[June 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi

[June 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi: Current Affairs and Current Affairs  MCQs is an important section of UPSC, IAS, State PSC, Banking, SSC Railways and any government competitive and entrance exams. All aspirants who are preparing for the upcoming exams in 2021-22 must be well prepare with this section. The current affairs MCQs are made by our experts for all competitive exams UPSC, SSC, IAS, Railway-RRB, UPPSC, UKPSC, TNPSC, RPSC, KPSC, MPSC, OPSC, APSC, APPSC, TNPSC, WBPSC, HPSC, HPPSC, MPPSC & Other State Government Jobs / Exams.

[June 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi

[June 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi for Civil services, banking exams SBI Clerk, SBI PO, IBPS PO Clerk, RBI, RRB and more. Keep reading current affairs and GK facts updated on a daily & monthly basis on this page. Stay aware about the recent happenings in the country and across the globe and equip your preparation for upcoming govt./PSU/PSC and other exams.

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Economy) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (International Relations) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Environment & Biodiversity) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Science & Technology) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Geography) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Polity) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams


Latest Current Affairs Questions are given for each date/month. These questions are designed based on the trends of questions asked in the exams to help ease the preparation of the candidates.

[June 2021] Current Affairs MCQs in English
1.The International Astronomical Union (IAU) has approved eight names for features on the Moon, in which language?
[A] English
[B] Chinese
[C] Spanish
[D] French
 
Answer: B [Chinese]
Explanation:
The International Astronomical Union (IAU) has approved eight Chinese names for features around the area on the Moon
Last year, China’s spacecraft Chang’e-5 probe landed near those places to collect samples from the lunar surface and return to Earth. China has been naming geographical entities on the Moon since 2010.
2.The Chandra X-ray Observatory was launched by which space agency?
[A] NASA
[B] SpaceX
[C] Blue Origin
[D] ISRO
 
Answer: A [NASA]
Explanation:
The Chandra X-ray Observatory, previously known as the Advanced X-ray Astrophysics Facility, was launched by NASA, aboard the Space Shuttle Columbia.
Recently, an image from this observatory was released by NASA. It shows threads of superheated gas and magnetic fields weaving around each other, at the center of our Mily Way Galaxy. These new observations stretch above and below our galaxy’s plane, where most of the stars are found.
3.Indian Army is planning to lease “Heron TP drones” from which country?
[A] USA
[B] Russia
[C] China
[D] Israel
 
Answer: D [Israel]
Explanation:
The Indian Army has planned to lease Israel’s Heron TP drones and deploy the same along the Line of Actual Control (LAC).
This decision comes in the wake of ongoing tensions between India and China along the LAC and these drones would be deployed to monitor the activities of Chinese troops.
4.ESIC and EPFO schemes are implemented by which ministry?
[A] Finance Ministry
[B] Labour Ministry
[C] MSME Ministry
[D] Ministry of Social Justice
 
Answer: B [Labour Ministry]
Explanation:
The Union Ministry of Labour and Employment has announced additional benefits for workers enrolled under ESIC and EPFO schemes, to remove fear and anxiety about the well-being of their family.
As per the new benefit, in case of an employee’s death due to COVID, all dependent family members of the insured person would be entitled to receive the same benefits as in the case of death resulting from employment injury.
5.The OECD has changed its growth projection for India for FY22 to …… per cent from 12.6 per cent, estimated in March.
[A] 14.4
[B] 11.2
[C] 9.9
[D] 7.5
 
Answer: C [9.9]
Explanation:
The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) cut its growth projection for India for FY22 to 9.9 per cent from 12.6 per cent estimated in March.
OECD also estimated the Global GDP growth at 5.8 per cent this year, compared with 4.2 per cent projected in December. It also changed its projections to 4.4 per cent in 2022, compared to 3.7 per cent, estimated in December.
6.Japanese player Naomi Osaka plays which sports?
[A] Badminton
[B] Tennis
[C] Archery
[D] Weight Lifting
 
Answer: B [Tennis]
Explanation:
Leading Tennis champion and world number two Naomi Osaka has announced that she would withdraw from the French Open and would spend some time away from the court.
She had posted that she would boycott the mandatory post-match press conferences on the grounds of mental health reasons. In turn, the organisers imposed a penalty on the player.
7.In context with recent news of Goa, what does the abbreviation GIFT stand for?
[A] Goa Institution For Future Transformation
[B] Goa Institution For Financial Transformation
[C] Goa Institution For Fin Tech
[D] Goa Institute of Foreign Affairs
 
Answer: A [Goa Institution For Future Transformation]
Explanation:
The State Government of Goa has constituted a Think Tank named Goa Institution For Future Transformation (GIFT).
This institution would assist, advise and guide the state government on various policy matters and welfare decisions. The functions of GIFT would be very similar to that of NITI Aayog.
8.‘MadadMaps’, is a real-time online map, that has been developed for which objective?
[A] Map of vacant beds for COVID-19 patients
[B] Map of Vaccination Centres
[C] Map of Education Institutions
[D] Map of Covid Hotspots
 
Answer: A [Map of vacant beds for COVID-19 patients]
Explanation:
A group of doctors and professionals from the diaspora in the US and from India has launched a first-of-its-kind online map named MadadMaps.
The map has been created under Project Madad. The portal uses a proprietary algorithm to extract information from all online aggregators of hospital beds availability in every state. The map includes both the government and private hospitals.
9.As per the new system in PMGKP, the Insurance companies will approve and settle the claims based on the certificate of …………..
[A] Home Ministry
[B] District Collector
[C] Registrar General
[D] District Court
 
Answer: B [District Collector]
Explanation:
Pradhan Mantri Garib Kalyan Package (PMGKP) Insurance Scheme for Health Workers Fighting COVID-19’ was launched to provide personal accident cover of Rs. 50 lakh to all healthcare providers.
Recently, a new system for approval of claims has been introduced. The District Collector will certify that the claim is in accordance with SoP of the Scheme and on the basis of this certificate, Insurance Company will approve and settle the claims within a period of 48 hours.
10.The term “Mixing and matching” which is in news, is related to what?
[A] Cricket
[B] Food Processing
[C] COVID Vaccination
[D] Fuel Prices
 
Answer: C [COVID Vaccination]
Explanation:
The National Advisory Committee on Immunization (NACI) of Canada has recommended mixing and matching of the second doses of covid 19 vaccines.
This means that people who reside in Canada and have taken the Moderna or Pfizer vaccine as their first shot, can take either of the vaccines as a second shot, based on their availability.
 
11.Which country has launched the Mission Innovation Clean-Tech Exchange at the Net Zero Summit hosted by Chile?
[A] USA
[B] India
[C] Japan
[D] Australia
 
Answer: B [India]
Explanation:
India has launched the Mission Innovation Clean-Tech Exchange at the Net Zero Summit hosted by Chile.
It is a global initiative, that will create a network of incubators across member countries to fast-track clean energy innovation. Mission Innovation 2.0 is the second phase of the global Mission Innovation initiative, launched during the Paris Agreement at the 2015 UN climate conference.
12.Which Indian state topped the NITI Aayog’s Sustainable Development Goals (SDG) Index?
[A] Himachal Pradesh
[B] Kerala
[C] Gujarat
[D] Tamil Nadu
 
Answer: B [Kerala]
Explanation:
Kerala retained the top spot in the Niti Aayog’s Sustainable Development Goals (SDG) Index released in the year 2021. India’s overall score across SDGs improved by six points, from 60 in 2019 to 66 in 2021
The annual index evaluates the progress of states and UTs on social, economic and environmental criteria. Himachal Pradesh and Tamil Nadu grabbed the second and third spots respectively while Bihar is placed at the last place in the index.
13.Fengyun-4B, the New-Gen Meteorological Satellite, has been recently launched by which country?
[A] Japan
[B] China
[C] Israel
[D] UAE
 
Answer: B [China]
Explanation:
China recently launched into orbit a new-generation weather satellite named Fengyun-4B (FY- 4B) successfully.
The Fengyun-4B satellite was launched aboard a Long March 3B rocket into the geostationary orbit, to join the network of Fengyun satellites. The first of the Fengyun series, a low-Earth orbit satellite testing machine – FY-1A, was launched in 1988.
14.After the RBI’s monetary policy committee meeting held in June 2021, the Repo rate is fixed at …………
[A] 3.75 %
[B] 4.00 %
[C] 4.25 %
[D] 4.50 %
 
Answer: B [4.00 %]
Explanation:
The Reserve Bank of India’s (RBI’s) six-member monetary policy committee, headed by Governor Shaktikanta Das, kept the benchmark interest rate unchanged.
The repo rate will continue at 4.00% and reverse repo rate at 3.35%. With this, the repo rate has remained unchanged for a sixth consecutive time. The decision has been taken amid coronavirus uncertainty and fears over inflation.
15.ICAR- Indian Institute of Spices Research (IISR) has received a patent for the micronutrient foliar formulation?
[A] Black Pepper
[B] Clove
[C] Cardamom
[D] Cumin
 
Answer: A [Black Pepper]
Explanation:
The Indian Council of Agricultural Research (ICAR)-Indian Institute of Spices Research (IISR) has received a patent for black pepper micronutrient foliar formulation.
ICAR-IISR has developed crop-specific micronutrient foliar formulations for major spices (black pepper, ginger, turmeric, and cardamom) to overcome micronutrient deficiencies.
16.Which is the host country for this year’s world Environment Day celebrations on June 5?
[A] USA
[B] China
[C] Pakistan
[D] Russia
 
Answer: C [Pakistan]
Explanation:
Every year, 5th of June is observed as the World Environment Day by the United Nations. This day first came into being in the year 1972.
The theme for this year is “Reimagine – Recreate – Restore” and the Global Host for 2021 World Environment Day is Pakistan.
17.Square Inc belongs to the owner of which social media major?
[A] Facebook
[B] WhatsApp
[C] Twitter
[D] Tinder
 
Answer: C [Twitter]
Explanation:
Square Inc, which belongs to the Twitter owner Jack Dorsey, has announced that it would invest 5 million to build an open-source, solar-powered bitcoin mining facility.
In this regard, Square Inc has announced a partnership with Blockchain technology company Blockstream Mining and the proposed facility would be constructed at one of Blockstream’s sites in the USA.
18.What is the theme of the World Oceans Day 2021?
[A] ‘The Ocean: Life and Livelihoods’
[B] ‘Save our Oceans’
[C] ‘Stop Plastic Pollution’
[D] ‘Sustainably-sourced fish’
 
Answer: A [‘The Ocean: Life and Livelihoods’]
Explanation:
World Oceans Day is observed on June 8, every year. On the occasion of the day, the United Nations (UN) has called for sustainable efforts and stopping plastic pollution in order to save the oceans.
This is the second year of virtual celebration of the UN World Oceans Day due to the coronavirus pandemic. The theme of this year’s World Oceans Day is ‘The Ocean: Life and Livelihoods’.
19.Which country has signed a law, to formalise the exit from Open Skies Treaty?
[A] France
[B] Russia
[C] Italy
[D] Germany
 
Answer: B [Russia]
Explanation:
Russian President Vladimir Putin signed a law on that formalises Russia’s exit from the Open Skies arms control treaty.
The treaty, which was signed in 1992 and took effect in 2002, allows countries to conduct short-notice, unarmed surveillance flights over the entire territory of other parties. It also allows members to collect information on one another’s military forces.
20.Ranjitsinh Disale, who has been appointed as an Advisor to the World Bank, is associated with which profession?
[A] Sports
[B] Teaching
[C] Business
[D] Judiciary
 
Answer: B [Teaching]
Explanation:
Ranjitsinh Disale , the first Indian teacher to receive the Global Teacher Award, has been appointed by the World Bank as an Advisor to the World Bank.
The World Bank has appointed 12 advisors from across the world and Mr. Disale is one of them representing India. World Bank has recently launched the Global Coach Program, to help countries improve in-service teacher professional development (TPD) programs.
 
21.Pran Vayu Devta Pension Scheme is an initiative of which state/UT?
[A] Sikkim
[B] Arunachal Pradesh
[C] Haryana
[D] Kerala
 
Answer: C [Haryana]
Explanation:
Haryana announced the ‘Pran Vayu Devta Pension Scheme’. Under the scheme, the state would provide a “pension amount” of Rs 2,500 for maintenance of trees older than 75 years.
As per the state government announcement, this ‘tree pension’ shall continue to increase every year, in the same lines of the Old Age Samman Pension Scheme, being implemented in the state.
22.Based on how many parameters, the Performance Grading Index or PGI 2019-20 is released?
[A] 5
[B] 10
[C] 25
[D] 70
 
Answer: D [70]
Explanation:
The Performance Grading Index or PGI 2019-20, which is an index to grade Indian states and Union Territories on Education, has been approved to be launched by the Union Ministry of Education.
This index is based on a set of 70 parameters. Under this index, Punjab, Chandigarh, Tamil Nadu, Andaman & Nicobar Islands and Kerala occupy the top 5 positions for the year 2019-20.
23.‘World Employment and Social Outlook: Trends 2021’ is a report released by which organisation?
[A] ILO
[B] UN
[C] World Bank
[D] IMF
 
Answer: A [ILO]
Explanation:
The International Labour Organisation (ILO) released the assessment titled ‘World Employment and Social Outlook: Trends 2021’.
As per the report, global crisis-induced ‘jobs gap’ will reach 75 million in 2021 before falling to 23 million in 2022. It also predicts that employment growth will be insufficient to make up for the losses suffered until at least 2023.
24.The minimum support prices (MSP) of paddy, sesamum, tur and urad were hiked recently. These are ……… crops.
[A] Rabi
[B] Kharif
[C] Zaid
[D] None of the above
 
Answer: B [Kharif]
Explanation:
The Union Cabinet has approved an increase in minimum support prices (MSP) for various kharif crops or the summer-sown crops for marketing season 2021-22.
MSP of paddy was hiked by ₹72 to ₹1,940 per quintal for 2021-22 crop year from ₹1,868 per quintal last year. The highest absolute increase in MSP over the previous year is recommended for sesamum (₹452 per quintal) followed by tur and urad (₹300 per quintal each).
25.‘Global Economic Prospects’ is the flagship report of which institution?
[A] NITI Aayog
[B] RBI
[C] World Bank
[D] IMF
 
Answer: C [World Bank]
Explanation:
The World Bank has forecasted GDP growth of India to be 8.3 per cent for FY22, as against its earlier estimate of 10.1 per cent. This has been published in the World Bank’s Global Economic Prospects Report’s latest issue.
This slash in GDP is on account of unprecedented impact of second wave of COVID 19.
26.Which country has announced to donate 500 million doses of COVID-19 vaccine to lower income countries through COVAX alliance?
[A] Russia
[B] USA
[C] China
[D] New Zealand
 
Answer: B [USA]
Explanation:
United States President Joe Biden announced a donation of 500 million doses of the Pfizer COVID-19 vaccine to the world’s poorest countries.
The US has committed to buy and distribute 500 million Pfizer doses through the global COVAX alliance to 92 lower-income countries and the African Union. The goal is to distribute 200 million doses by the end of the year and the remaining in the first half of 2022.
27.The Government of Nigeria has recently joined the microblogging platform Koo, that was developed in which country?
[A] China
[B] India
[C] USA
[D] Russia
 
Answer: B [India]
Explanation:
The Nigerian government has joined India-based microblogging platform Koo, which has expanded its services to Nigeria.
The Nigerian government had earlier banned Twitter after the microblogging firm deleted a tweet made by its President Muhammadu Buhari. Twitter said the tweet was deleted for violation of its terms of service.
28.PRABANDH portal, which was making news recently, is associated with which Union Ministry?
[A] Ministry of MSME
[B] Ministry of Education
[C] Ministry of Commerce and Industry
[D] Ministry of Health and Family Welfare
 
Answer: B [Ministry of Education]
Explanation:
The Ministry of Education has launched an online module to compile data on out-of-school children. The data is to be mapped with ‘PRABANDH’ portal of Samagra Siksha.
Admissions of children in the age group of 6-14 years in disadvantaged sections can be fast-tracked. Financial assistance will be provided for out of school children in the 16-18 years age group, to continue their education through distance learning mode.
29.‘Carbis Bay Declaration’ is associated with which summit/conference?
[A] G-7 summit 2021
[B] G-20 summit 2021
[C] World Health Assembly
[D] WWDC 2021
 
Answer: A [G-7 summit 2021]
Explanation:
After the G7 summit 2021 was organised in the UK’s Cornwall city, the leaders are set to issue the Carbis Bay Declaration.
It is a Global Anti-pandemic Action plan. During the summit, President Joe Biden proposed that the US-backed Build Back Better World (B3W) plan to be a better alternative to the BRI initiative of China.
 
30.“Financing clean energy transitions in emerging and developing economies” is a report published by which international agency?
[A] IEA
[B] ISRO
[C] UNESCO
[D] UNICEF
 
Answer: A [IEA]
Explanation:
IEA-International Energy Agency has released a special report titled “Financing clean energy transitions in emerging and developing economies”. This report addresses the challenges in mobilising finance and investment for supporting clean energy transitions.
The report has been based on detailed analysis of 50 successful projects implemented across the globe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *