RPSC College Lecturer 2021 | General Studies of Rajasthan Paper 3 | Test 3 in English

RPSC College Lecturer Exam 2021 Test Series for General Studies Paper 3Rajasthan Public Service Commission conducts the recruitment for Technical and Non Technical Education Department for the post of Lecture. The Rajasthan Public Service Commission has released the recruitment for Assistant Professor and lecturer (Technical Education) Posts. There are 918 vacancies for these posts. This is a big opportunity for candidates who waiting for jobs in RPSC. It is essential to know details like Exam Pattern, Syllabus, Exam Date, Previous Year Papers, and Admit Card. We will provide you all the information about Rajasthan College lecturer Syllabus 2021.

The RPSC conducts the Assistant Professor exam every year and a huge number of candidates fill the form. It is high time to start your preparation with the syllabus given in this article. Once you go through with the RPSC Assistant Professor Syllabus 2021, you will be able to figure out how to and what to prepare for the paper.


RPSC College Lecturer Test Series in Hindi and English: Click here – Join


Q 1: Which foreign traveler has called ‘Peel Molo’ of Bhinmal?

A. Hansang

B. Faharan

C. Megasthenes

D. None of the above

Answer: A

Q 2: which was the only Muslim princely state of Rajasthan?

A. Jhalawar

B. Banswara

C. Tonk

D. Udaipur

Answer: C

Q 3: which place of rajasthan is famous for best and quality work of Meenakari?

A. Jaipur

B.  Udaipur

C. Pratapgarh

D. Bundi

Answer: A

Q 4: Saint Jambhoji was born at which place?

A. Pipasar in Nagaur

B. Neemrana

C. Madalgarh

D. Peepaluda

Answer: A

Q 5: On which date is the festival of Gangaur celebrated?

A. Chaitra Krishna Pratipada

B. Chaitra Shukla Tritiya

C. Chaitra Shukla Panchami

D. Chaitra Krishna Tritiya

Answer: B

Q 6: Vajrasen Suri is known for which style of Dingle?

A. Jain Style

B. Bard Style

C. Cosmic Style

D. Saint Style

Answer: A

Q 7: When did the revolution of 1857 originated in Rajasthan?

A. 29 March 1857

B. 31 May 1857

C. 28 May 1857

D. 01 June 1857

Answer: C

Q 8: the famous beankar Rajab Ali was the courtier of which ruler/king?

A. Sawai Pratap Singh

B. Sawai Ram Singh

C. Sawai Jai Singh

D. Nawab Ibrahim Khan

Answer: B

Q 9: The first excavation in Mohenjodado was obtained the remains of the Indus valley civilization in which of the following year?

A. 1911

B. 1920

C. 1921

D. 1947

Answer: C

Q 10: Match the following-

     Ancient land           kingdom

(i) Ellora Caves            1. Uttar Pradesh

(ii) Lothal                     2. Bihar

(iii) Nalanda                 3. Gujarat

(iv) Sarnath                 4. Maharashtra

    (i) (ii) (iii) (iv)

A. 1 2 3 4

B. 4 3 2 1

C. 4 3 1 2

D. 3 4 1 2

Answer: B

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *