[January 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi

Current Affairs MCQs in Hindi and English for January 2021: Current Affairs and Current Affairs  MCQs is an important section of UPSC, IAS, State PSC, Banking, SSC Railways and any government competitive and entrance exams. All aspirants who are preparing for the upcoming exams in 2021-22 must be well prepare with this section. The current affairs MCQs are made by our experts for all competitive exams UPSC, SSC, IAS, Railway-RRB, UPPSC, UKPSC, TNPSC, RPSC, KPSC, MPSC, OPSC, APSC, APPSC, TNPSC, WBPSC, HPSC, HPPSC, MPPSC & Other State Government Jobs / Exams.

[January 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi

[January 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi  for Civil services, banking exams SBI Clerk, SBI PO, IBPS PO Clerk, RBI, RRB and more. Keep reading current affairs and GK facts updated on a daily & monthly basis on this page. Stay aware about the recent happenings in the country and across the globe and equip your preparation for upcoming govt./PSU’s/PSC and other exams.

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Economy) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (International Relations) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Environment & Biodiversity) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Science & Technology) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Geography) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Polity) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Latest Current Affairs Questions are given for each date/month. These questions are designed based on the trends of questions asked in the exams to help ease the preparation of the candidat

[January 2021] Current Affairs MCQs in Hindi [January 2021] Current Affairs MCQs in English
Part – 1

 
1. किस प्रकार के इथेनॉल को गुड़, गन्ना, चुकंदर, सोरगम और खाद्य तेल के बीज से बनाया जाता है?
 
उत्तर – 1G इथेनॉल
 
2. विदेश मंत्रालय ने भारतीय डायस्पोरा से जुड़ने के लिए कौन सा एप्लीकेशन लॉन्च किया है?
 
उत्तर – ग्लोबल प्रवासी रिश्ता
 
3. ‘IUC’ का पूर्ण स्वरुप क्या है?
 
उत्तर – Interconnect usage charges
 
4. रेलवे बोर्ड के नए अध्यक्ष और सीईओ के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
 
उत्तर – सुनीत शर्मा
 
5. किस भारतीय सशस्त्र बल ने अपनी तरह का पहला ‘मानव अधिकार प्रकोष्ठ’ बनाया है?
 
उत्तर – भारतीय सेना
 
6. संबलपुर, जहां प्रधानमंत्री मोदी ने IIM की आधारशिला रखी, किस राज्य में स्थित है?
 
उत्तर – ओडिशा
 
7. एशियाई वाटरबर्ड जनगणना 2021 किस राज्य में आयोजित किया जायेगा?
 
उत्तर – आंध्र प्रदेश
 
8. दीपोर बील किस राज्य का एकमात्र रामसर स्थल है?
 
उत्तर – असम
 
9. ‘फ्रेट बिजनेस डेवलपमेंट पोर्टल’ को किस केंद्रीय मंत्रालय द्वारा लॉन्च किया गया है?
 
उत्तर – रेल मंत्रालय
 
10. वाणिज्य मंत्रालय द्वारा NPC और QCI के साथ शुरू किए गए वेबिनार का नाम क्या है?
 
उत्तर – उद्योग मैराथन
 
11. ‘स्वस्थ वायु’ वेंटीलेटर किस संगठन द्वारा विकसित किया गया था?
 
उत्तर – CSIR
 
12. किस केंद्रीय मंत्रालय ने ‘Longitudinal Ageing Study of India (LASI)’ रिपोर्ट लांच की?
 
उत्तर – स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्रालय
 
13. अंगमाली-अजुथा सबरी रेल परियोजना का निर्माण किस राज्य में किया जायेगा?
 
उत्तर – केरल
 
14. किस राज्य ने ‘धीयां दी लोहड़ी’ और ‘बसेरा’ योजना लांच की है?
 
उत्तर – पंजाब
 
15. ‘फतह -1’ किस देश की स्वदेशी रॉकेट प्रणाली है?
 
उत्तर – पाकिस्तान
 
16. IREDA किस मंत्रालय के अधीन एक संगठन है?
 
उत्तर – नवीन और नवीकरणीय ऊर्जा मंत्रालय
 
17. केंद्रीय गृह मंत्री द्वारा किस क्षेत्र के लिए ‘सिंगल विंडो क्लीयरेंस सिस्टम’ लांच किया जायेगा?
 
उत्तर – कोयला खान
 
18. राष्ट्रीय युवा संसद महोत्सव का पहला संस्करण किस वर्ष आयोजित किया गया था?
 
उत्तर – 2019
 
19. नोएडा से किस हाई स्पीड रेल परियोजना के लिए LiDAR सर्वेक्षण शुरू किया गया है?
 
उत्तर – दिल्ली-वाराणसी हाई-स्पीड रेल कॉरिडोर
 
20. ‘विरासत संरक्षण समिति’ का नेतृत्व किस केंद्रीय मंत्रालय के अधिकारी कर रहे हैं?
 
उत्तर – आवास और शहरी मामलों के मंत्रालय
 
21. भारत के कुल भौगोलिक क्षेत्र के कितने प्रतिशत पर संरक्षित क्षेत्र फैले हुए हैं?
 
उत्तर -5%
 
22. ‘सी विजिल-21’ किस देश का एक रक्षा अभ्यास है?
 
उत्तर – भारत
 
23. ‘राष्ट्रीय एड्स नियंत्रण संगठन (NACO)’ का मुख्यालय कहाँ पर स्थित है?
 
उत्तर – दिल्ली
 
24. किस केंद्रीय मंत्रालय द्वारा राष्ट्रीय फेसलेस पेनल्टी सेंटर की स्थापना की जाएगी?
 
उत्तर – वित्त मंत्रालय
 
25. कोरोनावायरस के स्रोत की जांच के लिए किस संगठन के वैज्ञानिकों का एक दल चीन गया है?
 
उत्तर – WHO (World Health Organization)
 
26. किस देश के मार्स मिशन की प्रोब ‘मोल’ को मृत घोषित किया गया है?
 
उत्तर – अमेरिका
 
27. नॉर्ड स्ट्रीम 2 पाइपलाइन किस सागर से होकर गुजरती है?
 
उत्तर – बाल्टिक सागर
 
28. किस सूचीबद्ध बड़ी कंपनी ने कॉर्पोरेट गवर्नेंस में उत्कृष्टता के लिए ICSI राष्ट्रीय पुरस्कार जीता?
 
उत्तर – ITC
 
29. भारत का पहला श्रम आंदोलन संग्रहालय (Labour Movement Museum) किस राज्य / केंद्रशासित प्रदेश में लांच किया जायेगा?
 
उत्तर – केरल
 
30. किस केंद्रीय मंत्रालय ने “शासन में पारदर्शिता” श्रेणी के तहत SKOCH चैलेंजर पुरस्कार जीता?
 
उत्तर – पंचायती राज मंत्रालय
 
31. “The Making of Aadhaar: World’s Largest Identity Platform” पुस्तक के लेखक कौन हैं?
 
उत्तर – राम सेवक शर्मा
 
32. किस भारतीय केंद्रीय मंत्री को हिंदी साहित्य गिल्ड, कनाडा द्वारा “साहित्य गौरव सम्मान” से सम्मानित किया गया है?
 
उत्तर – रमेश पोखरियाल ‘निशंक’
 
33. भारत में पहली बार राष्ट्रीय सड़क सुरक्षा माह किस वर्ष मनाया गया था?
 
उत्तर – 2021
 
34. केंद्रीय मृदा और सामग्री अनुसंधान केंद्र (CSMRS) किस मंत्रालय के तहत कार्य करता है?
 
उत्तर – जल शक्ति मंत्रालय
 
35. गणतंत्र दिवस परेड में भाग लेने वाली भारत की पहली महिला फाइटर पायलट कौन हैं?
 
उत्तर – भावना कंठ
 
36. किस संस्थान ने ‘इंडिया इनोवेशन इंडेक्स’ जारी किया?
 
उत्तर – नीति आयोग
 
37. किस स्वतंत्रता सेनानी की जयंती हर साल “पराक्रम दिवस” के रूप में मनाया जायेगा?
 
उत्तर – सुभाष चंद्र बोस
 
38. सड़क परिवहन और राजमार्ग मंत्रालय ने जियो-हैजर्ड मैनेजमेंट के लिए किस संगठन के साथ भागीदारी की है?
 
उत्तर – DRDO
 
39. वैज्ञानिकों ने एक क्लस्टर में दुर्लभ गर्म यूवी-चमकीले तारों को किस सैटेलाइट के टेलीस्कोप का उपयोग करते हुए देखा है?
 
उत्तर – एस्ट्रोसैट
 
40. नामरूप, जिसको हाल ही में अपने यूरिया प्लांट के लिए ख़बरों में देखा गया था, किस राज्य में स्थित है?
 
उत्तर – असम
 
41. ‘1776 Commission Report’ किस देश से जुड़ी है?
 
उत्तर – अमेरिका
 
42. मेघालय, मणिपुर और त्रिपुरा में राज्य दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 21 जनवरी
 
43. ‘तोषाली राष्ट्रीय शिल्प मेला’ किस राज्य / केंद्रशासित प्रदेश में आयोजित किया गया?
 
उत्तर – ओडिशा
 
44. ‘एक्सरसाइज डेजर्ट नाइट 21’ का आयोजन की स्थान पर किया गया?
 
उत्तर – जोधपुर
 
45. ‘शगुन’ किस भारतीय राज्य / केन्द्र शासित प्रदेश की एक प्रमुख योजना है?
 
उत्तर – पंजाब
 
46. मोहम्मद इश्तियाए किस देश के प्रधानमंत्री हैं?
 
उत्तर – फिलिस्तीन
 
47. ‘Union Budget’ मोबाइल एप्लीकेशन किस संस्था द्वारा विकसित की गयी है?
 
उत्तर – राष्ट्रीय सूचना विज्ञान केंद्र
 
48. उद्योग सहायक एंटरप्राइज नेटवर्क (USENET) किस ट्रेड एसोसिएशन द्वारा प्रस्तावित ड्राफ्ट नीति है?
 
उत्तर – फिक्की
 
49. किस संगठन ने ‘World Economic Situation and Prospects 2021’ जारी की?
 
उत्तर – संयुक्त राष्ट्र
 
50. ‘Build Back Better recovery plan’ किस देश के प्रमुख के साथ जुड़ा हुआ है?
 
उत्तर – अमेरिका
 
51. गोविंद बल्लभ पंत किस राज्य के पहले मुख्यमंत्री थे?
 
उत्तर – उत्तर प्रदेश
 
52. विश्व सीमा शुल्क संगठन (WCO) का मुख्यालय कहाँ पर है?
 
उत्तर – ब्रसेल्स
 
53. ‘स्टार्ट (Strategic Arms Reduction Treaty)’ किन दो देशों के बीच एक समझौता है?
 
उत्तर – रूस- अमेरिका
 
54. भारत ने किस मित्र देश के साथ ‘पर्यावरण का वर्ष’ लॉन्च किया है?
 
उत्तर – फ्रांस 
 
 
Part – 2
 
Q. अंतरराष्ट्रीय प्रलय स्मरण दिवस कब मनाया जाता है?

उत्तर – 27 जनवरी

Q. हाल ही में ‘जेल पर्यटन’ पहल की शुरुआ किस राज्य सरकार द्वारा की गई है?

उत्तर – महाराष्ट्र

Q. जर्मनवॉच के द्वारा जारी ग्लोबल क्लाइमेट रिस्क इंडेक्स 2021 में भारत को कौन सा स्थान प्राप्त हुआ है?

उत्तर – 7वां

Q. गणतंत्र दिवस समारोह 2021 में किस राज्य की झांकी को प्रथम पुरस्कार प्राप्त हुआ  है?

उत्तर – उत्तर प्रदेश

Q. अंतरराष्ट्रीय शिक्षा दिवस कब मनाया जाता है?

उत्तर – 24 जनवरी

Q. राष्ट्रीय मतदाता दिवस कब मनाया जाता है?

उत्तर – 25 जनवरी
 
Q. दूरसंचार उपकरण और सेवा निर्यात संवर्धन परिषद (TEPC) के अध्यक्ष हाल ही में किसे बनाया गया है?

उत्तर – संदीप अग्रवाल

Q. भारत सरकार ने हाल ही में पुर्तगाल में नया राजदूत किसे नियुक्त किया है?

उत्तर – मनीष चौहान

Q. भारतीय सेना दिवस कब मनाया जाता है?

उत्तर – 15 जनवरी

Q. भारत का कौन सा राज्य वर्ष 2023 में हॉकी विश्व कप की मेजबानी करेगा?

उत्तर  – ओडिशा 

Q. केंद्र सरकार ने नेताजी सुभाष चंद्र बोस की जयंती को जिस दिवस के रूप में मनाये जाने की घोषणा की है?

उत्तर – पराक्रम दिवस

Q. हाल ही मे हावड़ा कालका मेल रेल का नाम बदलकर क्या रखा गया है?

उत्तर – नेताजी एक्सप्रेस
 
Q. केंद्रीय औद्योगिक सुरक्षा बल (CISF) के 28वें महानिदेशक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

उत्तर – सुबोध कुमार जायसवाल

Q.  विश्व हिंदी दिवस कब मनाया जाता है?

उत्तर – 10 जनवरी
विश्व हिन्दी दिवस प्रति वर्ष 10 जनवरी को मनाया जाता है। इसका उद्देश्य विश्व में हिन्दी के प्रचार-प्रसार के लिये जागरूकता पैदा करना है।

Q. प्रवासी भारतीय दिवस कब मनाया जाता है?

उत्तर – 9 जनवरी
प्रवासी भारतीय दिवस प्रतिवर्ष 9 जनवरी को मनाया जाता है। इसी दिन महात्मा गांधी 9 जनवरी 1915 को दक्षिण अफ्रीका से स्वदेश वापस आये थे। इस दिवस को मनाने की शुरुआत 2003 में हुई थी।


Q. भारत के गणतंत्र दिवस समारोह 2021 के मुख्य अतिथि कौन होंगे?

उत्तर – सूरीनाम गणराज्य के राष्ट्रपति चंद्रिका प्रसाद संतोखी

Q. हाल ही में ब्लूमबर्ग के द्वारा जारी सूची में दुनिया के सबसे अमीर व्यक्ति कौन हैं ?

उत्तर – एलन मस्क
 
Q. विश्व ब्रेल दिवस (World Braille Day) कब मनाया जाता है?

उत्तर – 4 जनवरी

Q. हाल ही में जिस देश ने अपने राष्ट्रगान में एक शब्द में बदलाव किया है?

उत्तर – ऑस्ट्रेलिया

Q. भारत में ब्रिटेन का उच्चायुक्त किसे नियुक्त किया गया है?

उत्तर  – एलेक्जेंडर एलिस

Q. द क्रानिकल ऑफ फिलैंथ्रॉफी की रिपोर्ट के अनुसार वर्ष 2020 में सबसे अधिक दान देने वाले व्यक्ति कौन हैं?

उत्तर – जेफ बेजोस

Q. किसान सूर्योदय योजना किस राज्य सरकार की योजना है?

उत्तर – गुजरात

Q. हाल ही में किस देश ने मृत्युदंड को समाप्त कर दिया है?

उत्तर – कजाकिस्तान

Q. किसे आंध्र प्रदेश हाई कोर्ट के नए मुख्य न्यायाधीश के रूप नियुक्त किया गया है?

उत्तर – अरूप कुमार गोस्वामी
 
 


1. India’s first pollinator park has been established in which state?
[A] Haryana
[B] Uttarakhand
[C] Himachal Pradesh
[D] Sikkim
 
Answer: B [Uttarakhand]
Explanation:
India’s first pollinator park has been established in the city of Nainital, Uttarakhand. It has been developed by research wing of the Uttarakhand Forest Department.
The four-acre-park has over 40 species of butterflies, honeybees, birds and insects. The park aims to create awareness among people about the conservation of these species. It also aims to promote research on threats to habitat and impact of pollution on these species.
2.Avian influenza (Bird flu) has been found in crows in which Indian state?
[A] Uttar Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Punjab
[D] Gujarat
 
Answer: B [Rajasthan]
Explanation:
In the Jhalawar District of Rajasthan, 50 crows had died of Avian influenza (Bird flu) recently. In response, a curfew was imposed surrounding the area.
While, death of crows has also been reported from the city of Jodhpur. The administration ordered to sanitise the affected area and send the samples to the National High Security Animal Disease Laboratory (NHSADL), Bhopal.
3.Michael Kondo, who passed away recently, was associated with which profession?
[A] Politician
[B] Sportsperson
[C] Writer
[D] Musician
 
Answer: B [Sportsperson]
Explanation:
Michael Kondo, who was a veteran Indian Hockey player, died at the age of 73 recently. He was awarded the Arjuna Award in 1972.
He was a member of the first and only World Cup-winning team in 1975 in Kuala Lumpur. He was also a member of the team that won a bronze medal in the 1972 Olympics in Munich, where he scored three goals.
4.Covishield, the first vaccine to get emergency-use nod from DGCI, is being manufactured by which company?
[A] Bharat Biotech
[B] Serum Institute of India
[C] Biocon
[D] Dr Reddys Labs
 
Answer: B [Serum Institute of India]
Explanation:
Covishield is the vaccine candidate from Pune-based Serum Institute of India. It has been approved by a Subject Expert Committee (SEC) of the Drug Controller General of India (DCGI).
Covishield is equivalent to the vaccine being developed by the Oxford-AstraZeneca. The United Kingdom also granted emergency use approval to the vaccine in the country.
5.Which organisation is to provide a USD 10 million to expand horticulture in Himachal Pradesh?
[A] AIIB
[B] FAO
[C] ADB
[D] IMF
 
Answer: C [ADB]
Explanation:
The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India on signed a USD 10 million agreement, which aims to finance the projects expanding horticulture production and farm household income in Himachal Pradesh.
Some of the pilot activities to be held are rehabilitation of irrigation schemes, developing plots for high-density production of fruits, fencing horticulture plots and forming community horticulture production.
6.Which county has announced its plan to enrich uranium to 20 per cent?
[A] USA
[B] China
[C] Japan
[D] Iran
 
Answer: D [Iran]
Explanation:
Iran has announced to International Atomic Energy Agency (IAEA) that it plans to enrich its uranium to 20% purity, which was a level achieved before 2015 accord. This is supposed to be done at its Fordow site which is buried into a mountain.
Iran has been continuously breaching the 2015 deals with IAEA since 2019, in response to USA’s withdrawal from the agreement and imposition of sanctions against Iran.
7.As per the recent statement of UNICEF, which country recorded the highest number of births on the New Year’s Day?
[A] China
[B] India
[C] United States
[D] Indonesia
 
Answer: B [India]
Explanation:
According to the United Nations Children Fund (UNICEF), over 371,500 babies were born on New Year’s Day across the world.
It also revealed that India has recorded the highest number of births at around 60,000. India is followed by China, Nigeria and Pakistan. It also estimated that 140 million children are estimated to be born in 2021 with average life expectancy of 84 years.
8.What is ‘Bhartiya Nirdeshak Dravya’, that was seen in the news recently?
[A] Covid-19 vaccination framework
[B] Certified Reference Material
[C] Space Technology framework
[D] Cryptocurrency Technique
 
Answer: B [Certified Reference Material]
Explanation:
The Council of Scientific and Industrial Research-National Physical Laboratory (CSIR-NPL) has adopted an international practice for production of Indian Certified Reference Material (CRMs).
The CRM, which is branded as ‘Bhartiya Nirdeshak Dravya’, supports the testing and calibration of laboratories, for assuring quality at par with international standards.
9.UJALA and SLNP schemes, which has completed six years, is implemented by which ministry?
[A] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[B] Ministry of Power
[C] Ministry of Rural Development
[D] Ministry of Communication
 
Answer: B [Ministry of Power]
Explanation:
The Prime Minister of India Narendra Modi launched the Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) and Street Lighting National Programme (SLNP) in 2015.
The two programmes are being implemented by Energy Efficiency Services Limited (EESL), a joint venture of PSUs under the Ministry of Power. Under the schemes, EESL distributed LED bulbs and LED street lights across the country, to save energy.
10.What is the minimum market value of a start-up firm, which is termed as a ‘Unicorn’ company?
[A] USD 1 million
[B] USD 10 million
[C] USD 1 billion
[D] USD 10 billion
 
Answer: C [USD 1 billion]
Explanation:
A unicorn is a term, which is used to indicate a private start-up company, who market value is at over USD 1 billion.
Recently, India’s Ambassador to the U.S. Taranjit Singh Sandhu said that according to a recent report, Indian start-ups raised USD 9.3 billion until mid-December, during this year. India is the third-largest start-up ecosystem in the world with 21 unicorns valued at USD 73.2 billion.
 
11.Which institution is to conduct the National Cow Science Examination?
[A] Blue Cross
[B] Rashtriya Kamdhenu Aayog (RKA)
[C] National Institute of Animal Welfare
[D] People for Ethical Treatment of Animals (PETA)
 
Answer: B [Rashtriya Kamdhenu Aayog (RKA)]
Explanation:
Rashtriya Kamdhenu Aayog (RKA) is set to conduct a national level Cow Science Exam, to educate students on the importance of cows.
Called as the ‘Kamdhenu Gau Vigyan Prachar Prasar Examination’, it will be held annually across the country. RKA is a government body set up for cow welfare under the Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying.
12.Satya Paul, who recently passed away, was associated with which field?
[A] Sports
[B] Politics
[C] Fashion Designing
[D] Literature
 
Answer: C [Fashion Designing]
Explanation:
Veteran Fashion designer Satya Paul, known for his contemporary sari designs, died in Tamil Nadu, at the age of 79.
Initially he opened a clothing store and export business, and further expanded it to luxury fashion designing. He started a luxury clothing business in his own name. He also opened shops in many countries including UK, France and Japan.
13.Which organisation announced to provide offer a free Domain Name in any of the 22 official Indian language?
[A] ICANN
[B] NIXI
[C] DSCI
[D] APNIC
 
Answer: B [NIXI]
Explanation:
The National Internet Exchange of India, NIXI is a leading not-for-profit organization. It has been working to provide improved internet services, since 2003.
Recently NIXI has announced that it would provide a free Internationalized Domain Name (IDN) in any of the 22 official Indian language. Along with every IN domain booked, the applicant Applicant will also get a free email in local language.
14.The Embassy of which country has appointed a Honorary Consul in the North-Eastern region?
[A] Japan
[B] Singapore
[C] Israel
[D] Thailand
 
Answer: C [Israel]
Explanation:
The Embassy of Israel in India has appointed Joyshree Das Verma as Honorary Consul in the North-eastern region.
With an aim to increase the collaboration with India, the country’s embassy has made this appointment, with jurisdiction over eight states, namely Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram, Meghalaya, Tripura and Sikkim.
15.World Hindi Day commemorates the anniversary of first World Hindi Conference held in which state?
[A] Varanasi
[B] Nagpur
[C] Pune
[D] Delhi
 
Answer: B [Nagpur]
Explanation:
World Hindi Day is celebrated every year on January 10. Also known as the Vishwa Hindi Divas, it commemorates the anniversary of the first World Hindi Conference held in Nagpur on the same day in 1975.
World Hindi Day was first celebrated in the year 2006. Hindi is not most-spoken language of the country, and also the third most-spoken language in the world.
16.As per Geological Survey of India (GSI), which Indian state could contain Vanadium Deposits?
[A] Jharkhand
[B] Bihar
[C] Arunachal Pradesh
[D] Odisha
 
Answer: C [Arunachal Pradesh]
Explanation:
Geological Survey of India (GSI) has been exploring the state of Arunachal Pradesh and said that it could be India’s prime producer of vanadium.
Vanadium is a high-value metal used for strengthening steel and titanium. The Geologists assured that a deposit will be soon identified. It is recovered as a by-product from the slag collected during the processing of vanadiferous magnetite ores.
17.Which country’s space agency is to test fire the Space Launch System (SLS), the most powerful rocket ever built?
[A] Japan
[B] China
[C] United States
[D] Germany
 
Answer: C [United States]
Explanation:
The U.S space agency NASA is set to ignite the most powerful rocket it’s ever built on January 17, 2021.
This is also the first test-fire of the Space Launch System (SLS), the rocket ship to be used for non-commercial human space flight. It is the core system of NASA’s Artemis program, which aims to land a man-woman duo on the moon. The SLS can carry over 27 tons to the moon.
18.Who/Which body has changed the Church Law allowing women to read Gospel in Church?
[A] Pope Francis
[B] UNICEF
[C] The Salvation Army
[D] Quaker United Nations Office
 
Answer: A [Pope Francis]
Explanation:
Pope Francis has changed the Church law to explicitly allow women to do more things during Mass. However, he reaffirmed that they cannot be priests.
The Pope amended the law to formalise the common practice in various parts of the world allowing women to read the Gospel and serve on the altar as Eucharistic ministers. Earlier, these roles were reserved only to men.
19.The Leader of which country has been given a title of “General secretary” of the ruling Workers’ Party?
[A] China
[B] North Korea
[C] Thailand
[D] Vietnam
 
Answer: B [North Korea]
Explanation:
North Korean Leader Kim Jong Un was recently given a new title, “General secretary” of the ruling Workers’ Party.
The new title, which was formerly held by his late father and grandfather, was announced by the ongoing Congress of the country. In 2016, he was named as the ‘Party Chairman’. The family’s bloodline named “Paektu”, empowers their direct family members to rule the country.
20.India has decided to set up one-million-dollar facility for academic collaboration with countries of which region?
[A] Europe
[B] South America
[C] Arab
[D] Asia
 
Answer: C [Arab]
Explanation:
India has decided to establish a one-million-dollar facility for academic collaboration with the Arab World. This was decided at the 3rd Senior Officials Meeting of the Arab-India Cooperation Forum.
The meeting was held in a virtual format. The proposal for establishing the facility for academic collaboration is expected to have far reaching impact on contacts between India and Middle east.
 

21.Which country’s Mars Digger probe named the ‘Mole’ was declared dead recently?
[A] China
[B] UAE
[C] USA
[D] Israel
 
Answer: C [USA]
Explanation:
The Mars Digger probe named the ‘Mole’ was deployed on the Mars by NASA’s InSight Lander. The probe has been recently declared dead by the Scientists, as it failed to burrow deep into the Mars.
The heat probe was developed and built by the German Aerospace Center (DLR). It has been trying since 2019, to dig deep and find the internal temperature of the Mars. The InSight lander will continue working till 2022.
22.Mahananda wildlife sanctuary, which is to conduct the ‘Bird Festival’, is located in which state?
[A] Himachal Pradesh
[B] West Bengal
[C] Madhya Pradesh
[D] Kerala
 
Answer: B [West Bengal]
Explanation:
The Mahananda wildlife sanctuary in West Bengal is to organise a first-of-its kind Bird Festival from February 20-23 this year.
The Darjeeling Wildlife Division will organise the event, which will enable the applicants visit several bird-watching spots like Rongdong and Latpanchor. The Sanctuary is designated as ‘important bird area’, as it is rich in fauna with more than 300 species of birds including Rufous-necked hornbill.
23.Which country has recently exited from the ‘Open Skies Treaty’?
[A] China
[B] Japan
[C] Russia
[D] India
 
Answer: C [Russia]
Explanation:
The Government of Russia has recently announced its decision on pulling out of the Open Skies treaty.
The treaty came into effect in 2002, which permits a member country to spy on any part of the host nation, with the latter’s consent. As per the treaty, any signatory country can make aerial imaging over the host nation after giving a notice of 72 hours and sharing the exact flight path.
24.Which country chaired the recent session of Executive Board of WHO, held in January 2021?
[A] United States
[B] India
[C] China
[D] Australia
 
Answer: B [India]
Explanation:
Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan chaired the 148th session of the Executive Board of the World Health Organization, through video conference.
He also said that the year 2020 is described as the Year of Science, while the Year 2021 would be the year of global solidarity and survival. He also sought for fair and equitable distribution of the COVID vaccines.
25.Which international energy major is set to acquire 20 per cent stake in Adani Green Energy Ltd?
[A] Total
[B] Cairn India
[C] Exxon Mobil
[D] Petronas
 
Answer: A [Total]
Explanation:
The France headquartered energy major Total is set to acquire 20 % stake in Adani Green Energy Ltd (AGEL), the renewable energy arm of Adani Group.
This would be the 3rd partnership of Adani group with Total. Earlier, Total acquired 37.4 % in Adani Gas and 50 % in Dhamra LNG project of Adani.
26.Which Indian personality has been chosen as the Chairman of Shree Somnath Trust?
[A] Anandiben Patel
[B] Narendra Modi
[C] Ram Nath Kovind
[D] Yogi Adityanath
 
Answer: B [Narendra Modi]
Explanation:
The trustees of Shree Somnath Trust, Gujarat have unanimously chosen the Prime Minister Narendra Modi to be the Chairman of the trust. The responsibility has been accepted by the Prime Minister.
Shree Somnath Temple is located in the eastern coast of India at Gujarat. The previous Chairman of the trust Keshubhai Patel, former chief minister of Gujarat, died in October 2020.
27.Seven countries including Iran have lost the right to vote in which organisation?
[A] United Nations General Assembly
[B] International Court of Justice
[C] World Health Organisation
[D] World Bank
 
Answer: A [United Nations General Assembly]
Explanation:
Seven countries including Iran have recently lost their right to vote in the United Nations General Assembly (UNGA).
As the countries have not paid their dues more than two years, seven countries including Iran, Niger, Libya, the Central African Republic, Congo Brazzaville, South Sudan and Zimbabwe lost their voting rights as per the UN Charter.
28.Which species found predominantly in North America is recently found to be at the verge of extinction?
[A] Bald Eagle
[B] Polar Bear
[C] Western monarch butterfly
[D] American Alligator
 
Answer: C [Western monarch butterfly]
Explanation:
In a recent annual study and winter count by Xerces Society, it is found that number of western monarch butterflies has been falling down rapidly. The count is found to be less than 2000 and the insect is said to be in the verge of extinction.
This butterfly is most familiar in North America and is a well-known pollinator species.
29.First Virtual Expo 2021 for R&D has been organized recently in which sector?
[A] Telecommunication
[B] Marine Technology
[C] Health Care
[D] Food Processing
 
Answer: D [Food Processing]
Explanation:
The First Virtual Expo 2021 for R&D in processed food sector has been organized recently by the Union Ministry of Food Processing and Industries.
The expo is aimed to showcase the outcomes of projects supported by the Ministry through some of its leading food technology institutions. A portal displaying various researches undertaken in the food processing sector, was also launched during the expo.
30.Namrup, which was recently making news for its Urea Plant, is located in which state?
[A] Assam
[B] Chhattisgarh
[C] Bihar
[D] Uttarakhand
 
Answer: A [Assam]
Explanation:
Namrup is a town located in the southeastern part of Assam state. Recently a meeting was held by the Ministry of Chemicals & Fertilizers regarding the upcoming urea plant at Namrup.
The 12.7 lakh MMTPA capacity project is to be implemented jointly by the National Fertilizers Limited (NFL), Oil India Limited (OIL), Rashtriya Chemicals and Fertilizers Limited (RCF), Brahmaputra Valley Fertilizer Corporation Limited (BVFCL) and Assam government.
 

31.The NASSCOM has partnered with which state’s AI mission, to launch an Innovation Factory?
[A] Tamil Nadu
[B] Telangana
[C] Kerala
[D] Karnataka
 
Answer: B [Telangana]
Explanation:
The National Association of Software and Services Companies (Nasscom) has collaborated with Telangana Artificial Intelligence Mission (T-AIM) to launch an Innovation Factory.
It aims to recognise and promote innovative Artificial intelligence (AI) solutions for challenges in agricultural sector. The start-ups, companies and institutions winning the challenge will get Rs 1 lakh prize money along with mentorship from state entities.
32.Which organisation is to provide Data to the Government for identifying targeted beneficiaries for Covid-19 vaccination?
[A] IT Department
[B] Election Commission
[C] Road Transport Ministry
[D] Consumer Affairs Ministry
 
Answer: B [Election Commission]
Explanation:
The Election Commission is to provide Data to the government for identifying targeted beneficiaries for Covid-19 vaccination.
The Election Commission however urged the health authorities to delete the data once the vaccination process is over, as per media reports. In December 2020, Home Secretary wrote to CEC in identifying people above 50 years of age.
33.Which Indian Union Minister was conferred with the “Sahitya Gaurav Samman” award by the Hindi Writers Guild, Canada?
[A] S Jai Shankar
[B] Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
[C] Amit Shah
[D] Jitendra Singh
 
Answer: B [Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’]
Explanation:
Union Education Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ was honoured by the Hindi Writers Guild, Canada for his contribution to Hindi Literature.
The Minister was conferred with the “Sahitya Gaurav Samman” award, in a ceremony conduced virtually. The award was presented in the presence of India’s High Commissioner in Canada Ajay Bisaria.
34.Nazhat Shameem Khan, who has been elected as the President of UN Human Rights Council, belongs to which country?
[A] India
[B] Pakistan
[C] Fiji
[D] Nepal
 
Answer: C [Fiji]
Explanation:
Fiji’s ambassador in Geneva, Nazhat Shameem Khan – has been elected as the President of UN Human Rights Council for 2021. She has served the UN Human Rights Council as the Vice President in 2020.
The election was conducted using a “secret ballot” method, and registered 29 out of 47 votes in favour of Nazhat Shameem Khan.
35.‘Davos Agenda’, which was making news recently, is the online event of which organisation?
[A] International Monetary Fund
[B] World Economic Forum
[C] G-7 Association
[D] International Olympic Committee
 
Answer: B [World Economic Forum]
Explanation:
Davos Agenda is the online event of World Economic Forum’s annual meeting held at Davos, Switzerland. The rich and powerful of the world are said to be the participants.
This year, the five-day meeting is scheduled to be held between January 25 and 29, in the virtual mode, on account of Covid pandemic. WEF’s ‘Great Reset Initiative’ is also to be launched during the meeting. Several Union Ministers and top businesspersons from India are to attend the event.
36.Alexei Navalny, who has been remanded to custody, is the leader of opposition of which country?
[A] Sweden
[B] Russia
[C] Thailand
[D] Bhutan
 
Answer: B [Russia]
Explanation:
Alexei Navalny, the leader of opposition of Russia has been remanded to a 30-day custody by the Russian government. He was arrested at the Moscow Airport.
Alexei Navalny had earlier spent 5 months at Germany recovering from alleged nerve poisoning and had just returned to Russia where he was arrested.
37.What amount of Goods and Services Tax (GST) revenue shortfall has been released by the Finance Ministry in 12th tranche recently?
[A] Rs. 1000 crore
[B] Rs. 3000 crore
[C] Rs. 6000 crore
[D] Rs. 12000 crore
 
Answer: C [Rs. 6000 crore]
Explanation:
The Union Finance Ministry has recently released the 12th tranche of GST revenue shortfall to the states and Union Territories amounting Rs.6000 crores. The funds have been released to 23 states and 3 UTs.
The funds were arranged using the special borrowing window at a rate of 4.43%. So far, a sum of Rs.72,000 crore has been released by the Centre to the states and UTs through this window.
38.Which famous commercial passenger train has been renamed as the ‘Netaji Express’?
[A] Howrah-Kalka Mail
[B] Mumbai-Thane Mail
[C] Lucknow-Delhi Mail
[D] Kanpur-Delhi Mail
 
Answer: A [Howrah-Kalka Mail]
Explanation:
The Indian Railways has recently renamed one of the oldest trains, the Howrah-Kalka Mail, as the ‘Netaji Express’.
The Mail was started in the 19th Century as one of the early commercial passenger train services in India. This has been announced as a part of the 125th birth anniversary of Subash Chandra Bose. It is said Netaji took this train from Bihar, when he escaped from his house in Kolkata in 1941.
39.Cotton Corporation of India (CCI) is a Mini Ratna company under which Union Ministry?
[A] Ministry of MSME
[B] Ministry of Textiles
[C] Ministry of Commerce and Industry
[D] Ministry of Agriculture and Rural Development
 
Answer: B [Ministry of Textiles]
Explanation:
The Cotton Corporation of India (CCI) is a public sector enterprise under the Ministry of Textiles. It is a Mini Ratna company headquartered at Mumbai.
The Cotton Corporation of India (CCI) announced recently that it has planned to export at least 10 lakh bales of cotton during the current cotton season (October 2020-September 2021). Bangladesh would be the main focus country.
40.Which personality announced to give away USD 100 million for the best carbon capture technology?
[A] Bill Gates
[B] Elon Musk
[C] Mark Zuckerberg
[D] Jack Ma
 
Answer: B [Elon Musk]
Explanation:
Tesla Chief Executive Officer the world’s richest person at present, Elon Musk announced that he has decided to give away USD 100 million as prize for the best carbon capture technology.
Carbon dioxide, released in electricity generation and industrial processes can be captured using various methods including post-combustion, pre-combustion and oxyfuel. The International Energy Agency also stated about the role of carbon capture technology in net-zero emissions recently.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *