RPSC College Lecturer 2021 | General Studies of Rajasthan Paper 3 | Test 2 in English

RPSC College Lecturer Exam 2021 Test Series for General Studies Paper 3Rajasthan Public Service Commission conducts the recruitment for Technical and Non Technical Education Department for the post of Lecture. The Rajasthan Public Service Commission has released the recruitment for Assistant Professor and lecturer (Technical Education) Posts. There are 918 vacancies for these posts. This is a big opportunity for candidates who waiting for jobs in RPSC. It is essential to know details like Exam Pattern, Syllabus, Exam Date, Previous Year Papers, and Admit Card. We will provide you all the information about Rajasthan College lecturer Syllabus 2021.

The RPSC conducts the Assistant Professor exam every year and a huge number of candidates fill the form. It is high time to start your preparation with the syllabus given in this article. Once you go through with the RPSC Assistant Professor Syllabus 2021, you will be able to figure out how to and what to prepare for the paper.


RPSC College Lecturer Test Series in Hindi and English: Click here – Join


Q1. Sant Bhuri Bai Alakh was related to which district

  1. Udaipur
  2. Pratapgarh
  3. Bundi
  4. alwar

Answer: A

Q2. Who led the zakat movement in Shekhawati

  1. Hiralal Shastri
  2. Gokul Ji Verma
  3. Pandit Narottam Lal Joshi
  4. Akhileshwar Prasad Sharma

Answer: C

Q3. Who founded the Nagari Pracharini Sabha

  1. Kunj Bihari Lal Modi
  2. Rishi dutt mehta
  3.  jwala prasad jigyasu
  4. Pandit Nainu Ram Sharma

Answer: C

Q4. Direct biology is autobiography of?

  1. Jai Narayan Vyas
  2. Balwant Singh Mehta
  3. Pandit Nayanuram Sharma
  4. Hiralal Shastri

Answer: C

Q5. Who established Jan Kanya Vidyalaya for girls in Rajasthan?

  1. Jawaharlal Nehru
  2. Pandit Nainu Ram Sharma
  3. Nanabhai Khat
  4. Jai Narayan Vyas

Answer: D

Q6. Who established the cheapest literature board (Sasta sahitya mandal)?

  1. Hiralal Shastri
  2. Bhogilal Pandya
  3. haribhau Upadhyay
  4. Manikya Lal Verma

Answer: C

Q7. Who returned the title of Rai Bahadur conferred by the British?

  1. Gokulbhai Bhatt
  2. Jamnalal Bajaj
  3. balmukund bissa
  4. Jai Narayan Vyas

Answer: B

Q8. Who set up a camp in Haldighati to teach revolutionaries the process of making bombs?

1. Kesar Singh Bareth

2. Balwant Singh Mehta

3. Sagarmal Gopa

4. pratap singh barreth

Answer: B

Q9. Who was the independent leader of Bharatpur State?

  1. Kishan Lal Joshi
  2. Mangal Singh Sharma
  3. Jayanarayan Vyas
  4. Shobharam

Answer: A

Q10. Who founded the Rajasthan Charkha Sangha in Jaipur in 1926?

  1. Pandit Hari
  2. devi shankar tiwari
  3. Tika Ram Paliwal
  4. Balwant Savalram Deshpande

Answer: D


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *