[February 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi

[February 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi: Current Affairs and Current Affairs  MCQs is an important section of UPSC, IAS, State PSC, Banking, SSC Railways and any government competitive and entrance exams. All aspirants who are preparing for the upcoming exams in 2021-22 must be well prepare with this section. The current affairs MCQs are made by our experts for all competitive exams UPSC, SSC, IAS, Railway-RRB, UPPSC, UKPSC, TNPSC, RPSC, KPSC, MPSC, OPSC, APSC, APPSC, TNPSC, WBPSC, HPSC, HPPSC, MPPSC & Other State Government Jobs / Exams.

[February 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi

[February 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi  for Civil services, banking exams SBI Clerk, SBI PO, IBPS PO Clerk, RBI, RRB and more. Keep reading current affairs and GK facts updated on a daily & monthly basis on this page. Stay aware about the recent happenings in the country and across the globe and equip your preparation for upcoming govt./PSU’s/PSC and other exams.

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Economy) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (International Relations) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Environment & Biodiversity) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Science & Technology) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Geography) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Polity) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Latest Current Affairs Questions are given for each date/month. These questions are designed based on the trends of questions asked in the exams to help ease the preparation of the candidates.

[February 2021] Current Affairs MCQs in Hindi [February 2021] Current Affairs MCQs in English
Part – 1


1. हर घर पानी, हर घर सफाई’ मिशन को किस राज्य / केंद्रशासित प्रदेश में लांच किया गया है?
 
उत्तर – पंजाब
 
2. ‘MITRA’ योजना किस क्षेत्र से संबंधित है?
 
उत्तर – कपड़ा
 
3. चौरी चौरा कस्बा किस भारतीय राज्य / केंद्रशासित प्रदेश में स्थित है?
 
उत्तर – उत्तर प्रदेश
 
4. गणतंत्र दिवस परेड में किस राज्य की झांकी को सर्वश्रेष्ठ चुना गया?
 
उत्तर – उत्तर प्रदेश
 
5. कॉमनवेल्थ ह्यूमन राइट्स इनिशिएटिव (CHRI) किस देश में स्थित एक अंतर्राष्ट्रीय गैर-सरकारी संगठन है?
 
उत्तर – भारत
 
6. ‘विश्व आर्द्र्भूमि दिवस 2021’ की थीम क्या है?
 
उत्तर – Wetlands and Water
 
7. प्रवीण सिन्हा को किस भारतीय संगठन के कार्यवाहक प्रमुख के रूप में नियुक्त किया गया है?
 
उत्तर – केंद्रीय अन्वेषण ब्यूरो
 
8. ‘कपिला’ कार्यक्रम किस क्षेत्र से जुड़ा है?
 
उत्तर – बौद्धिक संपदा अधिकार
 
9. भारत की पहली अंडर-सी सुरंग किस शहर में बनाई जा रही है?
 
उत्तर – मुंबई
 
10. दुनिया भर में टीकों को वितरित करने के लिए किस भारतीय कंपनी ने यूनिसेफ के साथ भागीदारी की है?
 
उत्तर – सीरम इंस्टीट्यूट ऑफ इंडिया
 
11. प्रधानमंत्री मातृ वंदना योजना किस केंद्रीय मंत्रालय की योजना है?
 
उत्तर – महिला और बाल विकास मंत्रालय
 
12. ‘असोम माला’ कार्यक्रम किस भारतीय राज्य / केन्द्र शासित प्रदेश में शुरू किया गया है?
 
उत्तर – असम
 
13. किस राष्ट्रीय नेता की पुण्यतिथि 30 जनवरी को भारत में शहीद दिवस के रूप में मनाई जाती है?
 
उत्तर – महात्मा गांधी
 
14. बाशान चार द्वीप में कौन सा देश शरणार्थियों को भेज रहा है?
 
उत्तर – बांग्लादेश
 
15. किस केंद्रीय मंत्रालय ने सिटी इनोवेशन एक्सचेंज (CiX) प्लेटफॉर्म लॉन्च किया है?
 
उत्तर – आवास और शहरी मामलों के मंत्रालय
 
16. प्रधानमंत्री किसान सम्पदा योजना (PMKSY) किस केंद्रीय मंत्रालय के तहत लागू की जा रही है?
 
उत्तर – खाद्य प्रसंस्करण उद्योग मंत्रालय
 
17. सनडांस फिल्म फेस्टिवल 2021 में किस भारतीय डॉक्यूमेंट्री फिल्म ने ऑडियंस अवार्ड जीता?
 
उत्तर – राइटिंग विद फायर
 
18. भारतीय नौसेना ने नौसेना इलेक्ट्रॉनिक सिस्टम के अंडरवाटर डोमेन में अनुसंधान के लिए किस संस्था के साथ भागीदारी की है?
 
उत्तर – आईआईटी दिल्ली
 
19. ‘विश्व सतत विकास शिखर सम्मेलन’ किस संस्था द्वारा आयोजित किया जाता है?
 
उत्तर – ऊर्जा और संसाधन संस्थान
 
20. राष्ट्रीय पिछड़ा वर्ग आयोग (NCBC) के अध्यक्ष कौन हैं?
 
उत्तर – भगवान लाल साहनी
 
21. अंतरिक्ष उद्यमिता और उद्यम विकास (SEED) किस संगठन की पहल है?
 
उत्तर – इसरो
 
22. भारतीय सेना द्वारा शीघ्र ही उपयोग किए जाने वाले मैसेजिंग प्लेटफार्म का नाम क्या है?
 
उत्तर – SAI (Secure Application for Internet)
 
23. अमेरिका संयुक्त राष्ट्र मानवाधिकार परिषद से किस वर्ष अलग हुआ था?
 
उत्तर – 2018
 
24. स्मार्ट-अप अनुदान किस भारतीय बैंक से सम्बंधित है?
 
उत्तर – एचडीएफसी बैंक
 
25. फिनो पेमेंट बैंक का मुख्यालय कहाँ पर स्थित है?
 
उत्तर – मुंबई
 
26. इंडियन ड्रग्स एंड फार्मास्यूटिकल्स लिमिटेड का मुख्यालय कहाँ पर स्थित है?
 
उत्तर – गुड़गांव
 
27. करलापट वन्यजीव अभयारण्य किस राज्य / केंद्रशासित प्रदेश में स्थित है?
 
उत्तर – ओडिशा
 
28. धुबरी फूलबाड़ी पुल किस नदी पर बनाया जायेगा?
 
उत्तर – ब्रह्मपुत्र
 
29. किस अरब देश ने महिलाओं को सशस्त्र बलों में शामिल होने की मंजूरी दी है?
 
उत्तर – सऊदी अरब
 
30. ‘एल्पाइन प्लांट प्रजाति’ किस राज्य में खोजी गई हैं?
 
उत्तर – अरुणाचल प्रदेश
 
31. किस देश ने विश्व दलहन दिवस मनाने का प्रस्ताव रखा था?
 
उत्तर – बुर्किना फासो
 
32. ब्रह्मपुत्र वैली फ़र्टिलाइज़र्स कारपोरेशन लिमिटेड (BVFCL) कहाँ पर स्थित है?
 
उत्तर – असम
 
33. किस भारतीय बैंक ने अपनी ‘ई-डीलर’ योजना के तहत इंडियन ऑयल कॉर्पोरेशन के साथ समझौता किया है?
 
उत्तर – पंजाब नेशनल बैंक
 
34. ‘पेय जल सर्वेक्षण’ किस केंद्रीय मंत्रालय की पहल है?
 
उत्तर – आवास और शहरी मामलों के मंत्रालय
 
35. ‘राष्ट्र प्रथम – 82 वर्षों की स्वर्णिम गाथा’ पुस्तक किस सशस्त्र बल से सम्बंधित है?
 
उत्तर – CRPF
 
36. ‘विश्व रेडियो दिवस’ कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 13 फरवरी
 
37. किस देश ने “Humans in Space Policy 2021” के मसौदे का अनावरण किया है?
 
उत्तर – भारत
 
38. किस केंद्रीय मंत्रालय ने औद्योगिक उत्पादन सूचकांक (IIP) की घोषणा की है?
 
उत्तर – सांख्यिकी और कार्यक्रम कार्यान्वयन मंत्रालय
 
39. ग्रैंड एनीकट नहर प्रणाली किस राज्य में स्थित है?
 
उत्तर – तमिलनाडु
 
40. ‘अभ्युदय’ योजना किस राज्य की पहल है?
 
उत्तर – उत्तर प्रदेश
 
41. जिलिंग-लंगलोटा लौह अयस्क ब्लॉक और गुआली लौह अयस्क ब्लॉक का उद्घाटन भारत के किस राज्य में किया गया है?
 
उत्तर – ओडिशा
 
42. लॉन्ग-रेंज सरफेस-टू-एयर मिसाइल (LRSAM) किस संगठन द्वारा विकसित की गई है?
 
उत्तर – DRDO
 
43. अंतर्राष्ट्रीय सौर गठबंधन (ISA) के अगले महानिदेशक के रूप में किसे चुना गया है?
 
उत्तर – अजय माथुर
 
44. ‘काला नमक चावल’ या बुद्ध चावल’ किस भारतीय राज्य से जुड़ा है?
 
उत्तर – उत्तर प्रदेश
 
45. जायंट लेदरबैक कछुए के घोंसले किस भारतीय राज्य / केंद्रशासित प्रदेश में पाए जाते हैं?
 
उत्तर – अंडमान और निकोबार
 
46. मांडू उत्सव किस राज्य में मनाया जाता है?
 
उत्तर – मध्य प्रदेश
 
47. अंतर्राष्ट्रीय मातृभाषा दिवस 2021 की थीम क्या है?
 
उत्तर – “शिक्षा और समाज में समावेश के लिए बहुभाषावाद को बढ़ावा देना”




Part – 2



Q. किस टेनिस खिलाड़ी ने हाल ही में ऑस्ट्रेलियन ओपन का एक और खिताब अपने नाम कर लिया है?
 
उत्तर – नोवाक जोकोविच
 
Q. किस टेनिस खिलाड़ी ने ऑस्ट्रेपलियन ओपन टेनिस के महिला सिंगल्सम का खिताब जीत लिया है?
 
उत्तर – नाओमी ओसाका
 
Q. अंतरराष्ट्रीय मातृभाषा दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 21 फरवरी
 
Q. हाल ही में दुनिया के सबसे बड़े क्रिकेट ग्राउंड मोटेरा का नाम जिसके नाम पर करने की घोषणा की गयी है?
 
उत्तर – प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी
 
Q. मोटेरा स्टेडियम कहाँ स्थित है ?
 
उत्तर – अहमदाबाद (गुजरात)
 
Q. हाल ही में कौन राष्ट्रीय अनुसूचित जाति आयोग (NCSC) के अध्यक्ष बने हैं?
 
उत्तर – विजय सांपला
 
10 – 19 February 2021 Current Affairs
Q. विश्व दलहन दिवस (World Pulses Day) कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 10 फरवरी
 
Q. मुख्यमंत्री विज्ञान प्रतिभा परीक्षा किस राज्य सरकार ने शुरू की है?
 
उत्तर – दिल्ली
 
Q. अंतरराष्ट्रीय महिला वैज्ञानिक दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 11 फरवरी
 
Q. कोरोना संक्रमण क्व कारण हरिद्वार में आयोजित होने वाला कुंभ 2021 की अवधि को घटाकर कितने दिन का कर दिया गया है?
 
उत्तर – 30 दिन
 
Q. इटली के नए प्रधानमंत्री के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
 
उत्तर – मारियो द्रागी
 
Q. किस देश की क्रिकेट टीम टी20 क्रिकेट में 100 अंतरराष्ट्रीय मैच जीतने वाली पहली टीम बन गयी है?
 
उत्तर – पाकिस्तान
 
Q. विश्व यूनानी दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 11 फरवरी
 
Q. किस राज्य ने मोनाल पक्षी की कलगी को टोपी पर लगाकर पहनने पर प्रतिबंध लगा दिया है?
 
उत्तर – हिमाचल प्रदेश
 
Q.  किस शहर को “2020 ट्री सिटी ऑफ द वर्ल्ड” की मान्यता दी गई है?
 
उत्तर – हैदराबाद
 
Q. हाल ही में भारत के प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी द्वारा किस राज्य में महाबाहु-ब्रह्मपुत्र योजना का शुभारंभ किया गया?
 
उत्तर – असम
 
Q. किस राज्य के मुख्यमंत्री को स्कोच चीफ़ मिनिस्टर ऑफ़ द ईयर पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?
 
उत्तर – आंध्र प्रदेश (वाई एस जगन मोहन रेड्डी)
 
Q.  हाल ही में टाटा ने किस कंपनी में 68 प्रतिशत हिस्सेदारी खरीदने का समझौता किया है?
 
उत्तर – बिगबास्केट
 
Q. अंतरराष्ट्रीय मानव बंधुत्व दिवस (International Human Fraternity Day) कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 4 फरवरी
 
Q. हाल ही मे द्विजेंद्र नारायण झा का निधन हो गया है वे किस क्षेत्र से संबंधित हैं?
 
उत्तर – इतिहासकार
 
Q. विश्व कैंसर दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर  – 4 फरवरी
 
Q. विश्व आर्द्रभूमि दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 2 फरवरी
 
Q. हर घर पानी, हर घर सफाई’ मिशन किस राज्य सरकार द्वारा शुरू किया गया है?
 
उत्तर – पंजाब
 
Q. हाल ही में किसे आयुष्मान भारत के नए मुख्य कार्यकारी (सीईओ) के रूप में नियुक्त किया गया है?
 
उत्तर – आर एस शर्मा
 
Q. हाल ही में किसे एशियाई क्रिकेट परिषद का अध्यक्ष चुना गया है?
 
उत्तर – जय शाह
1.The Environment Ministry recently released a National action plan for conservation of which species?
[A] Marine Turtle
[B] Great Indian Bustard
[C] Brahmaputra Dolphin
[D] Black Buck
 
Answer: A [Marine Turtle]
Explanation:
The Ministry of Environment Forest and Climate Change (MoEF&CC) has recently released ‘Marine Mega Fauna Stranding Guidelines’ and ‘National Marine Turtle Action Plan’.
The documents contain framework for handling stranded animals on shore, entangled animals in the sea or boat, management actions for reducing threats to marine species and their habitats, rehabilitation of degraded habitats, among others.
2.As per a report released by Alvarez & Marsal India, what is the average time taken for resolution in India under IBC, as on Sep’20?
[A] 330 days
[B] 360 days
[C] 400 days
[D] 440 days
 
Answer: D [440 days]
Explanation:
As per a recent report by Alvarez & Marsal India, as at September 2020, it took an average of 440 days for resolving 277 cases approved by the NCLT under the IBC.
The report stressed on the need for time-bound resolution of stressed assets and enhancing the resolution processes under Insolvency and Bankruptcy code as recovery percentages fell sharply to 15-25 % whenever there is an increase in time taken for resolution.
3.Which organization has released the Climate Risk Index (CRI) 2021?
[A] Germanwatch
[B] UNFCCC
[C] WHO
[D] FAO
 
Answer: A [Germanwatch]
Explanation:
The Germany-based think tank Germanwatch has recently released Climate Risk Index (CRI) 2021. The index ranks countries as per their vulnerability to climate risks both in terms of fatalities and economic losses
As per the report, India is the 7th worst-hit country on account of extreme weather events in the year 2019.
4.Chauri Chaura is a town located in which Indian state/UT?
[A] Punjab
[B] Uttar Pradesh
[C] Bihar
[D] West Bengal
 
Answer: B [Uttar Pradesh]
Explanation:
Chauri Chaura is a town located near Gorakhpur, in the state of Uttar Pradesh. Prime Minister Narendra Modi is to inaugurate the Chauri Chaura Centenary celebrations.
The historic Chauri Chaura incident took place on 5 February 1922 at the Chauri Chaura town in the United Province in British India. After a clash between the Police and a group of volunteers, the Police opened fire and the group torched the Police station. Gandhi withdrew the Non-cooperation movement after this incident.
5.Which country is to introduce a bill to ban all private cryptocurrencies and create a sovereign digital currency?
[A] China
[B] India
[C] Japan
[D] New Zealand
 
Answer: B [India]
Explanation:
The Indian Government is to introduce a bill in Parliament to ban all private cryptocurrencies and create a sovereign digital currency by the Reserve Bank of India.
The bill is to allow certain exceptions to promote the underlying technology of cryptocurrency and its uses. A legislative framework on official digital currency is also expected to be created.
6.As per a recent research, by what percentage the number of oceanic sharks and rays have declined in Indian Ocean?
[A] 15.3%
[B] 26.4%
[C] 39.7%
[D] 84.7%
 
Answer: D [84.7%]
Explanation:
As per a recent research published in the journal “Nature”, the number of shark and ray in Indian ocean have declined by 84.7% and has been falling continuously since 1970.
The research noted that oceanic sharks and rays worldwide has fallen by 71% since the last 50 years. Also, 24 out of 31 oceanic shark and ray species are presently classified as vulnerable, endangered or critically endangered on the IUCN Red List.
7.Which Indian company is to launch a new COVID-19 vaccine under the brand name Covovax?
[A] Dr Reddys
[B] Serum Institute of India
[C] Biocon
[D] Sun Pharma
 
Answer: B [Serum Institute of India]
Explanation:
Serum Institute of India has announced that it would launch a new COVID-19 vaccine under the brand name Covovax.
It would be developed in partnership with American vaccine developer Novavax, by the month of June. The company’s Covishield has been developed in partnership with the Oxford University and British-Swedish firm AstraZeneca.
8.Syed Mushtaq Ali Trophy is associated with which sport?
[A] Hockey
[B] Cricket
[C] Foot Ball
[D] Golf
 
Answer: B [Cricket]
Explanation:
In this year’s Syed Mushtaq Ali Trophy T20 cricket tournament held at Ahmedabad, Tamil Nadu team defeated Baroda to win the trophy title. Last year Tamil Nadu lost the trophy against Karnataka.
During this year’s tournament, Tamil Nadu remained un beaten till the final match. At the finals, the team chased Baroda’s modest score of 120, with 2 overs and 7 wickets remaining.
9.The ‘ASEAN-INDIA Hackathon’ is an initiative taken by which Union Ministry?
[A] Ministry of External Affairs
[B] Ministry of Education
[C] Ministry of Culture
[D] Ministry of Science and Technology
 
Answer: B [Ministry of Education]
Explanation:
The ‘ASEAN-INDIA Hackathon’ is an initiative taken by the Union Ministry of Education. This year’s edition has been inaugurated and is being organised online from 1st -3rd February 2021.
The event enables India and all the 10 ASEAN countries collaborate in the fields of education, science and technology. The countries also revive their economic and cultural ties under the event. This year the broad themes of the Hackathon are ‘Blue Economy’ and ‘Education’.
10.Which Technology company has launched a new initiative called ‘Startup School’?
[A] Microsoft
[B] Google
[C] Amazon
[D] Apple
 
Answer: B [Google]
Explanation:
Tech major Google has launched a new initiative named ‘Startup School’ to train start-up founders and their teams across the Asia Pacific region.
It is a virtual programme which provides a series of free virtual courses for start-up founders and their teams. Courses on digital marketing, product knowledge and business strategy would be the focus areas.
 
11.The UN Security Council has expressed concern over the military coup in which country?
[A] Chile
[B] Myanmar
[C] Nepal
[D] Syria
 
Answer: B [Myanmar]
Explanation:
The United Nations Security Council (UNSC) has expressed concern over the military coup in Myanmar.
The United Kingdom, which is the President of the UNSC for this month, also backed the discussion on the issue. The UNSC asked the Military rulers for the release of all the detainees including the State Counsellor Aung San Suu Kyi and President.
12.The Indian Navy received three Mk-III Advanced Light Helicopters (ALH) from which company?
[A] DRDO
[B] HAL
[C] Boeing
[D] BEL
 
Answer: B [HAL]
Explanation:
State-run Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) delivered three Mk-III Advanced Light Helicopters (ALH) to the Indian Navy.
The indigenous naval version of the helicopters is customised for coastal security, to detect intrusions on Indian waters. These three helicopters are among the 16 Mk-III helicopters ordered from the HAL.
13.U.S President Joe Biden announced to end the country’s support for Saudi-led military operations in which country?
[A] Iran
[B] Yemen
[C] Sudan
[D] Afghanistan
 
Answer: B [Yemen]
Explanation:
United States President Joe Biden announced to end the country’s support for Saudi-led military operations in Yemen.
By ending all support for the offensive operations including, the arm sales, it is indicated that the new administration would make efforts to end the civil war in Yemen. Former President Donald Trump approved to provide logistical assistance and sell advanced weaponry to the country.
14.‘Chah Bagicha Dhan Puraskar’ is an initiative of which Indian state/UT?
[A] Rajasthan
[B] Assam
[C] Madhya Pradesh
[D] Odisha
 
Answer: B [Assam]
Explanation:
The Chah Bagicha Dhan Puraskar scheme is a scheme launched by the Assam State government in 2017-18, to provide financial assistance to those working in tea gardens.
Rs 5000 had been deposited to the bank account holders in tea garden areas. Union Finance Minister Nirmala Sitharaman is to attend the third phase of Chah Bagicha Dhan Puraskar mela in Guwahati, to distribute Rs 3000 each to nearly 7.5 lakh people at tea garden areas.
15.Where is the Indian Institute of Horticultural Research (IIHR) campus located?
[A] Ahmedabad
[B] Bengaluru
[C] Chennai
[D] Kodaikanal
 
Answer: B [Bengaluru]
Explanation:
The five-day National Horticulture Fair has been scheduled to start on February 8 at the Indian Institute of Horticultural Research (IIHR) campus, Bengaluru.
This year, the theme is ‘Horticulture for Start-Up and Stand-Up India’ to encourage farmers to become entrepreneurs. The Fair can also be attended by people across the country virtually.
16.Tianwen-1, is a Mars probe launched by which country?
[A] Russia
[B] China
[C] Japan
[D] Israel
 
Answer: B [China]
Explanation:
China launched the Tianwen-1 Mars probe in July 2020. The space craft is expected to enter the Mars orbit around February 10 and to touch down the planet later this year.
The probe has recently sent back its first image of Mars, with the geological features including the Schiaparelli crater and the Valles Marineris stretch of canyons. As per the country’s space agency CNSA, the photograph was taken about 2.2 million kilometres from Mars.
17.India’s first geothermal field development project is to be established in which state/UT?
[A] Himachal Pradesh
[B] Ladakh
[C] Punjab
[D] Rajasthan
 
Answer: B [Ladakh]
Explanation:
India’s first-ever geothermal field development project is to be established in Leh, Union Territory of Ladakh.
A tripartite agreement regarding the project has been signed between Union Territory Administration Ladakh, Ladakh Autonomous Hill Development Council (LAHDC),Leh and Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) Energy Centre.
18.RBI would purchase four government securities amounting Rs.20,000 crore through which operation?
[A] Reverse Repo
[B] Repo
[C] Operation Swap
[D] Open Market Operation
 
Answer: D [Open Market Operation]
Explanation:
The Reserve Bank of India (RBI) is set to purchase four government securities (G-Secs) amounting Rs.20,000 crore under the Open Market Operations (OMO).
The motive behind this move is to bring down the yield on securities, that has reached a intra-day high of 6.1634% recently.
19.Which state in India has introduced 16-digit Unicode system for land identity?
[A] Assam
[B] Madhya Pradesh
[C] Uttar Pradesh
[D] Rajasthan
 
Answer: C [Uttar Pradesh]
Explanation:
The state Government of Uttar Pradesh has introduced a system of allotting 16-digit Unicode to mark all kinds of landholdings in the state.
This system would ensure that every piece of land in UP would bear the Unicode and hence would pave way to prevent disputes. Also, it is expected to prevent fraudulent land transactions.
20.Which institution released the ‘Annual Report of the Ombudsman Schemes for 2019-20’?
[A] NITI Aayog
[B] RBI
[C] SEBI
[D] NPCI
 
Answer: B [RBI]
Explanation:
The Reserve Bank of India (RBI) released the Annual Report of the Ombudsman Schemes for the year 2019-20.
As per the report, all the three Ombudsmen- Banking, NBFC and Digital transactions received around 3.3 lakh complaints in 2019-20 as compared to around 2 lakh in 2018-19. It was an increase of around 65 per cent, out of which over 92 per cent were disposed off.
 
21.Which institution released the ‘Annual Report of the Ombudsman Schemes for 2019-20’?
[A] NITI Aayog
[B] RBI
[C] SEBI
[D] NPCI
 
Answer: B [RBI]
Explanation:
The Reserve Bank of India (RBI) released the Annual Report of the Ombudsman Schemes for the year 2019-20.
As per the report, all the three Ombudsmen- Banking, NBFC and Digital transactions received around 3.3 lakh complaints in 2019-20 as compared to around 2 lakh in 2018-19. It was an increase of around 65 per cent, out of which over 92 per cent were disposed off.
22.As per the International Energy Agency’s (IEA) latest report, what is the position of India, in Energy consumption?
[A] Second
[B] Fourth
[C] Fifth
[D] Seventh
 
Answer: B [Fourth]
Explanation:
The International Energy Agency (IEA) released the ‘India Energy Outlook 2021’ recently. As per the report, India is the world’s fourth-largest energy consuming country.
The report also highlighted that India will have the biggest share of energy demand growth at 25% over the next two decades. It will overtake EU as the third largest energy consumer by 2030. India’s energy consumption could touch USD 8.6 trillion by 2040.
23.As per the recent statistics released by MoHUA, which state tops in the disbursal of loans under PM SVANidhi scheme?
[A] Bihar
[B] Uttar Pradesh
[C] Gujarat
[D] Madhya Pradesh
 
Answer: B [Uttar Pradesh]
Explanation:
As per the recent data released by the Ministry of Housing and Urban Affairs Ministry, almost one-fourth of the loan amount was disbursed in Uttar Pradesh at Rs 354.26 crore.
It is followed by Madhya Pradesh and Telangana. This information is collected till January 2021. Out of the 18.38 lakh applications, 13.82 lakh received loans amounting to Rs 1,363.88 crore.
24.Which country is set to build the world’s first energy island?
[A] Switzerland
[B] UAE
[C] Denmark
[D] Poland
 
Answer: C [Denmark]
Explanation:
Denmark has recently approved a plan to build the world’s first energy island in the North Sea. The artificial island will be linked to offshore wind turbines.
The island would provide power to households and green hydrogen to shipping and aviation industries. It is claimed that the park can produce and store green energy to cover the electricity needs of 3 million households.
25.Which scheme is implemented at Anganwadi centres to provide health and pre-school education services?
[A] PM Matru Vandana Yojana
[B] Integrated Child Development Scheme
[C] Mahila Shakti Yojana
[D] Beti Bachao Beti Padao
 
Answer: B [Integrated Child Development Scheme]
Explanation:
Under the Integrated Child Development Scheme, a package of six services is provided at various anganwadis, including supplementary nutrition, pre-school non-formal education, immunisation, health education etc.
As per the recent data, there has been a steady decline in the number of anganwadi beneficiaries, which dropped to 8.55 crore by March,2020 from 10.45 crore beneficiaries in 2014-15.
26.Screenwriter and Academy award winner, Jean-Claude Carriere, who passed away recently, was from which country?
[A] Russia
[B] Italy
[C] France
[D] Scotland
 
Answer: C [France]
Explanation:
Veteran novelist and screenwriter from France, Jean-Claude Carriere passed away recently, at the age of 89.
He was a prolific writer with a long career spanning six decades. He also won the Oscar award for Best Live Action Short Film and the Oscar Honorary Award (2014) for lifetime achievement. Indian government awarded Padma Shri to him in 2015.
27.Which organisation has recorded its highest ever freight loading recently?
[A] Air India
[B] Indian Railways
[C] CONCOR
[D] Shipping Corporation of India
 
Answer: B [Indian Railways]
Explanation:
The Indian Railways has recently created a new record for highest ever freight loading figures.
The railways has registered a loading figure of 119.79 million tonnes (MT) in the month of January 2021. The last best freight loading figure was 119.74 MT recorded in March 2019.
28.Which is the largest combat exercise of the Indian Navy, which is being held in the Indian Ocean Region (IOR)?
[A] INDRA
[B] MALABAR
[C] TROPEX
[D] MILAN
 
Answer: C [TROPEX]
Explanation:
Theatre Level Operational Readiness Exercise (TROPEX-21) is the Indian Navy’s largest exercise. It is being held in the Indian Ocean Region (IOR).
This month-long drill also includes joint exercises by ships and aircraft and other assets of the Indian Air Force, Army and the Indian Coast Guard in the IOR and the waters in the adjacent regions.
29.What is the name of the Made-in-India alternative to Twitter, which was making news recently?
[A] Freak
[B] Whisper
[C] Koo
[D] Sparrow
 
Answer: C [Koo]
Explanation:
Union Ministers and government departments of the country are setting up accounts on Koo application.
It is seen as the Made-in-India alternative to the social media giant Twitter. The app was one among the winners of the government’s ‘AatmaNirbhar App Innovation Challenge’ in 2020. Recently, there has been a tussle between Twitter and Indian Government, in matters related to farm protest.
30.Which payment major announced that it would add cryptocurrency to its network?
[A] Pay Pal
[B] Mastercard
[C] VISA
[D] Maestro
 
Answer: B [Mastercard]
Explanation:
Global payment major Mastercard has announced that it will support some select cryptocurrency directly on its network.
It highlighted that it will give preference to ‘stable coins’ or cryptocurrencies that are linked to fiat currencies like the dollar. It also laid down four conditions for stable coins to be accepted including consumer protection, compliance among others.
 
31.The birthday of Hakim Ajmal Khan is celebrated as which day?
[A] World Homeopathy Day
[B] World Unani Day
[C] World Siddha Day
[D] World Allopathy Day
 
Answer: B [World Unani Day]
Explanation:
World Unani Day is observed every year on 11th February, to mark the birth anniversary of the Unani scholar and social reformer Hakim Ajmal Khan.
He was the founder of scientific research in Unani System of Medicine. The Unani system of medicine originated in Greece and its foundation was laid by Hippocrates.
32.Which organization in association with the EU is launching 40-million euro COVID-19 vaccines programme for six former Soviet republics?
[A] International Monetary Fund
[B] World Health Organisation
[C] United Nations
[D] UNICEF
 
Answer: B [World Health Organisation]
Explanation:
The World Health Organization (WHO) in association with the European Union are launching the 40-million-euro COVID Vaccine programme in six former Soviet republics.
These countries are Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Ukraine and Moldova. Also, it has been observed that the number of COVID positive cases in this region has been declining in the past.
33.Applications from Siemens Healthcare and Wipro GE Healthcare have been approved by the Government under which scheme?
[A] Arogya Rakshak Scheme
[B] Production Linked Incentive Scheme
[C] Total Fertility Rate Scheme
[D] Mission Indradhanush
 
Answer: B [Production Linked Incentive Scheme]
Explanation:
The Government of India has approved applications from leading medical devices manufacturing companies, under the Production Linked Incentive (PLI) scheme, by the Ministry of Chemicals and Fertilizers.
These companies include Siemens Healthcare, Sahajanand Medical Technologies, Nipro India Corporation and Wipro GE Healthcare.
34.A Museum themed on dacoits is to come up in which state?
[A] Uttar Pradesh
[B] Maharashtra
[C] Madhya Pradesh
[D] Chhattisgarh
 
Answer: C [Madhya Pradesh]
Explanation:
A Museum themed on dacoits is set to come up at the Bhind Police Headquarters, which is located in Madhya Pradesh.
The museum will have unique items used by dacoits like Phoolan Devi, Nirbhay Gujjar. Bhind of Madhya Pradesh lies in the Chambal belt and is said to be India’s most notorious region.
35.Which State / UT has associated with a UK-based space agency for flood forecasting?
[A] Delhi
[B] Puducherry
[C] Jammu and Kashmir
[D] Ladakh
 
Answer: C [Jammu and Kashmir]
Explanation:
The Union Territory of Jammu and Kashmir has associated with a UK-based space agency for flood forecasting.
The national space innovation programme (NSIP) is a collaborative effort between the Government of JK, Oxford University, Sayers & Partners (SPL) and D-Orbit. This is expected to help predict fluvial flood risk.
36.Which institution releases the data on the credit and deposit measures of banks in India?
[A] Finance Ministry
[B] Reserve Bank of India
[C] NITI Aayog
[D] Asian Development Bank
 
Answer: B [Reserve Bank of India]
Explanation:
The Reserve Bank of India releases data on the measures of the credit and deposit of banks across the country.
In the latest edition of the data, Bank credit grew 5.93 per cent to Rs 107.05 lakh crore, while deposits rose 11.06 per cent to Rs 147.98 lakh crore. During the first nine months of the current fiscal year, bank credit rose by 3.2 per cent and deposits by 8.5 per cent.
37.Which Indian origin Banker has been appointed as the Executive Secretary of UN Capital Development Fund?
[A] Preeti Sinha
[B] Devan Nair
[C] Kamala Harris
[D] Praneeti Verma
 
Answer: A [Preeti Sinha]
Explanation:
Indian Origin investment and development banker Preeti Sinha has been appointed as the Executive Secretary of UN Capital Development Fund.
It is an organisation that provides micro finance access to Least Developed Countries (LDCs). It is headquartered in New York.
38.India has joined a navy exercise being held in the northern part of the Indian Ocean, by Russia and which other country?
[A] Japan
[B] Iran
[C] Italy
[D] France
 
Answer: B [Iran]
Explanation:
Iran and Russia are organising a two-day navy exercise called “Iran-Russia Maritime Security Belt 2021” in the northern part of the Indian Ocean.
India has joined the exercise with a select group of vessels and forces. The drill will cover an area of 17,000 square kilometres and will include shooting at sea and air targets and liberating hijacked ships, as well as search and rescue and anti-piracy operations.
39.Which is the first African country with which India signed a Trade Agreement?
[A] Mauritius
[B] Madagascar
[C] South Africa
[D] Egypt
 
Answer: A [Mauritius]
Explanation:
The Union Cabinet has approved signing of the Comprehensive Economic Cooperation and Partnership Agreement (CECPA) between India and Mauritius.
This is the first trade Agreement to be signed by India with any country in Africa. The agreement aims to liberalise norms covering Rules of Origin, Technical Barriers to Trade (TBT), Sanitary and Phytosanitary (SPS) measures, Dispute Settlement, Telecom, Financial services and Customs Procedures among others.
40.The Mahabahu-Brahmaputra initiative, which was making news recently, has been launched in which state/UT?
[A] Assam
[B] Sikkim
[C] West Bengal
[D] Bihar
 
Answer: A [Assam]
Explanation:
Prime Minister Narendra Modi is to launch the Mahabahu-Brahmaputra initiative in the state of Assam. It aims to improve connectivity in the eastern states.
Ro-Pax vessel operations would be inaugurated between Neamati-Majuli Island, North Guwahati-South Guwahati and Dhubri-Hatsingimari. The Prime Minister would also launch the foundation stone of two bridges, an Inland Water Transport Terminal at Jogighopa and various tourist jetties on Brahmaputra.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *