पर प्रतिबंध लगाने के पक्ष में मतदान किया है?
 
उत्तर – स्विट्जरलैंड
 
28. Asset Reconstruction Co India Ltd (ARCIL) के प्रमुख के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
 
उत्तर – पल्लव महापात्र
 
29. गहिरामाथा समुद्र तट किस राज्य में स्थित है?
 
उत्तर – ओडिशा
 
30. ‘भारत ई मार्केट’ किस निकाय द्वारा लॉन्च किया गया ई-कॉमर्स पोर्टल है?
 
उत्तर – कन्फेडरेशन ऑफ ऑल इंडिया ट्रेडर्स (CAIT)
 
31. OTPRMS प्रमाण पत्र किस केंद्रीय मंत्रालय से सम्बंधित है?
 
उत्तर – शिक्षा मंत्रालय
 
32. अंतर संसदीय संघ (Inter Parliamentary Union-IPU) का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
 
उत्तर – जिनेवा
 
33. पहला ‘National Institute of Pharmaceutical Education and Research’ किस राज्य में स्थापित किया गया था?
 
उत्तर – पंजाब
 
34. राष्ट्रीय सुरक्षा गार्ड (National Security Guard) के महानिदेशक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
 
उत्तर – एम.ए. गणपति
 
35. स्टार्टअप इंडिया सीड फंड स्कीम के लिए गठित विशेषज्ञ सलाहकार समिति के प्रमुख कौन हैं?
 
उत्तर – एच.के. मित्तल
 
36. भारत ने हाल ही में किस देश के साथ एक आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस (AI) अनुसंधान और विकास पहल शुरू की है?
 
उत्तर – अमेरिका
 
37. न्युबू न्यवगम येरको (Nyubu Nyvgam Yerko) नामक प्रथम स्वदेशी ज्ञान प्रणाली स्कूल (First Indigenous Knowledge System School) का उद्घाटन किस राज्य में किया गया है?
 
उत्तर – अरुणाचल प्रदेश
 
38. किस भारतीय संगठन ने पहली बार ‘फ्री स्पेस क्वांटम कम्युनिकेशन’ का प्रदर्शन किया?
 
उत्तर – इसरो
 
39. केंद्रीय शिक्षा मंत्री ने शहीद भगत सिंह स्मारक का उद्घाटन किस राज्य / केन्द्र शासित प्रदेश में किया है?
 
उत्तर – नई दिल्ली
 
40. विश्व की पहली जहाज सुरंग (ship tunnel) का निर्माण किस देश में किया जा रहा है?
 
उत्तर – नॉर्वे
 
41. कौन सा देश भारत के साथ ‘होमलैंड सिक्योरिटी डायलॉग’ को फिर से स्थापित करने जा रहा है?
 
उत्तर – अमेरिका
 
42. विश्व का सबसे बड़ा प्रदर्शन कला (performing arts) संस्थान International Theatre Institute (ITI) का मुख्यालय किस शहर में है?
 
उत्तर – पेरिस
 
43. कौन सी संस्था वार्षिक विश्वव्यापी रिपोर्ट “World Economic Outlook” जारी करती है?
 
उत्तर – अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष
 
44. ‘शाहीन 1-ए’ हाल ही में किस देश द्वारा लांच की गयी परमाणु-सक्षम बैलिस्टिक मिसाइल है?
 
उत्तर – पाकिस्तान


Part – 2


Q. शून्य भेदभाव दिवस (Zero Discrimination Day) कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 1 मार्च
 
Q. इंस्टाग्राम पर 100 मिलियन फॉलोवर्स वाले दुनिया के पहले क्रिकेटर कौन बन गए हैं?
 
उत्तर – विराट कोहली
 
Q. राष्ट्रीय सुरक्षा दिवस कब मनाया जाता है ?
 
उत्तर – 4 मार्च
 
Q. राज्यसभा और लोकसभा टीवी के विलय के बाद इसे किस नए नाम से जाना जाएगा?
 
उत्तर – संसद टीवी
 
Q. संसद टीवी के पहले मुख्य कार्यकारी अधिकारी के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
 
उत्तर – रवि कपूर
 
Q. देश की पहली ‘इंजीनियरिंग रिसर्च एंड डेवलपमेंट’ (ER & D) पॉलिसी किस राज्य ने शुरू की है?
 
उत्तर – कर्नाटक
 
Q. हाल ही में भारत के प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी भारत और जिस देश के बीच ‘मैत्री सेतु’ का उद्घाटन किया?
 
उत्तर –   बांग्लादेश
 
Q. हाल ही में किस देश ने सार्वजनिक जगहों पर बुर्का पहनने पर रोक लगा दी है?
 
उत्तर – स्विट्जरलैंड
 
Q. अंतरराष्ट्रीय महिला दिवस (International Women’s Day) कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 8 मार्च
1.From which date is the 2nd phase of COVID vaccination is set to commence in India?
[A] March 01, 2021
[B] March 15, 2021
[C] April 01, 2021
[D] June 01, 2021
 
Answer: A [March 01, 2021]
Explanation:
The Government of India has given a nod for 2nd round of vaccination for the COVID 19 disease and it is set to commence from March 1st 2021.
This phase of vaccination is targeted at people above the age of 60 years and those above 45 years old with comorbidities. The beneficiaries can get themselves vaccinated in any Government hospital free of cost as well as at private clinics.
2.In the ‘Saral Suraksha Bima’ policy proposed by the IRDAI, what is the maximum sum assured?
[A] Rs 25 lakhs
[B] Rs 50 lakhs
[C] Rs 75 lakhs
[D] Rs 1 crore
 
Answer: D [Rs 1 crore]
Explanation:
The insurance regulator IRDAI has proposed a standard personal accident cover, named Saral Suraksha Bima.
All general and standalone health insurers have to mandatorily offer the policy from April 1 this year. The product will have a maximum sum assured of Rs 1 crore and minimum of Rs 2.5 lakh. The sum insured will also increase by 5 per cent each year for each claim-free policy year.
3.Which organisation has released the Report on Currency and Finance (RCF)?
[A] IMF
[B] Word Bank
[C] RBI
[D] New Development Bank
 
Answer: C [RBI]
Explanation:
The Reserve Bank of India has recently released a report titled Report on Currency and Finance (RCF) for the year 2020-21.
This theme for this year’s report is “Reviewing the Monetary Policy Framework”. The report critically analyses the trends in inflation and inflation target for March 2021 against the prevailing uncertain economic atmosphere.
4.Michael Somare, who has been making news, is called the ‘Grand Chief and Father of the Nation’ of which country?
[A] Vatican City
[B] Papua New Guinea
[C] Guyana
[D] Argentina
 
Answer: B [
Papua New Guinea]
Explanation:
Michael Somare, who was the first Prime Minister of Papua New Guinea, recently passed away at the age of 84. He was also called the ‘Grand Chief and Father of the Nation’.
He was also the island nation’s longest-serving leader after it gained independence from Australia in 1975. Before independence, he served as the Chief minister of the Australian-administered territory of Papua New Guinea.
5.National Bamboo Mission is implemented by which Union Ministry?
[A] Ministry of Tribal Affairs
[B] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
[C] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[D] Ministry of Development of North Eastern region
 
Answer: C [Ministry of Agriculture and Farmers Welfare]
Explanation:
The National Bamboo Mission (NBM) was originally launched as a Centrally Sponsored Scheme in 2006-07, under the Agriculture Ministry. It was then restructured with the Cabinet approval in 2018.
Recently, the National Bamboo Mission along with the NITI Aayog and Invest India to organise a conference, National Consultation on Opportunities and Challenges for Bamboo in India’. Union Minster Nitin Gadkari inaugurated the conference, along with various Ministers and officials.
6.Which state approved a law to give life imprisonment to food adulterators?
[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Karnataka
[D] Madhya Pradesh
 
Answer: D [Madhya Pradesh]
Explanation:
Madhya Pradesh approved a law to give life imprisonment to food adulterators, with the cabinet recently approving a Penal Law (Madhya Pradesh Amendment) Bill, 2021.
In 2019, a massive rally was organised in the state against food adulteration, with the participation of several citizens of all age groups.
7.Which Ministry has finalised the list of products for One District One Focus Product?
[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Commerce and Industries
[C] Ministry of Agriculture
[D] Ministry of Labour and Employment
 
Answer: C [Ministry of Agriculture]
Explanation:
The Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, has finalised the list of products to be covered under One District One Focus Product (ODOFP).
This list has been prepared in consultation with the Union Ministry of Food Processing and Industries for 728 districts across the country. The identified products belong to agricultural, horticultural, animal, poultry, milk, fisheries and aquaculture, marine sectors.
8.Which movie won the best picture (Drama) award in the 78th Golden Globes award?
[A] Yentl
[B] Nomadland
[C] The Crown
[D] Soul
 
Answer: B [Nomadland]
Explanation:
The winners of the 78th Golden Globes were recently announced with the “Nomadland” and “Borat Subsequent Moviefilm” bagging many awards.
While “Nomadland” won the award for the drama category, “Borat Subsequent Moviefilm” won for the comedy or musical division. Chloe Zhao, the director of “Nomadland,” became the first woman to win the best director award since 1984.
9.The fossils of Titanosaur have recently been unearthed in which country?
[A] Argentina
[B] US
[C] UAE
[D] Russia
 
Answer: A [Argentina]
Explanation:
Titanosaur is a group of long-necked plant-eating dinosaurs that walked on four legs. Scientists have recently discovered the fossils of a dinosaur species named ‘Ninjatitan zapatai’ which lived 140 million years ago during the Cretaceous Period.
The fossils which have been unearthed, is said to be the oldest-known member of the dinosaur group known as titanosaurs.
10.The National Origin-Based Antidiscrimination for Non-immigrants (NO BAN) Act has recently been reintroduced in which country?
[A] US
[B] UK
[C] UAE
[D] Saudi Arabia
 
Answer: A [US]
Explanation:
The National Origin-Based Antidiscrimination for Non-immigrants (NO BAN) Act was reintroduced at the US House of Representatives by the Democratic lawmakers.
The aim of this proposed legislation is to prevent future Muslim ban and prohibit religion-based discrimination. This law is a counter to the Muslim travel ban introduced by the former US President Donald Trump.
 
11.NASSCOM has partnered with which technology company to launch ‘AI Gamechangers’ programme?
[A] Google
[B] Microsoft
[C] Apple
[D] Amazon
 
Answer: B [Microsoft]
Explanation:
The National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) has partnered with Microsoft India to launch an ‘AI Gamechangers’ programme.
Under the programme, NASSCOM will identify feasible and impactful AI-driven innovations that are taking place in India. Microsoft has been designated as the ‘Innovation Partner’ for the programme.
12.What is ‘INS Karanj’, which was making news recently, with reference to Indian Defence?
[A] Scorpene submarine
[B] Aircraft carrier
[C] Frigate
[D] Destroyer
 
Answer: A [Scorpene submarine]
Explanation:
The Indian Navy got its third Scorpene submarine, which will be commissioned in Mumbai as INS Karanj. This is a part of the six submarines, which are being constructed under Project 75
Mazagon Dock Shipbuilders Limited has delivered three Scorpene submarines to the Indian Navy named Khanderi, Kalvari and Karanj.
13.What is the IUCN status of Olive Ridley turtle?
[A] Vulnerable
[B] Least Concern
[C] Endangered
[D] Critically Endangered
 
Answer: A [Vulnerable]
Explanation:
The mass nesting of the Olive Ridley turtles began in Puducherry coastline. The traditional migration season of the turtles delayed due to climate change or change in the climatic conditions because of the influence of Cyclones Nivar and Burevi.
The turtles have been classified as vulnerable in the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN).
14.Ejiao, which was making news recently, is a hard gel made from the skin of which animal?
[A] Donkey
[B] Horse
[C] Cat
[D] Cow
 
Answer: A [Donkey]
Explanation:
The donkey skins are being used to make Ejiao, a gelatin used in the Chinese market for manufacturing traditional medicines. It is a hard gel used sometimes in food or drink or in cosmetics.
It is used in the Chinese market for manufacturing traditional medicines. The increased demand in China for this purpose is believed to be the cause of the sharp decline of India’s donkey population over the last decade.
15.Which strategy has recently been launched with the objective of revamping the Indian maritime sector?
[A] Maritime India Vision 2030
[B] Maritime India Vision 2032
[C] Maritime India Vision 2035
[D] Maritime India Vision 2040
 
Answer: A [Maritime India Vision 2030]
Explanation:
Maritime India Vision 2030 is a 10-year strategy with the objective of revamping the Indian maritime sector. It seeks to attract Rs.3 lakh crore investment and generate employment for 20 lakh individuals.
The plan also seeks to augment the annual revenue potential worth Rs.20,000 crore from major ports.
16.New Jalpaiguri, which was seen in news recently, is located in which state?
[A] Bihar
[B] West Bengal
[C] Odisha
[D] Andhra Pradesh
 
Answer: B [West Bengal]
Explanation:
To mark the 50th anniversary of the liberation of Bangladesh, a new passenger train service between Dhaka and New Jalpaiguri is set to commence this month.
The direct train between Dhaka and New Jalpaiguri will run through the Chilahati-Haldibari cross border rail route. New Jalpaiguri station is the largest railway station of the Northeast Frontier Railway zone.
17.India is set to join hands with which country to conduct Marine spatial planning in Lakshadweep and Puducherry?
[A] France
[B] Germany
[C] Norway
[D] Poland
 
Answer: C [Norway]
Explanation:
As per the recent announcement of the Ministry of Earth Sciences, India and Norway will coordinate in the area of marine spatial planning for the next five years.
The countries have identified Lakshadweep and Puducherry as pilot sites for the project. This is a part of the Indo-Norway Integrated Ocean Initiative under the MoU signed between the two countries in 2019.
18.Which Indian state for the first time presented the outcome-based budget?
[A] Kerala
[B] West Bengal
[C] Odisha
[D] Jharkhand
 
Answer: D [Jharkhand]
Explanation:
The Jharkhand state government for the first time presented an outcome-based budget. Under the mechanism, 11 departments have been given targets and responsibilities, the results of which will be measured by the end of next financial year.
The departments have submitted a detailed document on the work they are planning to do in the next fiscal.
19.Which country has recently signed pact with India for purchase of BrahMos Missile?
[A] US
[B] Philippines
[C] Iran
[D] Iraq
 
Answer: B [Philippines]
Explanation:
BrahMos is a medium-range supersonic cruise missile designed, developed and produced by BrahMos Aerospace, a joint venture company set up by India’s DRDO and Russia’s Mashinostroyenia.
It can be launched from submarines, ships, planes or land-based platforms. Philippines signed pact with India recently for possible purchase of this missile.
20.The fossil of Australopithecus “Little foot” has been discovered in which country?
[A] US
[B] South Africa
[C] Saudi Arabia
[D] UK
 
Answer: B [South Africa]
Explanation:
“Little Foot” is the nickname given to a nearly complete Australopithecus fossil skeleton found in 1994–1998 in the cave system of Sterkfontein, South Africa.
The nickname “little foot” was given to the fossil in 1995. This discovery is said to provide more insights on the origin of human beings.
 
21.The CSIR Floriculture Mission was given approval for implementation across how many states/UTs of India?
[A] 6
[B] 12
[C] 18
[D] 21
 
Answer: D [21]
Explanation:
The Union Science and Technology Minister has launched the CSIR Floriculture Mission, which was approved t be implemented across 21 states/UTs.
The Science and Technology Minister Harsh Vardhan, has asked the scientists of CSIR laboratories in India to develop land available at each laboratory to set up as a model under the “CSIR Floriculture Mission”.
22.Kermadec Islands are located in which country?
[A] New Zealand
[B] US
[C] UK
[D] France
 
Answer: A [New Zealand]
Explanation:
Kermadec Islands is a group of sub-tropical islands located in the southern part of Pacific Ocean. It is located in the north-east of New Zealand.
They are uninhabited and are under the administration of New Zealand. Three earthquakes recently hit the southern Pacific Ocean near the Kermadec Islands and New Zealand.
23.Singorgarh Fort, which was making news recently, is located in which state/UT?
[A] Maharashtra
[B] Madhya Pradesh
[C] Odisha
[D] Kerala
 
Answer: B [Madhya Pradesh]
Explanation:
The President of India Ram Nath Kovind laid the foundation stone for the conservation works of Singorgarh Fort in Damoh district in Madhya Pradesh.
During the program organised by Ministry of Culture and the state’s Tribal Affairs Department, the President inaugurated the newly formed Jabalpur Circle of Archaeological Survey of India.
24.Which country has suspended its Defence cooperation with Myanmar, over its recent military takeover?
[A] New Zealand
[B] Australia
[C] United Kingdom
[D] India
 
Answer: B [Australia]
Explanation:
Australia has suspended its defence cooperation with Myanmar because of the military takeover of the government and detention of an Australian citizen.
The country is also redirecting humanitarian aid from the government entities to minorities in the country. It has also suspended Defense training program worth 1.5 million Australian dollars.
25.How many scholars have been selected for India Science and Research Fellowship (ISRF) 2021?
[A] 2
[B] 5
[C] 17
[D] 40
 
Answer: D [40]
Explanation:
For the India Science and Research Fellowship (ISRF) 2021, 40 scholars have been selected. These research scholars belong to six countries and have been awarded fellowship to conduct research in science and technology in various Indian institutes and universities.
The selection has been based on the scholar’s research proposal, experience, academic merit and publication record.
26.Who is the only woman wrestler to have qualified for the Tokyo Olympics, as of March 2021?
[A] Vinesh Phogat
[B] Sakshi Malik
[C] Babita Kumari
[D] Gita Phogat
 
Answer: A [Vinesh Phogat]
Explanation:
Ace India wrestler Vinesh Phogat has won the gold medal in 53kg event of the Matteo Pellicone Ranking Series event.
She has also clinched the position of world No.1 in international wrestling. Vinesh Phogat is the only woman wrestler from India to have qualified for the Tokyo Olympic Games.
27.What is the threshold for mandatory e-invoicing, as per the CBIC?
[A] Rs 20 crore
[B] Rs 25 crore
[C] Rs 50 crore
[D] Rs 100 crore
 
Answer: C [Rs 50 crore]
Explanation:
The Finance Ministry lowered the threshold for mandatory e-invoicing to Rs 50 crore, from the earlier limit of Rs 100 crore.
As per the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) notification, the new rule will come into effect from April 1. E-invoicing involves reporting details of specified GST documents to a government-notified portal.
28.National Cyber Crime Reporting Portal is being operated by which Union Ministry?
[A] Ministry of Electronics and IT
[B] Ministry of Home Affairs
[C] Ministry of Defence
[D] Ministry of Law and Justice
 
Answer: B [Ministry of Home Affairs]
Explanation:
Ministry of Home Affairs launched the ‘National Cyber Crime Reporting Portal’ in 2019, to provide a centralised mechanism for online reporting of cybercrime incidents.
Recently, the Union Home Ministry announced that a total of 3,17,439 cybercrimes and 5,771 FIRs were registered online through the portal in the last 18 months. Maharashtra and Karnataka registered a significant number of cases
29.Who has been appointed as the Chief of Asset Reconstruction Co India Ltd (ARCIL)?
[A] A K Bhalla
[B] Pallav Mohapatra
[C] G C Murmu
[D] R K Mathur
 
Answer: B [Pallav Mohapatra]
Explanation:
Former Central Bank of India CEO Pallav Mohapatra has been appointed as chief of Asset Reconstruction Co India Ltd (ARCIL).
ARCIL is India’s oldest asset reconstruction company, and it was founded in 2002. Pallav Mohapatra is succeeding Vinayak Bahuguna as the CEO.
30.As per OECD’s interim economic outlook report, what would be the GDP growth rate of India in FY22?
[A] 10.6%
[B] 11.2%
[C] 12.6%
[D] 14.4%
 
Answer: C [12.6%]
Explanation:
Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) released the interim economic outlook. It has pegged India’s gross domestic product (GDP) growth to rebound to 12.6% in FY22.
As per the organisation, the growth of India will be the fastest in the world, followed by China at 7.8% growth. OECD also estimated that India’s GDP is expected to grow at 5.4% in the following financial year.
 
31.The ‘Zulus’ tribe, which was making news recently, belong to which country?
[A] Argentina
[B] South Africa
[C] Ghana
[D] Spain
 
Answer: B [South Africa]



Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *