HPSC HCS Prelims 2021: General Studies Test 8

HPSC HCS Prelims Test Series 2021: General Studies Test 8: Haryana Public Service Commission (HPSC) HCS Prelims Mock Test Series 2021: Haryana Public Service Commission (HPSC) is going to conduct the HCS Prelims Exam 2021 for the recruitment of candidates for different posts like SDM, Deputy Superintendent of Police, A Class Tehsildar, ETO and many more. The Preparation can’t be done without taking Mock Test Series for HCS Prelims. The HCS Prelims Mock test series not only enhances the knowledge but also provide a simulated practice for the Examination.

  • Important Point: Those aspirants/students joined this programme will get the answer key / detailed solution on the same day of test in the evening (between 8 PM to 10 PM). ignore if you have already joined.

HPSC HCS Prelims Test Series in English and Hindi – Click here to join


HPSC HCS Mains 2021 General Studies Test Series – Click here to join


25 Practice Test in Hindi for Haryana HPSC HCS Prelims 2021 General Studies Paper – Click here


30 Practice Test in English for Haryana HPSC HCS Prelims 2021 General Studies Paper – Click here


Download – HPSC HCS Prelims GS 2019 solved paper – Click here


Download – HPSC HCS Prelims GS 2014 question paper – Click here


Pick your Pen and Paper, attempt the questions exactly like HPSC HCS Exam (HCS Prelims Exam is not computer based). If you want to know your ranking send us your OMR / Answer Sheet to : [email protected] or in the comment section. “Be honest with yourself”

Click here – download OMR


1. At which among the following places, Indian National Congress adopted the resolution of ‘Poorna Swaraj’?

[A] Calcutta
[B] Lahore
[C] Delhi
[D] Karachi

Answer: B [Lahore]

Explanation:
In Lahore session of 1929, Congress passed the Poorna Swaraj resolution. It was the same session in which Jawaharlal Nehru was elected as president of the Congress.
Congress passed the Poorna Swaraj Resolution in December 1929; it was a month later on January 26, 1930, when a Pledge of Indian Independence also known as Declaration of Independence was taken.  You must note here that while the Poorna Swaraj Resolution was drafted by Jawaharlal Lal Nehru, the “Declaration of Independence” pledge was drafted by Mahatma Gandhi in 1930 and it echoed the essence of American Declaration of Independence. After this pledge January 26, 1930 was declared as Independence Day by Indian National Congress.

2. The national anthem of India ‘Jana Gana Mana’ was first sung at __?

[A] Calcutta, 1911
[B] Calcutta, 1912
[C] Delhi, 1911
[D] Mumbai, 1912

Answer: A [Calcutta, 1911]

Explanation:
“Jana Gana Mana” is the national anthem of India. Written in highly Sanskritised (Tatsama) Bengali, it is the first of five stanzas of a Brahmo hymn composed and scored by Nobel laureate Rabindranath Tagore. It was first sung in Calcutta Session of the Indian National Congress on 27 December 1911. “Jana Gana Mana” was officially adopted by the Constituent Assembly as the Indian national anthem on 24 January 1950. 27 December 2011 marked the completion of 100 years of Jana Gana Mana since it was sung for the first time. The original poem written by Rabindranath Tagore was translated into Hindi by Abid Ali.

3.Curzon Wyllie, who was murdered by Madan Lal Dhingra in London, was___?

[A] Secretary of State for India
[B] Adviser to the Secretary of State of India
[C] Law Member
[D] Governor of Bengal

Answer: B [Adviser to the Secretary of State of India]

Explanation:
Madan Lal Dhingra was a great revolutionary from Punjab,associated with the Indian Home Rule Society, The Abhinav Bharat Society and the Indian House in London. On July 1, 1909 he shot dead Curzon Wyllie an adviser to the secretary of state of India, and Cowas Lolcaca at the meeting of the Indian National Association in London to avenge the atrocities committed by the British in India.

4.The Bijauliya Movement is related to the agrarian struggle in the current state of __?

[A] Kerala
[B] Assam
[C] Odisha
[D] Rajasthan

Answer: D [Rajasthan]

Explanation:
Bijoliya Kisaan Andolan- It was a pioneer agrarian movement in the Mewar State in present Udaipur District.The Jagirdar of Bijolia was a Parmar Rajput having 96 villages in his jagir. There were 86 different taxes on peasants against which peasants revolted in 1905. The initial leadership was provided by Sitaram Das. The movement got linked to national movement. Vijay (Bijoy) Singh Pathik and Manik Lal Verma (future Chief Minister of Rajasthan) led a no tax movement in 1916. It was called Bijolia movement. The peasants refused to do begar and held back the taxes. The movement continued through 1920s and spread over to other States of Rajputana.

5.Who among the following preached the doctrine of “One Religion, One Caste and One God for mankind”?

[A] Jyotiba Phule
[B] Vivekananda
[C] Sri Narayan Guru
[D] Dr. B. R. Ambedkar

Answer: C [Sri Narayan Guru]

Explanation:
Sri Narayana Guru preached the doctrine of ‘One caste, One religion, One God.’ Its worth note that one of his atheist disciples, Sahadaran Ayyapan, changed that into ‘no religion, no caste and no God for mankind’.


6.Clive’s dual administration:
1. gave rise to immediate conflict between British and Nawab
2. led to Anglo Maratha clash
3. separated power from responsibility
Which among the above is / are correct statements?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 3
[D] 1, 2 & 3

Answer: C [Only 3 ]

Explanation:
The first two statements should be reversed to understand what happened exactly.Since there was a dual administration in place, it clearly defined the respective position of the Nawab and the East India Company. This left no chance of near future conflicts between the two.Further, the direct assumption of responsibility of administration of English Company might have to come in conflict with the rising power of the Marathas. Third statement is correct.The system separated power from responsibility. The English got the right of collecting the revenue but they had no responsibility for the internal administration. The condition of Bengal worsened on account of the double government. The famine of 1770 and the epidemic that followed accounted for one third of population of Bengal. The English Company did nothing for the relief of the people and remained a silent spectator to the appalling distress of the people. The dual system which deserved all possible condemnation was finally abolished by Warren Hastings in 1772.

7.In which year, IAS (Not ICS) exam was conducted in India for the first time?

[A] 1949
[B] 1950
[C] 1951
[D] 1953

Answer: B [1950]

Explanation:
Indian Civil Service (ICS) was founded in 1858. On 26 January 1950, it became Indian Administrative Service (IAS).

8.The name of Baba Ram Singh is associated with which among the following movements?

[A] Sanyasi Rebellion
[B] Kuka Movement
[C] Khaksar Movement
[D] Santhal rebellion

Answer: B [Kuka Movement]

Explanation:
Baba Ram Singh is considered as the real founder of Kuka Movement. It was a religio-political movement in Punjab. In the year 1872 the British executed 65 Kukas by cannon and deported Ram Singh to Rangoon.

9.The pioneers of Ocean trade with India were______?

[A] Dutch
[B] Portuguse
[C] British
[D] French

Answer: B [Portuguse]

Explanation:
Portuguese were the first to come to India to establish trade relationship. In 1498, Vasco Da Gama came to Calicut (Present Day Kerala). He stayed India for three months and carried back with a rich cargo. That time the importance of pepper trade was realized for the first time by the Europeans.

10.Pindari War (1817-1818) is also known as ________?

[A] First Anglo-Maratha War
[B] Second Anglo-Maratha War
[C] Third Anglo-Maratha War
[D] First Carnatic war

Answer: C [Third Anglo-Maratha War]

Explanation:
The Third Anglo-Maratha War fought between November 1817 and February 1818. It was the decisive battle between the British East India Company and the Maratha Empire in India. The Treaty of Poona was signed on 1 June 1817. Scindia and Holkar had a connection with the Pindari pirates. The third Anglo-Maratha War was also known as Pindari war.


11.In which year, Raja Ram Mohan Roy established the “Atmiya Sabha” a precursor in the socio-religious reforms in Bengal?

[A] 1812
[B] 1815
[C] 1823
[D] 1826

Answer: B [1815]

Explanation:
Atmiya Sabha was started by Ram Mohan Roy in 1815 in Kolkata. The organization used to debate on philosophical topics. The establishment of the organization is considered as beginning of the modern age in Kolkata.

12.Lord Mayo’s Resolution of 1870 was related to which of the following ?

[A] Local administration
[B] Decentralization of power & finances of Central Government & provinces
[C] Both of them
[D] None of the above

Answer: C [Both of them]

Explanation:
Lord Mayo’s Resolution in 1870 was associated with the development of the Local Self Government and decentralization of power & finances of Central Government & provinces.

13.Consider the following statements;

  1. kheda satyagraha was Gandhi Ji’s first real Peasant Satyagraha
  2. Vallabh Bhai Patel was the gift of the Kheda Satyagraha to the country 
  3. The government issued secret instructions of recovering the revenue from all the peasants weather they are able to pay or not

Which among the above statements are correct?

[A] 1 only
[B] 1 & 2 only
[C] All 1, 2 & 3
[D] None of the above

Answer: B [1 & 2 only]

Explanation:
The government issued instructions to recover the revenues from those only who were able to pay

14.Who among the following chaired a committee of the All Parties Conference, which presented Nehru Report in 1928?

[A] Jawahar Lal Nehru
[B] Moti Lal Nehru
[C] Bhim Rao Ambedkar
[D] Muhammad Ali Jinnah

Answer: B [Moti Lal Nehru]

Explanation:
On 12th February 1928, an All Parties Conference was held in Delhi with the chairmanship of M. A. Ansari. A committee was constituted with the leadership of Motilal Nehru to draft the constitution of India (Previously Lord Birkenhead, the Secretary of State for India criticized Indians with the issue of ability to draft a constitution). Another All Parties Conference was held from 28th August to 31st August 1928 with the chairmanship of Motilal Nehru in Lucknow. In the conference, Motilal Nehru presented the draft of the constitution.

15.Which year is known for India’s Smiling Buddha?

[A] 1970
[B] 1972
[C] 1974
[D] 1975

Answer: C [1974]


16.Who among the following Governor General of India is famous for Sati Reforms & suppression of human sacrifice?

[A] Lord William Bentinck
[B] Lord Curzon
[C] Lord Rippon
[D] Lord Ellenborough

Answer: A [Lord William Bentinck]

Explanation:
The Sati was mainly praticed by the Hindus. An widow was forced sacrifice her life by sitting on the funeral pyre of her deceased husband. In the year 1829, Lord Bebtinct introduced the Regulation XVII and made the practice of sati illegal. Raja Ram mohan Roy, the Maker of Modern India also put his enormous effort to ban this practice.

17.Till which year Calcutta was capital of India ?

[A] 1912
[B] 1913
[C] 1914
[D] 1915

Answer: A [1912]

Explanation:
in this year the capital of British India was transferred to Delhi

18.In which year, Capital of India was shifted to Delhi from Kolkata?

[A] 1910
[B] 1911
[C] 1915
[D] 1917

Answer: B [1911]

Explanation:
Calcutta was a significant point of the revolutionary activities. That is why the capital transfer from Calcutta to Delhi took place in 1911. During the Delhi Durbar on 12 December 1911, George V along with Queen Mary made the announcement of transferring the capital.

19.Who among the following wrote the book, “The Indian War of Independence” in response to celebrations in Britain of the 50th anniversary of the 1857 Indian uprising?

[A] Ganesh Shankar Vidyarthi
[B] S. Srinivasa Iyengar
[C] Madan Lal Dhingra
[D] Vinayak Damodar Savarkar

Answer: D [Vinayak Damodar Savarkar]

Explanation:
The Indian War of Independence is a book which contains the history of the Great revolt of 1857. It was written by Vinayak Damodar Savarkar and published in 1909. Initially the book was written in Marathi language. Vinayak Damodar Savarkar (Swatantryaveer Savarkar) was an independence activist of India.

20.Satya Shodhak Samaj” was founded by whom among the following ?

[A] Raja Rammohan Roy
[B] Sant Tukaram
[C] Mahatma Jyotiba Phule
[D] None of them

Answer: C [Mahatma Jyotiba Phule]

Explanation:
Satyashodhak Samaj was founded by Jyotirao Govindrao Phule in Pune, Maharashtra, on 24 September 1873. It was a social reform society. It mainly focused on empowering the underprivileged groups, women, Shudras, and Dalits. Savitribai (Wife of Jyotirao) was the head of women’s section of the organization

21.Who among the following founded “National Herald”?

[A] Bal Gangadhar Tilak
[B] Mahatma Gandhi
[C] Jawahar Lal Nehru
[D] Indira Gandhi

Answer: C [Jawahar Lal Nehru]

Explanation:
The National Herald is an Indian newspaper which was founded on 9th September 1938. India’s first prime minister Jawaharlal Nehru founded it and used as a tool to attain independence.

22.In which of the following states of India, the earliest settlements of Jews are found

[A] Kerala
[B] Tamil nadu
[C] Punjab
[D] Haryana

Answer: A [Kerala]

23.Who among the following was the Premier of Madras Presidency at the time of India’s Independence?

[A] P. S. Kumaraswamy Raja
[B] O. P. Ramaswamy Reddiyar
[C] Tanguturi Prakasam
[D] Kala Venkata Rao

Answer: B [O. P. Ramaswamy Reddiyar]

Explanation:
O. P. Ramaswamy Reddiyar, also known as Omandur Ramasamy Reddy was the Premier of Madras Presidency from 23 March 1947 to 6 April 1949. After that Kumaraswamy Raja served as the Chief Minister of Madras.

24.Under which act , the title of Governor General of India was substituted for that of Governor General of Bengal ?

[A] Act of 1786
[B] Charter Act 1813
[C] Charter Act 1833
[D] Charter Act 1853

Answer: C [Charter Act 1833]

Explanation:
The Charter Act of 1833 is also known as Saint Helena Act 1833. As per the act, the Governor-General of Bengal became the Governor-General of India. Lord William Bentinck was the first Governor-General of India.

25.How many have held the post of Sarsanghchalak of RSS till now?

[A] 3
[B] 5
[C] 6
[D] 9

Answer: C [6]

Explanation:
Keshav Baliram Hedgewar (1925-1930 and 1931 to 1940): Dr. Laxman Vaman Paranjpe carried out his duties when Dr Hedgewar was in jail during Forest Satyagraha. 
Madhavrao Sadashivrao Golwalkar (Guruji) (1940-1973)
Madhukar Dattatraya Deoras (Balasaheb) (1973-1994)
Rajendra Singh (Rajjubhaiya) (1994-2000)
K. S. Sudarshan (2000-2009)
Mohan Bhagawat (March 2009-present)

26.Pipali in Bengal is best known for which of the following ?

[A] First Dutch Factory
[B] First Portuguese Factory
[C] First French Factory
[D] First British Factory

Answer: A [First Dutch Factory]

Explanation:
The Dutch set up their first factory in Masulipatnam, Andhra Pradesh in 1605. In 1630, they set up a factory in Bengal (Pipali). It was abandoned later. They used to carry silk and textile from Bengal.

27.”Faith is a Battle” is the biographical work on which of the following personalities?

[A] Mohammad Ali Jinnah
[B] Khan Abdul Gaffar Khan
[C] Maulana Abul Kalam Azad
[D] None of them

Answer: B [Khan Abdul Gaffar Khan]

Explanation:
Abdul Ghaffar Khan was a political and spiritual leader. He was also a supporter of nonviolent opposition like Gandhiji. His biographical work “Abdul Gaffar Khan: faith is a battle” was written by D.G. Tendulkar. It was published in 1967.

28.Which of the following acts first time explicitly defined the constitutional position of the British territories in India?

[A] The Regulating Act of 1773
[B] The Charter Act of 1813
[C] The Charter Act of 1833
[D] Act of 1858

Answer: B [The Charter Act of 1813]

Explanation:
Charter Act 1813 was passed by the British Parliament to renew the charter of British East India Company and continue the rule of the same in India. It for the first time explicitly defined the constitutional position of the British territories in India and also empowered the Local Governments in India to impose taxes on persons and to punish for its evasion.

29.Consider the following events: 
1. First Round Table Conference 
2. Pakistan Declaration 
3. Poona Pact 
4. Gandhi Irwin Pact 
Which among the following represents the correct chronological order of the above events?

[A] 1 , 2, 3, 4
[B] 1, 4, 3, 2,
[C] 4, 3, 2, 1
[D] 3, 4, 2, 1

Answer: B [1, 4, 3, 2,]

Explanation:
First Round Table Conference (November 1930 – January 1931). Gandhi Irwin Pact (5 March 1931). Poona Pact (24 September 1932). Pakistan Declaration (In the annual session of the All India Muslim League held in Lahore on 22–24 March 1940).

30.Which among the following was not a Pre-Indian National Congress Organization?

[A] Poona Sarvajanik Sabha
[B] Servants of India Society
[C] National Indian Association
[D] Indian National Association

Answer: B [Servants of India Society]

Explanation:
Servants of India Society was formed in Pune, Maharashtra, on June 12, 1905 by Gopal Krishna Gokhale along with Natesh Appaji Dravid, Gopal Krishna Deodhar and Anant Patwardhan. Objective of this society was to promote social and human development and overthrow the British rule in India.

31.Which of the following is / are correct statements about Clive’s dual administration?

  1. It gave rise to immediate conflict between British and Nawab
  2. It led to Anglo Maratha clash
  3. It separated power from responsibility

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 3
[D] 1, 2 & 3

Answer: C [Only 3]

Explanation:
The first two statements should be reversed to understand what happened exactly. Since there was a dual administration in place, it clearly defined the respective position of the Nawab and the East India Company. This left no chance of near future conflicts between the two. Further, the direct assumption of responsibility of administration of English Company might have to come in conflict with the rising power of the Marathas. Third statement is correct. The system separated power from responsibility. The English got the right of collecting the revenue but they had no responsibility for the internal administration. The condition of Bengal worsened on account of the double government. The famine of 1770 and the epidemic that followed accounted for one third of population of Bengal. The English Company did nothing for the relief of the people and remained a silent spectator to the appalling distress of the people. The dual system which deserved all possible condemnation was finally
abolished by Warren Hastings in 1772.

32.Which of the following statements is / are correct with respect to the Government of India Act, 1919?

  1. It had a separate Preamble.
  2. It made a provision for classification of the central and provincial subjects.
  3. It divided the central subjects into reserved and transferred categories.

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 and 2 Only
[B] 2 and 3 Only
[C] 1 and 3 Only
[D] 1 and 2 Only

Answer: A [ 1 and 2 Only]

Explanation:
Third statement is wrong because the act envisaged for division of provincial subjects into reserved and transferred categories. The Government of India act 1919 was passed to introduce self-governing institutions gradually to India. The act was passed on the basis of recommendations of Lord Chelmsford and Samuel Montagu. This act covered 10 years period from 1919 to 1929. The act led to introduction of ‘Diarchy system’ which divided the provincial subjects into reserved and transferred subjects. The reserved subjects were kept with the Governor and transferred subjects were kept with the Indian Ministers.


33.Which among the following was the key objective of the Cripps mission?

[A] To prevent to quit India movement form being launched
[B] To persuade Indian leaders to support British war efforts
[C] To make the congress ministries withdraw their resignations
[D] To offer to set up a constitution-making body immediately

Answer: B [ To persuade Indian leaders to support British war efforts ]

Explanation:
The mission was sent to under the pressure from President Roosevelt of the USA and President Chiang Kai Shek of China.

  • The aim was to secure the active cooperation of Indians in war by promising some constitutional reform
  • The declaration promised India Dominion Status and a constitution making body after the war whose members would be elected by the provincial assemblies and nominated by the Princely States
  • The demand for separate Pakistan was accommodated by the clause that any province which do not accept the constitution has right to secede.

34.   Which of the following are the principles of Arya Samaj?

  1. The Vedas are the only source of truth and its study is absolutely necessary
  2. Prohibition of idol-worship
  3. Support to widow remarriage in certain circumstances
  4. Opposition to reincarnation theory of God and religious pilgrimages

   Select the correct option from codes given below:

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 1, 2 & 3 Only
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: D [ 1, 2, 3 & 4 ]

Explanation:
   Ten principles of Arya Samaj are:

  • Vedas are the only source of truth therefore the study of Vedas is absolutely necessary
  • Recitation of the Mantras of the Vedas and performance of Yajnas 
  • Opposition to idol worship
  • Faith in theory of karma and transmigration of soul
  • Faith in theory of one god who has no physical existence
  • Opposition to reincarnation theory of God and religious pilgrimages
  • Opposition to child marriage and polygamy
  • Belief in female education
  • Support to widow remarriage in certain circumstances
  • Attempt to propagate Hindi and Sanskrit language

35.Which Vijayanagara ruler bore the title of Gajabentakara?

[A] Harihara-I
[B] Bukka Raya-II
[C] Deva Raya-II
[D] Virupaksha Raya

Answer: C [Deva Raya-II]

Explanation:
Deva Raya-II was one of the greatest rulers of the Sangama dynasty. He was an able administrator, an ambitious warrior for the Vijayanagara Empire. Deva Raya-II had the title Gajabentakara, which literally means “Hunter of elephants”, an honorific that explained his addiction to hunting elephants or a metaphor referring to his victories against enemies who were “as strong as elephants”

36.    Consider the following organisations with their founders:

  1. British India Society – William Adam
  2. Indian National Union – A.O. Hume
  3. National Indian Association – Mary Carpenter

   Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Answer: D [ 1, 2 & 3 ]

Explanation:
British India Society was founded in 1839 in England with the efforts of William Adam, one of the friends of Raja Ram Mohan Roy. In 1885, Allan Octavian Hume secured the Viceroy’s approval to create an “Indian National Union”. National Indian Association (NIA) was founded in 1870 by Mary Carpenter in Bristol, with the assistance of Keshab Chandra Sen.

37.    Identify the personality with the help of given information:

  1. He started Bombay Chronicle, an English-language weekly newspaper
  2. He was known as The Lion of Bombay
  3. He was one of the founders of the Indian National Congress and its president at Calcutta session of 1890

   Select the Answer from options given below:

[A] Dadabhai Naoroji
[B] Sir Pherozeshah Mehta
[C] Mahadev Govind Ranade
[D] Bal Gangadhar Tilak

Answer: B [ Sir Pherozeshah Mehta ]

Explanation:
Sir Pherozeshah Mehta was a Parsi Indian political leader. He started Bombay Chronicle, an English-language weekly newspaper. He was known as The Lion of Bombay. He was one of the founders of the Indian National Congress and its president at Calcutta session of 1890.

38.Maximum number of Famines attacked India during__?

[A] 1750-1800
[B] 1800-1850
[C] 1850-1900
[D] 1900-1950

Answer: C [1850-1900]

Explanation:
This period is known for at least 2 dozen severe famines in India. Some important were: 1866-67 United Provinces, 1872-73;Punjab, Rajputana, 1874-Bihar, 1876 Deccan, Chhappania Akal 1899-1900.

39.Which of the following is/are member countries of Southern African Custom Union (SACU)?
1. Botswana
2. Lesotho
3. Namibia
4. Tanzania
Select the Answer from the codes given below:

[A] Only 1, 2 & 4
[B] Only 2, 3 & 4
[C] Only 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: C [Only 1, 2 & 3]

Explanation:
The Southern African Custom Union (SACU) is the oldest Customs Union in the world established in 1910 & consists of a group of 5 countries, namely, Botswana, Lesotho, Namibia, Swaziland and South Africa.

40.Which one of the following pairs is correctly matched?

[A] Battle of Buxar ………….. Mir Jafar vs. Clive
[B] Battle of Wandiwash …………… French vs. East India Company
[C] Battle of Chilianwala …………… Dalhousie vs. Marathas
[D] Battle of Kharda …………… Nizam vs. East India Company

Answer: B [Battle of Wandiwash …………… French vs. East India Company]

Explanation:
The Battle of Wandiwash was a decisive battle in India during the Seven Years’ War. The Count de Lally’s army, burdened by a lack of naval support and funds, attempted to regain the fort at Vandavasi, now in Tamil Nadu. He was attacked by Sir Eyre Coote’s forces and decisively defeated.


41.Who among the following authors wrote “Tarikh-i-Alfi”?

[A] Abdul Qadir Badyuni
[B] Mutamid Khan
[C] Kamgar Khan
[D] Mulla Daud

Answer: D [Mulla Daud]

Explanation:
Tarikh-i-Alfi (History of the Millennium) written by Mulla Daud. The author was commissioned by Akbar to celebrate the millenary of the Hijrah.

42.Who among the following personalities led the Wahabi movement?

[A] Manju Shah Fakir
[B] Abdul Wahab
[C] Shah Waliullah
[D] Syed Ahmed Barelvi

Answer: D [Syed Ahmed Barelvi]

Explanation:
The Wahabi Movement (1820-1870) was an Islamic revivalist movement founded by Syed Ahmed Barelvi of Rai Bareilly, who
wanted to revive Islam to the way it was during the Prophet’s time. He was inspired by the teachings of Abdul Wahab of Saudi Arabia and Shah Waliullah of Delhi. The purpose of this movement was to revive and restore Muslim power in India by overthrowing the sikhs and the British.

43.Who among the following started the newspaper Shome prakash ?

[A] Dayanand Saraswati
[B] Ishwar Chandra Vidyasagar
[C] Iswar Chanda Gupta
[D] Lala Jagat Narayan

Answer: B [Ishwar Chandra Vidyasagar]

Explanation:
Ishwar Chandra Vidyasagar (1820-91) started the newspaper Shome prakash. He was an Indian Bengali polymath and a key figure of the Bengal Renaissance.

44.Which among the following states was annexed to British Empire on the pretext of maladministration?

[A] Awadh
[B] Satna
[C] Jhansi
[D] Satara

Answer: A [ Awadh]

Explanation:
Awadh could not be annexed on the basis of the Doctrine of Lapse as Wajid Ali Shah, the then Nawab of Awadh has several successors. Awadh was formally annexed to the British Empire in India on 7 Feb 1856 when the reigning monarch, Wajid Ali Shah , refused to sign a treaty handling over the administration to east India company, with this act Lord Dalhousie brought to a logical end the progressive subordination of Awadh to British economic and political control that begun with the battle of buxar. He annexed Awadh in the name of “good of the governed”, condemning the Nawab for misrule the Nawab for misrule and ill administration. Note : Sadaat Ali, the Nawab of Awadh had to accept the subsidiary alliance on Nov. 10 1801

45.With reference to Queen Victoria, which among the following statements is / are correct?
1.She practically acted as a Constitutional Sovereign of India giving approval to the policies advised by her ministers
2.She visited India only Once
3.She had liberal personal views towards India
Choose the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1 & 3
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Answer: B [ Only 1 & 3 ]

Explanation:
Queen Victoria became popular in India after the administration of India was transferred from the East India Company to the crown of England in 1858 and a Proclamation of that change was announced in India. The first statement is correct, as in the matters of Indian administration she practically acted as a constitutional head of the country and acted as per advice of the ministers. The Third statement is also correct as some of the liberal principles enunciated in the proclamation of 1858 were her own personal liberal views towards India. The second statement is incorrect. She never visited India.

46.The CR Formula:
1. favoured talks with Jinnah and the Muslim League
2. proposed a plebiscite among Muslims whether they should form a separate state
3. was the basis of the 1944 Gandhi-Jinnah talks
4. proposed that any transfer of population will be on voluntary basis
Choose the correct option from the codes given below:

[A] Only 1, 2 & 3
[B] Only 2, 3 & 4
[C] 1, 2, 3 & 4
[D] Only 1,2 & 4

Answer: C [1, 2, 3 & 4]

Explanation:
All statements are correct and notable points


47.    Consider the following pairs:

  1. Adi Brahmo Samaj – Maharishi Devendranath Tagore
  2. Bhartiya Brahmo Samaj – Keshav Chandra Sen
  3. Prarthana Samaj –  Atmaram Panduranga

   Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Answer: D [ 1, 2 & 3 ]

Explanation:
After the death of Raja Ram Mohan Roy, Brahmo Samaj was divided into several sects. Maharishi Devendra Nath Tagore established the Adi Brahmo Samaj and Keshav Chandra Sen established the “Adi Brahmo Samaj”. Prarthana Samaj was founded by Atmaram Panduranga with the help of Keshav Chandra Sen in 1867, with an aim to make people believe in one God and worship only one God.

48.Consider the following statements about the Quit India Movement:

  1. It was launched at the Bombay session of the All-India Congress Committee
  2. Mahatma Gandhi hoisted the Indian Tricolour at the Gwalior Tank Maidan in Bombay to start the movement
  3. While Muslim League did not support the movement, Hindu Mahasabha actively participated in the movement.

Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] None

Answer: A [Only 1 ]

Explanation:
First statement is correct. The Quit India Movement was launched at the Bombay session of the All-India Congress Committee by Mahatma Gandhi on 8th August, 1942. Second statement is incorrect because Aruna Asaf Ali hoisted the Indian Tricolour in the Gowalia Tank Maidan during the Quit India Movement. Third statement is again incorrect. It is correct that the Muslim League opposed the Quit India Movement on the basis of fact that if the British left India in its current stage, minority Muslims would be oppressed by the majority Hindus. But another important fact to be noted is that Hindu Mahasabha as well as Rashtriya Swayamsevak Sangh also opposed the Quit India Movement. In fact, they supported British rulers in suppressing this historic mass upsurge. Rashtriya Swayamsevak Sangh was running coalition governments in Sindh, Bengal and NWFP during Quit India Movement. Similarly, the Hindu Mahasabha, led by Savarkar, ran coalition governments with the Muslim League in 1942. [75th anniversary was celebrated recently.]

49.Which act provided for the establishment of a Reserve Bank of India?

[A] Government of India Act, 1919
[B] Government of India Act, 1935
[C] Indian Independence Act, 1947
[D] None of the above

Answer: B [ Government of India Act, 1935 ]

Explanation:
The Government of India Act, 1935 provided for the establishment of a Reserve Bank of India to control the currency and credit of the country. It is the central bank of India established on April 1, 1935.

50.Arrange chronologically the following settlement of the French in India
1. Surat
2. Masulipatnam
3. Mahe
4. Karaikal
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1, 2, 3, 4
[B] 2, 3, 1, 4
[C] 4, 3, 1, 2
[D] 1, 4, 2, 3

Answer: A [1, 2, 3, 4]

Explanation:
The chronological arrangement of French settlement in India- Surat (1667), Masulipatnam (1669), Chandarnagore (1673), Pondicherry (1674), Mahe (1725), Karaikal (1739).

51.Which among the following about the treaty of Bhairowal is/ are correct?
1. It was signed in the year 1846
2. Rani Jindan was removed as the regent and Rs. 1.5 lakh was given to her
3. A council consist of 8 Sikh members was created
Choose the correct option from the codes given below:

[A] 1 only
[B] 1 & 2
[C] 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Answer: D [1, 2 & 3]

Explanation:
The Sikhs never agreed with the issue of Kashmir which was fixed as per the treaty of Lahore. That is why the treaty of Bhairowal was signed in December 1846. Rani Jindan was removed as the regent and Rs. 1.5 lakh was given to her and replaced by a council consist of 8 Sikh members.

52.Who of the following was the first victim of Lord Dalhousie’s abolition of title and pension policy?

[A] Bajirao II
[B] Nana Saheb
[C] Haidar Ali
[D] Tantia Tope

Answer: B [Nana Saheb]

Explanation:
By introducing the Doctrine of Lapse policy Dlhousie not only tried to annex the states but he also went for the abolition of titles and pensions of the ruler. Dalhousie abolished the pension of NanaSaheb (Adopted son of Bajirao II) and refused to give him the recognition after the death of Bajirao II in the year 1852.

53.Mangal Pandey was the sepoy of which of the following infantry of Bengal?

[A] 19th Native Infantry
[B] 34th Native Infantry
[C] 38th Native Infantry
[D] 42nd Native Infantry

Answer: B [34th Native Infantry]

Explanation:
Mangal Pandey was the sepoy of 34th Bengal Native Infantry of Barrackpore. He belongs to the state of Uttar Pradesh (Ballia district). He joined the Bengal army in the year 1849.

54.Arrange chronologically the following viceroys of India according to the year of their appointment
1. Lord Canning
2. Lord Mayo
3. Lord Elgin
4. Lord Lytton
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1, 2, 3, 4
[B] 1, 3, 2, 4
[C] 1, 2, 4, 3
[D] 1, 4, 3, 2

Answer: B [1, 3, 2, 4]

Explanation:
Chronological of the viceroys- Lord Canning (1858-62), Lord Elgin (1862), Robert Napier (1863), William Denison (1863), John Lawrence (1864-69), Lord Mayo (1869-72), John Strachey (1872), Lord Napier (1872), Lord Northbrook (1872-76), Lord Lytton (1876-80)

55.The restoration of the Raja of Mysore was done by Lord Ripon in which year?

[A] 1881
[B] 1883
[C] 1885
[D] None of the above

Answer: A [1881]

Explanation:
In the year 1881, Lord Ripon restored the Raja of Mysore. Though he did not leave the exercise of power at the discretion of the Raja.

56.To oppose the Ilbert Bill, Defense Association was established. Who was the leader of the Defense Association?

[A] C.W. Mint
[B] C.U. Aitchison
[C] J.H. Branson
[D] J.M. Keins

Answer: C [J.H. Branson]

Explanation:
To oppose the Ilbert Bill, Defense Association was established by the Anglo Indian Community. The then barrister of Calcutta, J.H. Branson was the leader of the association.

57.Lord Curzon was appointed as the Viceroy of India in which year?

[A] 1905
[B] 1903
[C] 1901
[D] 1899

Answer: D [1899]

Explanation:
Lord Curzon was appointed as the Viceroy of India in the year 1899 and his Viceroyship ended in the year 1905. He became the  Secretary of State for Foreign Affairs from 1919

58.Who of the following was/ were the Indian member of the Releigh Commission?

[A] Sir Gooroodas Banerjee
[B] Syed Hussain Bilgrami
[C] Both of them
[D] Surendranath Sen

Answer: C [Both of them]

Explanation:
Releigh Commission was appointed in the year 1902. Sir Gooroodas Banerjee (He was a Judge of Kolkata High Court) and Syed Hussain Bilgrami (First Indian Vice-Chancellor of Calcutta University) were the Indian members of the Releigh Commission.

59.The Partition of Bengal was announced on which date?

[A] 19th July 1905
[B] 19th April 1905
[C] 16th May 1905
[D] 16th October 1905

Answer: A [19th July 1905]

Explanation:
The Partition of Bengal was announced on 19th July 1905 during the time of Lord Curzon. It was declared to be commenced from 16th October.

60.The famous August declaration was made by Sir Edwin S. Montagu in which year?

[A] 1901
[B] 1907
[C] 1917
[D] 1919

Answer: C [1917]

Explanation:
Sir Edwin S. Montagu was the Secretary of State for India from 1917 to 1922. In the year 1917, he met the then viceroy of India Lord Chelmsford. Through his declaration, he wanted to introduce limited self-government to India and the protection rights of minority communities. In the year 1918, it was received by the cabinet and implemented through the Government of India Act 1919.


61.How many British members were there in the Simon Commission?

[A] 3
[B] 5
[C] 7
[D] 10

Answer: C [7]

Explanation:
All seven members of the Simon Commission were British. The Chairman of the commission was Sir John Simon. As there were no Indian members in the commission it was called All White Commission and it was the main reason why this commission was boycotted by the Indians.

62.Which of the following was/ were the provisions of the Cabinet Mission?
1. A Union of India would be constructed with British India and Princely State
2. Provincial Assemblies were divided into three groups
3. Provinces would enjoy autonomy and residual power
4. An interim government would be formed
Choose the correct option from the codes given below:

[A] 1 & 3
[B] 1 & 4
[C] 1, 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Explanation:
Cabinet Mission came to India in the year 1946 (24th March). The provisions of the missions- A Union of India would be constructed with British India and Princely State. Provincial Assemblies were divided into three groups i.e., A,B,C. Provinces would enjoy autonomy and residual power. An interim government would be formed until the constitution is drafted.

63.Which of the following time phase is known as the Moderate phase of the Indian National Congress?

[A] 1880-1920
[B] 19011-1925
[C] 1885-1905
[D] 1905-1911

Answer: C [1885-1905]

Explanation:
Moderates were active from 1885 to 1905 in the INC. They had full faith in the British Crown. They believed in the settlement with the British Government and refrained themselves from agitation, sedition, and all kind of violence. Some of the famous moderate leaders are Dadabhai Naoroji, Womesh Chandra Bonnerjee, Gopal Krishna Gokhale, Surendranath Banerjee.

64.Who of the following often used the pseudonym “Balraj”?

[A] Chandra Shekhar Azad
[B] Rashbehari Bose
[C] M.N. Roy
[D] Bipin Chandra Paul

Answer: A [Chandra Shekhar Azad]

Explanation:
“Balraj” pseudonym was used by Chandra Shekhar Azad when he used to sign the pamphlets issued as the commander in chief of the Hindustan Socialist Republic Army.

65.Who was the head of the commission which was appointed by Congress to investigate the Jallianwala Bagh Massacre?

[A] C.R. Das
[B] Motilal Nehru
[C] Ambika Charan Majumdar
[D] B.V Patel

Answer: A [C.R. Das]

Explanation:
Congress appointed a commission under the leadership of C.R Das to investigate the Jallianwala Bagh Massacre. Other members of the commission were Gandhiji, Motilal Nehru, Jayakar, Abbas Tyabji.

66.What was the former name of Aligarh Muslim University?

[A] Muhammadan Aligarh College
[B] Aligarh Islamic University
[C] Muhammadan Anglo-Oriental College
[D] None of the above

Answer: C [Muhammadan Anglo-Oriental College]

Explanation:
The former name of Aligarh Muslim University was Muhammadan Anglo-Oriental College. It was founded in 1875 by Syed Ahmad Khan. The new name was given in 1927.

67.Who of the following was the first principal of the Muhammadan Anglo-Oriental College?

[A] Theodore Beck
[B] Lord Northbrook
[C] Syed Ahmad Khan
[D] Abdul Wahab

Answer: A [Theodore Beck]

Explanation:
Theodore Beck was appointed the first principal of the Muhammadan Anglo-Oriental College by Syed Ahmad Khan.

68.Which among the following act was known as “The Gagging Act”?

[A] Vernacular Press Act
[B] Licensing Regulations Act of 1823
[C] Censorship of Press Act of 1799
[D] Press Act 1835

Answer: A [Vernacular Press Act]

Explanation:
Vernacular Press Act of 1878 is also known as “The Gagging Act”. It was enacted during the time of Lord Lytton.

69.Which among the following about the Vernacular Press Act are correct?
1. It was enacted in the year 1878
2. It was inspired by the Irish press act
3. Regular monitoring of newspapers was done by the Governments
4. When a newspaper was declared as seditious, it was warned
Choose the correct option from the codes given below :

[A] 1 & 2
[B] 1 & 3
[C] 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: D [1, 2, 3 & 4]

Explanation:
Vernacular Press Act of 1878 is also known as “The Gagging Act”. It was enacted during the time of Lord Lytton. It was inspired by the Irish press act. Regular monitoring of newspapers was done by the Governments. When a newspaper was declared as seditious, it was warned.

70.Who among the following was the chairman of the Press Law Inquiry Committee of 1948?

[A] Hridaynath Basu
[B] Ganganath Jha
[C] Deenanath Pandey
[D] None of the above

Answer: B [Ganganath Jha]

Explanation:
In the year 1948, the Government of India set up a Press Law Inquiry Committee to suggest modification by taking into account all existing press laws of India. Ganganath Jha was appointed as the chairman of the commission.

71.Butler committee was appointed for which of the following reason?

[A] For educational reforms
[B] For Civil Service reforms
[C] To adjust the economic relation between Indian States and British India
[D] All of them

Answer: C [To adjust the economic relation between Indian States and British India]

Explanation:
In the year 1927 (16th December), the Butler committee was appointed by Lord Birkenhead (Secretary of State for India). The committee had three members. Its main objective was to suggest necessary measures to adjust the economic relation between the Indian States and British India.

72.Who among the following sacrificed her life to protect the rights of the peasants?

[A] Veera Gunnamma

[B] Rani Gaidinliu
[C] Madam Cama
[D] Aruna Asaf Ali

Answer: A [Veera Gunnamma
]

Explanation:
Veera Gunnamma sacrificed her life to protect the rights of the peasants in Andhra Pradesh in the year 1940.

73.Which of the following journal was the organ of the emigre Communist Party of India?

[A] New India

[B] Star India
[C] Vanguard
[D] Live Devine

Answer: C [Vanguard]

Explanation:
The journal Vanguard was published in the year 1922 by M.N. Roy. It was the organ of the emigre Communist Party of India.

74.Who among the following translated Kalidasa’s Shakuntala?

[A] Raja Rammohan Roy
[B] Michael Madhusudan Dutta
[C] K. M. Panikkar
[D] Sir William Jones

Answer: D [Sir William Jones ]

Explanation:
In the year 1789, Sir William Jones translated Kalidasa’s Shakuntala. It was considered as the first Indian drama to be translated into a Western language.

75.Which of the following founded the provincial kingdom of Awadh?

[A] Saadat Khan Burhan ul Mulk
[B] Murshid Quli Khan
[C] Asaf ud Daulah
[D] Siraj-ud-daulah

Answer: A [Saadat Khan Burhan ul Mulk]

Explanation:
Saadat Khan Burhan ul Mulk was appointed as the subadar of Awadh in 1722. The weakened central control of the Mughals also resulted in the emergence of the provincial kingdom of Awadh under governor Saadat Khan Burhan ul Mulk.

76.Which of the following centres emerged as centres of cultural excellence during the nawabs?
1) Faizabad
2) Lucknow
3) Delhi
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1 & 3
[C] Only 2 & 3
[D] Only 3

Answer: A [Only 1 & 2]

Explanation:
Under the rule of Nawabs, firstly Faizabad, and then Lucknow emerged as centres of cultural excellence comparable to Delhi in the spheres of arts, literature, and crafts. The evolution of the dance form Kathak was the outcome of this cultural synthesis.

77.Amber was founded by which of the following ruler?

[A] Maharana Pratap Singh
[B] Ajit Singh
[C] Sawai Jai Singh
[D] None of the above

Answer: C [Sawai Jai Singh]

Explanation:
One of the principalities that came into prominence in the early 18th century was that of Jaipur which is located in eastern Rajasthan. It was previously called Amber and was founded by Sawai Jai Singh.

78.The British East India Company opened its first factory on the east coast at which of the following place?

[A] Masulipatanam
[B] Surat
[C] Bharuch
[D] Mumbai

Answer: A [Masulipatanam]

Explanation:
The British East India Company was formed to trade in the Indian Ocean region, initially with the India and South East Asia. The British East India Company opened its first factory on the east coast at Masulipatnam. On west Coast, it was Surat.


79.Which of the following laid the first rail line in India?

[A] Lord Ellenborough
[B] Lord Canning
[C] Lord Dufferin
[D] Lord Dalhousie

Answer: D [Lord Dalhousie]

Explanation:
Lord Dalhousie laid the foundation of first rail line in India. Railways were first introduced to India in the year 1853 from Bombay to Thane.

80.Which of the following was the British residence in Awadh at the time of its annexation into British dominion?

[A] James Outram
[B] W.H. Sleeman
[C] General Low
[D] Bishop R. Hebar

Answer: A [James Outram]

Explanation:
James Outram was the British resident in Awadh at the time of its annexation into British Dominion. He was appointed resident at Lucknow in 1854 and two years later he carried out the annexation of Oudh and became the first chief commissioner of that province.

81.Which of the following was the founder of Kuka Revolt in 1840?

[A] Dadu Mian
[B] Majnum Shah
[C] Syed Ahmed
[D] Bhagat Jawahar Mal

Answer: D [Bhagat Jawahar Mal]

Explanation:
Bhagat Jawahar Mal was the founder of Kuka Revolt in 1840. He was also known with the name of Sian Saheb. It took place in the area of western Punjab.

82.Sawantwadi Revolt took place in which of the following years?

[A] 1844
[B] 1848
[C] 1852
[D] 1856

Answer: A [1844]

Explanation:
Sawantwadi Revolt took place in the year 1844 in the Ratnagiri district of Maharashtra. Their leader was Phond Sawant. He was a Maratha sardar. He captured forts with the help of other sardars.

83.Which of the following is called the ‘Father of Local Self Government’ in India?

[A] Lord Curzon
[B] Lord Hardinge
[C] Lord Lytton
[D] Lord Ripon

Answer: D [Lord Ripon]

Explanation:
Lord Ripon is known to have granted the Indians the first taste of freedom by introducing the Local Self Government in 1882. Lord Ripon is also called the “ Father of Local Self-Government” in India. Ripon believed that self-government is the highest and noblest principles of politics.

84.Which of the following was the first recorded Muslim revolutionary who was hanged for India’s independence?

[A] Mohammad Ali
[B] Shaukat Ali
[C] Ashfaque-ullah-Khan
[D] Azizuddin

Answer: C [Ashfaque-ullah-Khan]

Explanation:
Ashfaque-ullah Khan the first recorded Muslim revolutionary who was hanged for India’s independence. Ashfaqullah Khan was detained in the Faizabad jail and a case was filed against him. His brother Riyasatullah Khan was his legal counsel in the case.

85.Who of the following had started the Khilafat Movement?
1.Shaukat Ali
2.Mohammad Ali
3.Shariatullah
4.Abul Kalam Azad
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 and 2
[B] 1, 2 and 3
[C] 1, 3 and 4
[D] 1, 2, 3 and 4

Answer: A [1 and 2]

Explanation:
The Khilafat Movement, which began in 1919, brought the Muslims and the Hindus on a common platform against the British rule. Shaukat Ali and Mohammad Ali had started the Khilafat movement in 1919.


86.Which of the following were the reasons that Indian nationalists were bitterly disappointed at the closing stages of the First World War?
1. Only few Indian princess participated in the Imperial Conference and Peace Conference.
2. The closing of the World War brought to India not peace but the sword.
3. Gandhi was prevented by the government from proceeding to Delhi in 1919.
4. The Rowlatt Act was passed in 1919.
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Answer: C [2 & 4]

Explanation:
Statement 2 and 4 are correct, i.e. the closing of the World brought to India not peace but the sword and the Rowlatt Act was passed in the year 1919.

87.Which of the following was the Governor-General of India immediately preceding Chakravarthi Raja Gopalachari?

[A] The Marquess of Linlithgow
[B] Lord Mountbatten
[C] Lord Wavell
[D] Lord Chelmsford

Answer: B [Lord Mountbatten]

Explanation:
Lord Mountbatten was preceded by C Rajgopalachari. Lord Mountbatten was the last Viceroy of India (1947) and the first Governor-General of the independent Dominion of India (1947-48). He was preceded by C. Rajgopalachari.

88.Which of the following gave the title “Raja” to Ram Mohan Roy?

[A] Lord William Bentinck
[B] Akbar II
[C] Followers of Brahma Samaj
[D] Intellectuals opposing the custom of Sati

Answer: B [Akbar II]

Explanation:
Ram Mohan Roy was the first educated Indian to sail to England. He was sent as an ambassador of the Mughal emperor Akbar II, who conferred on him the title of Raja to lobby the British government for the welfare of India.

89.Which of the following bills was introduced to grant power to Indian district magistrates to try European criminals?

[A] Ilbert Bill
[B] Dundas Bill
[C] Macaulay Bill
[D] Amending Bill 1781

Answer: A [Ilbert Bill]

Explanation:
Ilbert Bill was introduced in 1883 by Viceroy Ripon, who actually desired to abolish the racial prejudice from the Indian Penal Code. Ripon had proposed an amendment for existing laws in the country and to allow Indian judges and magistrates the jurisdiction to try British offenders in criminal cases at the District level.

90.The Nepal valley was conquered by the Gurkhas, a Western Himalayan tribe in which of the following years?

[A] 1760
[B] 1764
[C] 1768
[D] 1882

Answer: C [1768]

Explanation:
The Nepal valley was conquered in 1768 by the Gurkhas, a Western Himalayan tribe. Gurkhas had gradually built up a powerful army. They also extended their sway from Bhutan in the East to the river Sutlej in the West.

91.The committee which was formed to defend the accused in Kakori Case was formed under the chairmanship of which of the following?

[A] Acharya Narendra Dev
[B] Govind Ballabh Pant
[C] Chandrabhanu Gupta
[D] Motilal Nehru

Answer: D [Motilal Nehru]

Explanation:
The committee which was formed to defend the accused in Kakori Case was formed under the chairmanship of Motilal Nehru. Members in the committee were Acharya Narendra Dev, Govind Ballabh Pant, Chandra Bhanu Gupta, Jawaharlal Nehru, Sriprakasha.

92.Under which of the following acts, a Special Court was established to try in England any offences committed in India?

[A] Regulating Act, 1773
[B] Amending Act, 1781
[C] Amending Act, 1786
[D] Pitts India Act, 1784

Answer: D [Pitts India Act, 1784]

Explanation:
Under Pitt’s India Act, 1784, a special court consisting of three judges, four peers and six members of the House of Commons was constituted to try in England any offence committed in India. This, act continued to be in force upto 1858 but in 1786 some of its provisions were amended.

93.Eastern Bengal and Assam were created in which of the following years?

[A] 1905
[B] 1907
[C] 1911
[D] 1913

Answer: A [1905]

Explanation:
Eastern Bengal and Assam were created in the year 1905 upon the partition of Bengal, together with the former province of Assam. It was re-merged with Bengal in 1912.

94.The conquest of Sindh was completed during the tenure of which of the following?

[A] Lord Ellenborough
[B] Lord Hardinge
[C] Lord Aukland
[D] Lord Amhert

Answer: A [Lord Ellenborough]

Explanation:
During the Lord Ellenborough from 1842 to 1844, the state of Sindh was fully merged in the British Empire in August, 1843. The main reason being the First Anglo-Afghan War.

95.Who was an editor of the journal “India”?

[A] Sir William Wedderburn
[B] Sir Pherozshah Mehta
[C] Henry Vivian Derozio
[D] Sir Patrick Spens

Answer: A [ Sir William Wedderburn]

Explanation:
Sir William Wedderburn remained the chairman of the Indian parliamentary committee till 1900. He was also an editor of the journal “India”. In 1895, Sir William Wedderburn represented India on the Royal Commission on Indian Expenditure.


96.Who was President of the Indian Merchants’ Chamber in 1915?

[A] C. Sankaran Nair
[B] Lalmohan Ghosh
[C] Dinshaw Edulji Wacha
[D] Sir Henry Cotton

Answer: C [Dinshaw Edulji Wacha]

Explanation:
Sir Dinshaw Edulji Wacha (1844-1936) was one of the founders of the Indian National Congress and its President in 1901. He was President of the Indian Merchants’ Chamber in 1915.

97.Which of the following projects were undertaken in British India?
1) Grand Anicut dam
2) Upper and Lower Ganga canals
3) Sirhind canal 
Select the Answer from the codes given below:

[A] Only 2
[B] Only 1 & 3
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3

Answer: C [Only 2 & 3]

Explanation:
The Grand Anicut dam also called as Kallanai dam built across the Kaveri river in Tiruchirappalli District and Thanjavur District of  Tamil Nadu is attributed to the Chola rulers. Upper and Lower Ganga canals and Sirhind canal was built by the Britishers.

98.When did Subhas Chandra Bose become the Mayor of Calcutta Municipal Corporation?

[A] 1924
[B] 1930
[C] 1938
[D] 1939

Answer: B [1930]

Explanation:
S.C. Bose seved the post of CEO of the Calcutta Municipal Corporation when Chittaranjan Das was elected mayor of Calcutta in 1924. Later in 1930 (22nd August), Subhas Chandra Bose became the Mayor of Calcutta Municipal Corporation.

99.Indian Police is governed through which of the following act?

[A] Police Act of 1861
[B] Police Act of 1871
[C] Police Act of 1881
[D] Police Act of 1891

Answer: A [Police Act of 1861]

Explanation:
The Indian Police remains thoroughly a stagnant organization that is governed by the century old Police Act of 1861 which is an Act for the Regulation of Police and the statutes of the post mutiny era.

100.The Foujdari system was abolished in which of the following year?

[A] 1775
[B] 1781
[C] 1809
[D] 1810

Answer: B [1781]

Explanation:
Warren Hastings who was the first Governor-General of India tried to remove the defects of police functions. The Foujdari system was abolished in 1781 and vested the judges of the Civil Courts with police functions.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *