[April 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi

[April 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi: Current Affairs and Current Affairs  MCQs is an important section of UPSC, IAS, State PSC, Banking, SSC Railways and any government competitive and entrance exams. All aspirants who are preparing for the upcoming exams in 2021-22 must be well prepare with this section. The current affairs MCQs are made by our experts for all competitive exams UPSC, SSC, IAS, Railway-RRB, UPPSC, UKPSC, TNPSC, RPSC, KPSC, MPSC, OPSC, APSC, APPSC, TNPSC, WBPSC, HPSC, HPPSC, MPPSC & Other State Government Jobs / Exams.

[April 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi

[April 2021] Current Affairs MCQs in English and Hindi for Civil services, banking exams SBI Clerk, SBI PO, IBPS PO Clerk, RBI, RRB and more. Keep reading current affairs and GK facts updated on a daily & monthly basis on this page. Stay aware about the recent happenings in the country and across the globe and equip your preparation for upcoming govt./PSU/PSC and other exams.


Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Economy) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (International Relations) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Environment & Biodiversity) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Science & Technology) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Geography) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams

Current Affairs 2021: Yearly Compilation (Polity) for UPSC IAS | State PSC and other competitive exams


Latest Current Affairs Questions are given for each date/month. These questions are designed based on the trends of questions asked in the exams to help ease the preparation of the candidates.

[April 2021] Current Affairs MCQs in Hindi [April 2021] Current Affairs MCQs in English

1. किस देश ने नॉवेल कोरोनवायरस के खिलाफ दुनिया का पहला पशु टीका जारी किया है?
 
उत्तर – रूस
 
2. ‘ला पेरोज़’ (La Pérouse) किस देश द्वारा संचालित किया जाने वाला एक रक्षा अभ्यास है?
 
उत्तर – फ्रांस
 
3. किस अंतर्राष्ट्रीय संगठन ने “World 2030: Public Survey” रिपोर्ट जारी की है?
 
उत्तर – यूनेस्को
 
4. राष्ट्रीय लोक दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 21 अप्रैल
 
5. किस मंत्रालय ने “Women and Men in India 2020” रिपोर्ट जारी की है?
 
उत्तर – सांख्यिकी और कार्यक्रम कार्यान्वयन मंत्रालय
 
6. “विकास और शांति के लिए खेल का अंतर्राष्ट्रीय दिवस” कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 6 अप्रैल
 
7. “आनंदम: द सेंटर फॉर हैपिनेस” का उद्घाटन किस संस्थान में किया गया है?
 
उत्तर – आईआईएम जम्मू
 
8. हाल ही में किस संगठन ने ‘Forest Governance by Indigenous and Tribal Peoples’ रिपोर्ट जारी की?
 
उत्तर – FAO
 
9. बराकाह परमाणु ऊर्जा संयंत्र किस देश में स्थित है?
 
उत्तर – यूएई
 
10. विश्व धरोहर दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 18 अप्रैल
 
11. किस संस्था ने ट्रेड क्रेडिट इंश्योरेंस पर ड्राफ्ट दिशानिर्देश जारी किये हैं?
 
उत्तर – IRDAI
 
12. “कॉपीराइट (संशोधन) नियम, 2021” किस केंद्रीय मंत्रालय द्वारा अधिसूचित किया गया है?
 
उत्तर – वाणिज्य और उद्योग मंत्रालय
 
13. “एटन” (Aten) नामक एक प्राचीन शहर किस देश में खोजा गया है?
 
उत्तर – मिस्र
 
14. ला सोरियरेरे (La Soufriere) ज्वालामुखी कहाँ है?
 
उत्तर – सेंट विंसेंट और ग्रेनेडाइंस
 
15. “HCCR” पोर्टल किस क्षेत्र से संबंधित है?
 
उत्तर – होमियोपैथी
 
16. CCRH का पूरा नाम क्या है?
 
उत्तर – Central Council for Research in Homoeopathy
 
17. स्पुतनिक वी, कोविड-19 वैक्सीन किस देश द्वारा लॉन्च की गयी थी?
 
उत्तर – रूस
 
18. अंटार्कटिका के “Doomsday Glacier” का मूल नाम क्या है?
 
उत्तर – थ्वाइट्स ग्लेशियर (Thwaites Glacier)
 
19. विश्व पुस्तक दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 23 अप्रैल
 
20. “ESanta” किस प्रकार के उत्पादों से सम्बंधित है?
 
उत्तर – एक्वाकल्चर उत्पाद
 
21. वित्तीय क्षेत्र के लिए जलवायु परिवर्तन कानून लाने वाला पहला देश कौन सा है?
 
उत्तर – न्यूजीलैंड
 
22. हिदेकी मात्सुयामा, किस खेल में एक प्रमुख चैम्पियनशिप को जीतने वाले पहले जापानी खिलाड़ी बने?
 
उत्तर – गोल्फ
 
23. नॉन-रेजिडेंट ई-कॉमर्स ऑपरेटर्स / सर्विस प्रोवाइडर्स पर लगाए जाने वाले कर का नाम क्या है?
 
उत्तर – Equalisation Levy
 
24. “विशेष आहरण अधिकार (Special Drawing Rights)” किस संस्था से सम्बंधित है?
 
उत्तर – IMF
 
25. जंगलों के संदर्भ में, सर्दियों और मानसून के बीच का मौसम क्या कहलाता है?
 
उत्तर – Forest fire season
 
26. किस संस्थान ने “IP Guru” नामक एक विशेषज्ञ पैनल लॉन्च किया?
 
उत्तर – NIXI
 
27. किस देश ने यूक्रेन से क्रीमिया प्रायद्वीप पर कब्जा किया था?
 
उत्तर – रूस
 
28. धामरा नदी पर किस राज्य में एक ROPAX जेटी परियोजना का निर्माण किया जायेगा?
 
उत्तर – ओडिशा
 
29. किस देश ने गुजरात के फणीधर में अपनी पहली मेगा फूड पार्क परियोजना लांच की?
 
उत्तर – इटली
 
30. टिहरी झील किस राज्य में है?
 
उत्तर – उत्तराखंड
 
31. हाल ही में गूगल डूडल में प्रकाशित होने वाली वेरा गेद्रोइट्स (Vera Gedroits) किस देश की पहली महिला सैन्य सर्जन थीं?
 
32. उत्तर – रूस
 
33. यूनाइटेड किंगडम द्वारा खोजी जा रही नई डिजिटल मुद्रा का नाम क्या है?
 
उत्तर – ब्रिटकोन
 
34. विश्व कला दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 15 अप्रैल
 
35. “ब्लू नेचर एलायंस” (Blue Nature Alliance) किस क्षेत्र से जुड़ा है?
 
उत्तर – महासागर संरक्षण
 
36. वाल्टर मोंडले किस देश के पूर्व राष्ट्रपति थे?
 
उत्तर – अमेरिका
 
37. ‘निम्बस’ किस देश की प्रमुख क्लाउड सेवा परियोजना है?
 
उत्तर – इज़राइल
 
38. ‘पृथ्वी दिवस 2021’ की थीम क्या है?
 
उत्तर – Restore Our Earth
 
39. “CODEX ALIMENTARIUS” किस क्षेत्र से जुड़ा है?
 
उत्तर – खाद्य मानक
 
40. “नेट-जीरो बैंकिंग एलायंस” का गठन किस संगठन द्वारा किया गया है?
 
उत्तर – UNEP
 
41. किस देश ने “International Climate Finance Plan” की घोषणा की, ताकि विकासशील देशों के लिए जलवायु वित्त को दोगुना किया जा सके?
 
उत्तर – अमेरिका
 
42. ‘माउंट अन्नपूर्णा’ किस देश में स्थित है?
 
उत्तर – नेपाल
 
43. किस सशस्त्र बल ने “Ladakh Ignited Minds” नामक उत्कृष्टता केंद्र और कल्याण केंद्र को लांच किया है?
 
उत्तर – भारतीय सेना
 
44. “विश्व प्रतिरक्षण सप्ताह” (World Immunization Week) 2021 की थीम क्या है?
 
उत्तर – Vaccines bring us closer
 
45. विश्व का सबसे शक्तिशाली जलवायु-परिवर्तन पूर्वानुमान सुपरकंप्यूटर किस देश में बनाया जायेगा?
 
उत्तर – ब्रिटेन
 
46. स्टॉकहोम इंटरनेशनल पीस रिसर्च इंस्टीट्यूट (SIPRI) की हालिया रिपोर्ट के अनुसार, 2020 में दुनिया का सबसे बड़ा सैन्य खर्च करने वाला देश कौन सा है?
 
उत्तर – अमेरिका
 
47. सभी जीवित गैंडों में सबसे छोटा और दो सींगों वाला एकमात्र एशियाई गैंडा कौन सा है?
 
उत्तर – सुमात्रान राइनो (Sumatran rhinos)
 
48. ‘Global Strategy on Occupational Safety and Health’ किस संगठन से संबंधित है?
 
उत्तर – ILO
 
49. BRO की प्रमुख परियोजना प्रोजेक्ट दन्तक (Project DANTAK) किस देश में कार्यान्वित की गई है?
 
उत्तर – भूटान
 
50. कनाडा के वैज्ञानिकों ने खास तरह के बैक्टीरियल एंजाइम का उपयोग करके किस ब्लड ग्रुप को यूनिवर्सल डोनर बना दिया है?
 
उत्तर – A ब्लड ग्रुप
 
51. 2021 WILD Innovator Award के लिए चुनी जाने वाली पहली भारतीय और एशियाई महिला कौन है?
 
उत्तर – कृति के. कारंत
 
52. ‘प्लेन ऑफ जार्स’ (Plain of Jars) किस देश में स्थित एक प्रसिद्ध पुरातात्विक स्थल है?
 
उत्तर – लाओस
 
53. ओडिशा राज्य का स्थापना दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 1 अप्रैल
 
54. रूस ने जानवरों के लिए पहली कोविड-19 वैक्सीन पंजीकृत करवाई है, वैक्सीन का नाम क्या है?
 
उत्तर – Carnivac-Cov
 
55. विज्ञान एवं पर्यावरण केंद्र (CSE) की रिपोर्ट के मुताबिक एनसीआर के 27 शहरों में सबसे प्रदूषित शहर कौन सा है?
 
उत्तर – गाजियाबाद
 
56. महाराष्ट्र के गृह मंत्री अनिल देशमुख के इस्तीफे के बाद किसे नया गृह मंत्री बनाया गया है?
 
उत्तर – दिलीप वलसे पाटिल
 
57. अभिनेत्री टिस्का चोपड़ा ने किस किताब को लिखा है?
 
उत्तर – व्हाट्स अप विथ मी
 
58. विश्व स्वास्थ्य दिवस कब मनाया जाता है?
 
उत्तर – 7 अप्रैल
 
59. भारत के पूर्व हॉकी कोच हरेंद्र सिंह को किस टीम ने अपना कोच नियुक्त किया है?
 
उत्तर – अमेरिकी पुरुष हॉकी टीम

1.Which country is set to gift nearly 2 lakh doses of COVID-19 vaccines to the UN Peace keepers?
[A] China
[B] Russia
[C] India
[D] UK
 
Answer: C [India]
Explanation:
India has announced 200,000 doses of COVID-19 vaccines as a gift to the UN peacekeepers. It will be sent on March 27 and will be distributed to the peacekeeping missions.
With this, it will be possible to administer the double doses of COVID-19 vaccines to all 85,782 UN peacekeepers serving in 12 peacekeeping operations across the world.
2.What is ‘Ever Given’, that was making news recently?
[A] Covid Vaccine Candidate
[B] Cargo Ship
[C] Cruise missile
[D] UN resolution
 
Answer: B [Cargo Ship]
Explanation:
A skyscraper-sized cargo ship MV Ever Given recently stuck in the Suez Canal near Suez, Egypt. As it stuck across the canal, over 150 other vessels which were to pass the waterway were waiting for the obstruction to clear.
Ever Given vehicle was carrying cargo between Asia and Europe. The Suez Canal is a narrow, man-made canal that divides continental Africa from the Sinai Peninsula.
3.Beverly Cleary, who recently passed away, was a famous …………….?
[A] Dancer
[B] Author
[C] Scientist
[D] Fashion Designer
 
Answer: B [Author]
Explanation:
Veteran American children’s author Beverly Cleary, has recently passed away at the age of 104. She was famous for her books including “Henry Huggins” (1950) and “Ramona and Her Father,” (1978).
The famous author was named as “Living Legend” by the US Library of Congress in 2000. She was also awarded the National Medal of Art from the ‘National Endowment for the Arts’ in 2003.
4.Which country is set to host the two-day climate summit of world leaders starting on Earth Day, April 22?
[A] France
[B] USA
[C] India
[D] Australia
 
Answer: B [USA]
Explanation:
The United States is set to host the two-day climate summit of world leaders starting on Earth Day, April 22. During the summit, the President Joe Biden is expected to announce the nationally determined contribution of the US.
In this regard, the US President has invited 40 world leaders, including Prime Minister Narendra Modi to attend the summit.
5.Which Ministry has mandated companies to disclose their investments in cryptocurrencies?
[A] Ministry of Finance
[B] Ministry of Corporate Affairs
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of Electronics and IT
 
Answer: B [Ministry of Corporate Affairs]
Explanation:
The Union Ministry of Corporate Affairs (MCA) has mandated all companies to disclose their investments in cryptocurrencies and expenditures made in corporate social responsibility.
In this regard, the ministry has brought about suitable amendments in the Companies Act 2013. These amendments would come in force from the financial year 2021-22 starting April 1st 2021.
6.Where is the Indo-South Korean friendship park constructed?
[A] Seoul
[B] Chennai
[C] Beijing
[D] New Delhi
 
Answer: D [New Delhi]
Explanation:
The Indo-South Korean friendship park has been constructed in New Delhi – Cantonment. It has been built to commemorate the contribution of Indian peacekeeping force during the Korean war of 1950-53.
The park was jointly inaugurated by Defence Minister Rajnath Singh and Minister of National Defence of South Korea Suh Wook.
7.India has inked 5 MoUs in the fields of trade, IT and setting up of sports facilities with which country recently?
[A] China
[B] Japan
[C] Bangladesh
[D] United Kingdom
 
Answer: C [Bangladesh]
Explanation:
India has signed 5 MoUs in the fields of trade, IT and setting up of sports facilities with Bangladesh. This event took place during the concluding sessions of Indian Prime Minister’s 2-day visit to Bangladesh.
During the visit, both national leaders discussed progress achieved on various parameters like health, trade, connectivity etc.
8.Who is the author of the new version of ‘Exam Warriors’ book?
[A] President of India
[B] Prime Minister of India
[C] ISRO Chairman
[D] DRDO Chairman
 
Answer: B [Prime Minister of India]
Explanation:
The Prime Minister of India Narendra Modi has written the new version of Exam Warriors. It contains many new mantras for students and for parents to cope with the anxiety and stress caused during examinations.
This is available in leading retail stores as well as in online stores. The Exam Warriors module is also made available on the NaMo App.
9.As per a recent report available on Global Forest Watch, which region lost 12.2 million hectares of tree cover in 2020?
[A] Tropical Region
[B] Temperate Region
[C] Sub-Tropical Region
[D] Equatorial Region
 
Answer: A [Tropical Region]
Explanation:
As per the recent report from the University of Maryland and available on Global Forest Watch, the tropical region has lost 12.2 million hectares of tree cover in 2020.
Out of the total cover, deforestation of around 4.2 million hectares occurred within humid tropical primary forest. The resulting carbon emissions from this primary forest loss is about 2.64 Gt CO2. The Primary forest loss was also 12% higher in 2020 than the year before.
10.When is the National Maritime Day celebrated every year?
[A] April 1
[B] April 2
[C] April 5
[D] April 15
 
Answer: C [April 5]
Explanation:
The National Maritime Day is celebrated every year on 5th of April. This year marks the 58th edition of National Maritime Day, while the first such event was celebrated in the year 1964. This day is celebrated to support the global maritime economy.
It was on April 5th, 1919, Indian shipping first started with the ship “SS Loyalty” sailed from Mumbai to the United Kingdom.
 
11.Who has clinched the Miami Open Men’s tennis title recently?
[A] Hubert Hurkacz
[B] Novak Djokovic
[C] Roger Federer
[D] Andy Murray
 
Answer: A [Hubert Hurkacz]
Explanation:
Hubert Hurkacz of Poland has recently clinched the Miami Open Men’s title. He defeated Jannik Sinner of Italy to take away the cup.
Presently, he is ranked 37th in the world. He has defeated two top 10 opponents in this tournament. With this he is projected to move up to 16th in world ranking.
12.Which Ministry has approved the “National Policy for Rare Diseases 2021”
[A] Union Ayush Ministry
[B] Union Ministry of Women and Child Development
[C] Union Health Ministry
[D] Union Finance Ministry
 
Answer: C [Union Health Ministry]
Explanation:
The Union Health Ministry has recently approved the National Policy for Rare Diseases 2021.
This national policy aims to bring down the high cost of treatment for rare diseases. This policy has been drafted and approved in consultation with multiple stakeholders of the nation. It is also stated that 40% of beneficiaries covered under PM JAY will benefit from the policy.
13.Xenobots, which were seen in the news recently, are robots developed from the stem cells of which organism?
[A] Crocodile
[B] Frog
[C] Rabbit
[D] Sheep
 
Answer: B [Frog]
Explanation:
Researchers at Tufts University have developed robots named ‘Xenobots’ from the stem cells of frogs.
These robots are able to self-heal after damage and move using particles on their surface -cilia. They can work together in teams and can record information about their surroundings. The robots can be used in bio-medical and environmental studies.
14.When is the “International Day of Conscience” celebrated by the UN?
[A] April 5
[B] April 7
[C] April 9
[D] April 12
 
Answer: A [April 5]
Explanation:
International Day of Conscience is celebrated all around the world on April 5th. The UN General Assembly declared April 5 as the International Day of Conscience in 2019.
UNGA adopted the draft resolution laid by the Kingdom of Bahrain called ‘Promoting the Culture of Peace with Love and Conscience’ in 2019. UN aims to create conditions of stability, well-being as well as peaceful relations throughout the world.
15.A massive data leak has been witnessed by which social networking giant, recently?
[A] WhatsApp
[B] Orkut
[C] Twitter
[D] Facebook
 
Answer: D [Facebook]
Explanation:
A massive data leak has been recently reported on Facebook. Information of about 533 million Facebook users has been leaked online, which includes contact numbers, IDs, birth dates and more personal information.
Among the affected, were the Facebook CEO Mark Zuckerberg and other co-founders.
16.Ministry of Chemicals and Fertilisers organised a National Dialogue on Chemicals Manufacturing along with which organisation?
[A] ADB
[B] UNIDO
[C] IMF
[D] AIIB
 
Answer: B [UNIDO]
Explanation:
The Union Ministry of Chemicals and Fertilisers organised a “National Dialogue on ‘Manufacturing Excellence & Innovation for Competitiveness & Sustainability of Chemicals Manufacturing’.
The United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) promotes industrial development for poverty reduction and environmental sustainability. UNIDO jointly organised this national dialogue as well as a dialogue under ‘Clean Manufacturing in India’ (Swachh Udyog).
17.What is the name of Tribal Health collaborative that has been launched by the Union Health Minister and Union Tribal Affairs Minister?
[A] Anamaya
[B] Niramaya
[C] Sugamya
[D] Ramya
 
Answer: A [Anamaya]
Explanation:
The Union Minister for Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan and the Union Minister of Tribal Affairs Arjun Munda have jointly launched a Tribal Health Collaborative named “ANAMAYA”.
This is an initiative by Piramal Foundation and Bill and Melinda Gates Foundation. It covers the efforts of government agencies to improve the health and nutrition status of the tribal communities.
18.‘Blue Flag’ is a globally recognised eco-label certification provided to beaches, from which country?
[A] Germany
[B] USA
[C] Denmark
[D] France
 
Answer: C [Denmark]
Explanation:
Blue Flag is a globally recognised eco-label certification provided to beaches by the Foundation for Environment Education, Denmark. It is based on water quality, environment education, conservation and safety and services.
Recently, the fishermen of Odisha have been staging protests against the Odisha state’s move to get Blue Flag certification for five beaches. They demand an alternative sea mouth to anchor their boats before being removed from the beaches.
19.Which Indian state has been advised to use ‘Artificial Rain’ to extinguish Forest fires?
[A] Himachal Pradesh
[B] Uttarakhand
[C] Kerala
[D] Karnataka
 
Answer: B [Uttarakhand]
Explanation:
Uttarakhand has been hit by severe forest fire recently. There are 40 active fire spots in the forests of Garhwal and Kumaon regions.
The Uttarakhand High Court has asked the state government to explore the possibility of using artificial rain to put off the forest fires. It also directed the state to extinguish the fires in two weeks and implement the ‘National Green Tribunal’s 12-point guidelines’ issued during the forest fires of 2017.
20.What is the name of the global experiment, which aims to measure the impact of reduction in ambient human sounds in Oceans?
[A] International Human-Ocean Experiment
[B] International Ocean Sound Experiment
[C] International Ambient Sound Experiment
[D] International Quiet Ocean Experiment
 
Answer: D [International Quiet Ocean Experiment]
Explanation:
The International Quiet Ocean Experiment was originally formed in 2011 to create a time series of measurements of ambient sound in different ocean locations.
Recently, a team of scientists from the International Quiet Ocean Experiment (IQOE), have been undertaking experiments to understand and measure the impact of the reduction in ambient human activity due to the Covid-19 lockdown, in oceans
 
21.What is the name of the movement to be launched by the Health Minister to emphasise on nutritionally balanced diet?
[A] Poshan Kranti
[B] Aahar Kranti
[C] Food India Movement
[D] No Food waste movement
 
Answer: B [Aahar Kranti]
Explanation:
Union Health Minister Harsh Vardhan is set to launch “Aahaar Kranti” mission, which aims to emphasis the need for a nutritionally balanced diet.
Vijnana Bharati (Vibha) and Global Indian Scientists’ and Technocrats’ Forum (GIST) have partnered to launch the mission with the motto of “Good Diet-Good Cognition”. The program will train teachers who will in turn teach the students and their families.
22.Which Ministry has presented the AICTE Lilavati Awards 2020?
[A] Union Home Ministry
[B] Union Ministry of Education
[C] Union Ministry of Women and Child Development
[D] Union Ministry of Social Justice
 
Answer: B [Union Ministry of Education]
Explanation:
The Union Education Ministry headed by Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has presented the AICTE Lilavati Awards 2020. The theme of the awards was “women empowerment”.
Under the awards, AICTE has finalized the winners from a total of 456 entries who competed across 6 sub themes, like Women’s Health, Self-Defence, Sanitation, literacy etc.
23.What is the name of the tropical cyclone that has made landfalls in Western Australia?
[A] Seroja
[B] Bob
[C] Nivar
[D] Fani
 
Answer: A [Seroja]
Explanation:
Tropical cyclone Seroja recently hit and damaged a 1,000km stretch of Western Australia. With a windspeed of up to 170km/h, the category three storm made landfalls.
As per the country’s Bureau of Meteorology the storm had weakened yet it would cause damages wi the peak winds of 110 km/hr.
24.The India Energy Dashboard (IED) 2.0 has been launched by which organization?
[A] NITI Aayog
[B] Planning Commission
[C] GST Council
[D] Planning Commission
 
Answer: A [NITI Aayog]
Explanation:
India’s policy think tank – NITI Aayog has launched the Version 2.0 of the India Energy Dashboards (IED).
The dashboard has been launched to achieve the development goals (SDGs) and India’s Nationally Determined Contributions. It provides a single window access to the energy data for the country.
25.Which Union Ministry has launched the EatSmart Cities Challenge and Transport 4 All Challenge?
[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Housing and Urban Affairs
[C] Ministry of Health and Family Welfare
[D] Ministry of Women and Child Development
 
Answer: B [Ministry of Housing and Urban Affairs]
Explanation:
Union Ministry of Housing and Urban Affairs launched the EatSmart Cities Challenge and Transport 4 All Challenge.
EatSmart Cities Challenge was organized in association with Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) and Smart cities mission. It aims to encourage smart cities develop a sustainable food environment. Transport 4 All Challenge was launched in association with Institute for Transportation and Development Policy (ITDP), to improve public transport.
26.Which organisation launched the “Global Diabetes Compact” programme?
[A] World Bank
[B] World Health Organisation
[C] IMF
[D] NITI Aayog
 
Answer: B [World Health Organisation]
Explanation:
The World Health Organization (WHO) launched Global Diabetes Compact to fight the disease more effectively. This was launched during the centenary of the discovery of insulin.
The programme will focus on increasing access to diagnostic tools and medicines in low- and middle-income countries. The launch was hosted by WHO and the government of Canada along with many countries including Kenya, Fiji, Norway and Singapore and UN agencies.
27.Which company has delivered the first lot of light bulletproof vehicles to the Indian Air Force, in collaboration with Lockheed Martin?
[A] BEL
[B] DRDO
[C] Ashok Leyland
[D] Tata Motors
 
Answer: C [Ashok Leyland]
Explanation:
Ashok Leyland, which is a flagship firm of the Hinduja group, has delivered the first lot of light bulletproof vehicles to the Indian Air Force.
These vehicles have been designed and developed in collaboration with Lockheed Martin, which is a US based aerospace and defence technology company.
28.Sputnik V, is a vaccine candidate manufactured by which country?
[A] India
[B] UK
[C] USA
[D] Russia
 
Answer: D [Russia]
Explanation:
Russia’s COVID-19 vaccine Sputnik V is developed by Russia. Bala Venkatesh Varma, who is the Indian Ambassador to Russia has stated that the first dose of Sputnik V vaccines would be delivered to India in the month of April 2021.
Recently, the Subject expert committee (SEC) for Emergency Use Authorisation (EUA) has granted approval to Russia’s Sputnik V making it the 3rd in India to get clearance.
29.As per a recent study, what is the percentage of global land that is unspoiled by hiuan beings?
[A] 3%
[B] 10%
[C] 15%
[D] 30%
 
Answer: A [3%]
Explanation:
As per a recent study, only 3% of the world’s land remains ecologically intact, without spoiled by human beings.
The undamaged lands are mainly in parts of the Amazon and Congo tropical forests, east Siberian and northern Canadian forests and tundra, and the Sahara. The researchers suggest reintroducing a small number of important species to some damaged areas, such as elephants or wolves.
30.Tehri lake, on whose bank an Adventure Sports Institute has been opened, is in which state?
[A] Jammu & Kashmir
[B] Uttarakhand
[C] Odisha
[D] West Bengal
 
Answer: B [Uttarakhand]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *