(Solution) HPSC HCS Prelims 2021: General Studies Test 7

HPSC HCS Prelims Test Series 2021: General Studies Test 7: Haryana Public Service Commission (HPSC) HCS Prelims Mock Test Series 2021: Haryana Public Service Commission (HPSC) is going to conduct the HCS Prelims Exam 2021 for the recruitment of candidates for different posts like SDM, Deputy Superintendent of Police, A Class Tehsildar, ETO and many more. The Preparation can’t be done without taking Mock Test Series for HCS Prelims. The HCS Prelims Mock test series not only enhances the knowledge but also provide a simulated practice for the Examination.

  • Important Point: Those aspirants/students joined this programme will get the answer key / detailed solution on the same day of test in the evening (between 8 PM to 10 PM). ignore if you have already joined.

HPSC HCS Prelims Test Series in English and Hindi – Click here to join


HPSC HCS Mains 2021 General Studies Test Series – Click here to join


25 Practice Test in Hindi for Haryana HPSC HCS Prelims 2021 General Studies Paper – Click here


30 Practice Test in English for Haryana HPSC HCS Prelims 2021 General Studies Paper – Click here


Download – HPSC HCS Prelims GS 2019 solved paper – Click here


Download – HPSC HCS Prelims GS 2014 question paper – Click here


Pick your Pen and Paper, attempt the questions exactly like HPSC HCS Exam (HCS Prelims Exam is not computer based). If you want to know your ranking send us your OMR / Answer Sheet to : [email protected] or in the comment section. “Be honest with yourself”

Click here – download OMR


1. Recently, Stock market regulator SEBI has imposed trade restrictions on 331 firms which are suspected of being “shell companies”. Which of the following is NOT an activity generally carried out using shell companies?

(A) Trade and normal business
(B) Financial manoevour for some unstated objectives
(C) Illegal financial activities
(D) Violation of intellectual rights and properties

Answer: A [Trade and normal business]

Hint / Explanation:
Shell companies are created for unstated / hidden objectives of financial manoeuvres and not for normal trade.

2. Which among the following is India’s first Regional Rural Bank?

(A) Sindhanur Urban Souharda Co-operative Bank
(B) Karnataka Vikas Grameen Bank
(C) Prathama Bank
(D) Jaipur Nagaur Grameen Bank

Answer: C [Prathama Bank]

Hint / Explanation:
Prathama bank, the first Regional Rural Bank of the country was established on 2nd Otcober, 1975 with Head Office at Moradabad under Regional Rural Bank Act 1975 which was sponsored by Syndicate Bank.

3. In which of the following WTO ministerial conferences, India formed a core group on Non Agricultural market Access (NAMA) with other developing countries such as Argentina, Brazil, Indonesia, South Africa, Philippines etc.

(A) Cancun
(B) Singapore
(C) Hong Kong
(D) Doha

Answer: D [Doha]

Hint / Explanation:
NAMA was established in DOHA convention in 2001. 

4. Which among the following is called India’s market watch dog?

(A) RBI
(B) SEBI
(C) NABARD
(D) SBI

Answer: B [SEBI]

5. Which among the following helps to solve the balance of payments problem of member countries?

(A) World Bank
(B) International Development Fund
(C) Asian Development Bank
(D) World Economic Forum

Answer: B [International Development Fund]

6. In context with the financial markets, which among the following is not allowed at present in India?

(A) Currency futures
(B) interest rate futures
(C) credit default swaps (CDS)
(D) Commodity future

Answer: C [credit default swaps (CDS)]

7. Consider the following:

  1. Cheque
  2. Bill of exchange
  3.  Promissory Note 

Which among the above 3 instruments can be crossed?

(A) 1 only
(B) 3 only
(C) 1 & 2 only
(D) all of them

Answer: C [1 & 2 only]

Hint / Explanation:
a Promissory note cannot be crossed

8. What is the name of reserve Bank of India’s VSAT based communication system which is used for financial transaction between banks?

(A) FIB
(B) INFINET
(C) INFONET
(D) BANKNET

Answer: B [INFINET]

9. India’s all economic transactions with the outside world in a year will be known as __________?

(A) Balance of Trade
(B) Balance of Payments
(C) Foreign Trade Account
(D) Foreign Trade Account

Answer: B [Balance of Payments]

10. Which among the following will not be an entry in the Profit and Loss account of a bank?

(A) Interest expense on deposits
(B) Interest earned on advances.
(C) Profit/loss on sale of assets
(D) Income from investment banking related activities

Answer: C [Profit/loss on sale of assets]

Hint / Explanation:
Profit/loss on sale of assets is an entry in the manufacturing company` s P & L account under the heading other income. In banks the other income includes income from distribution of financial products, income from investment banking related activities, treasury gains and other fee incomes


11. From the following bring out the one which is not a liability of a commercial bank?

(A) Time Deposits
(B) Borrowing from saving banks
(C) Security Holdings
(D) Demand deposits

Answer: C [Security Holdings]

12. To avoid a Prompt Coercive Action from the Reserve Bank of India, a bank should not fall in which of the following conditions?

(A) It should have a very high NPA
(B) it should have a very low NPA
(C) it should have high capital adequacy Ratio
(D) it should have high profits

Answer: A [It should have a very high NPA]

Hint / Explanation:
Please note the 3 trigger points that invite RBI to take Prompt Coercive Actions against Banks. They are low capital adequacy ratio, high non performing assets and low profit.

13. Which among the following is the first Indian bank to commence operations in Singapore?

(A) State Bank of India
(B) Bank of India
(C) Indian Overseas Bank
(D) Indian Bank

Answer: C [Indian Overseas Bank]

14.Express Remit is the brand name of a remittance facility by which of the following banks?

(A) State Bank of India
(B) Punjab National Bank
(C) Bank of Baroda
(D) ICICI Bank

Answer: A [State Bank of India]

15.If the people prefer to keep cash with them rather than deposits, which among the following impacts will be seen on the Money Supply of the country?

(A) The money supply of the country will increase
(B) The money supply of the country will decrease
(C) The money supply of the country will not change
(D) The money supply of the country may increase or decrease

Answer: B [The money supply of the country will decrease]

16.In which year the First Financial Stability Report was released?

(A) 2008
(B) 2010
(C) 2012
(D) 2014

Answer: B [2010]

17.Economic Planning comes under which of the following lists ?

(A) Union List
(B) Concurrent list
(C) State List
(D) None of them

Answer: B [Concurrent list]

Hint / Explanation:
Economic Planning refers to any plans of economic activity which point to achieve specific social and economic outcomes. It is a subject matter of concurrent list in 7th schedule of Indian constitution.

18.Consider the following statements regarding Cost Push Inflation: 

  1. Cost Push Inflation is a function of the costs such as wages, rent , interest rates etc. 
  2. Cost Push Inflation can be controlled easily in comparison to the Demand Pull Inflation
  3. The purchasing power of Rupee decreases in case of Cost push inflation. 

Which among the above statements hold correct?

(A) Only 1
(B) 1 & 2
(C) 2 & 3
(D) 1 & 3

Answer: D [1 & 3]

19.The most active segment of the Money Market in India is which one of the following?

(A) Call Money / Notice Money Market
(B) Repo / Reverse Repo
(C) Commercial Paper (CP)
(D) Certificate of Deposit (CD)

Answer: A [Call Money / Notice Money Market]

Hint / Explanation:
Call Money / Notice Money Market is the most active segment of the money market in India.

20.Which among the following neighboring country sources its entire requirement of petrol, diesel and jet fuel from India?

(A) Bangladesh
(B) Nepal
(C) Maldives
(D) Mauritius

Answer: D [Mauritius]


21.The Belum Caves festival was recently organized in which state?

(A) Maharashtra
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu

Answer: B [Andhra Pradesh]

Hint / Explanation:
Belum cave system is the largest cave system open to the public on Indian subcontinent extending about 3,229 meters. It is located in Kurnool District of Andhra Pradesh. The recently concluded Belum Caves festival promoted the caves system.

22.Which Indian state/UT is to create French Fusion music by collaborating with the French Province Center-Val de Loire?

(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Puducherry
(D) Telangana

Answer: B [Tamil Nadu]

Hint / Explanation:
The Tamil Nadu Minister for Culture, Pandiarajan and the Minister from the French province Center-Val de Loire, Olivier Frezot had a meeting in the state capital Chennai. During the meeting, they announced that Tamil Nadu and the French Province of Center-Val de Loire are set to make Tamil and French fusion music, which is to be performed in both the states.
The two states have already signed an MoU for mutual cooperation in culture studies. The Ministers also reviewed the progress made in the agreement.

23.‘Kambala’, which was in news recently, is a traditional sport of which state?

(A) Karnataka
(B) Andhra Pradesh
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu

Answer: A [Karnataka]

Hint / Explanation:
Kambala is a traditional sport of Karnataka, in which the people of coastal districts of the state conduct a buffalo-race.
It was in news recently as one of the local contestants from Dakshina Kannada district named Srinivas Gowda covered 142.5 m Kambala in just 13.62 seconds. The Sports Authority of India recently announced that it will devise a suitable course for the runner. He is called for trials by the Sports Ministry.

24.The traditional festival called ‘Fagli’ is celebrated in which Indian state?

(A) Mizoram
(B) Nagaland
(C) Himachal Pradesh
(D) Madhya Pradesh

Answer: C [Himachal Pradesh]

Hint / Explanation:
The traditional festival called ‘Fagli’ has been recently celebrated in Kinnaur district of Himachal Pradesh. The annual festival is being celebrated for several years to observe the “victory of good over evil”. This festival is also celebrated to mark the end of winter or the beginning of spring.
The people of the state were dressed in traditional attire with masks on their faces and followed the traditional celebrations associated with the festival. This festival will continue for the next few days in the district.

25.‘Hola Mohalla’ is a festival celebrated in which Indian state/UT?

(A) Andaman & Nicobar Islands
(B) Punjab
(C) Gujarat
(D) Maharashtra

Answer: B [Punjab]

Hint / Explanation:
‘Hola Mohalla’ is a festival celebrated annually in Punjab’s Anandpur Sahib by the people from the Sikh community.
The festival is usually celebrated on the second day of lunar month of Chet, which will follow the day of Holi festival. This year, the ‘Hola Mohalla’ festival fell on March 10. It is celebrated to symbolise martial bravery and fighting prowess with music.

26.Which agricultural festival has been celebrated recently in Odisha and Chhattisgarh?

(A) Nuakhai Juhar
(B) Pongal
(C) Lohiri
(D) Bihu

Answer: A [Nuakhai Juhar]

Hint / Explanation:
‘Nuakhai Juhar’ is the agricultural festival and one of the most ancient festivals celebrated in Odisha, Chhattisgarh. It is also celebrated in regions of neighbouring states. This festival is celebrated to welcome the new crop of the season.
‘Nua’ means new and ‘Khai’ means eat. During the festival, people worship food and farmers offer their first agriculture produce from their lands to Goddess Samaleswari.

27.The Union Culture Ministry has announced the formation of how many new ASI circles?

(A) Three
(B) Five
(C) Seven
(D) Ten

Answer: C [Seven]

Hint / Explanation:
The Union Culture Ministry has announced the formation of seven new circles of Archaeological Survey of India (ASI).
This has been announced following the Prime Minister’s call to preserve and register archaeological monuments. The new circles are – Trichy (Tamil Nadu), Raiganj (West Bengal), Rajkot (Gujarat), Jabalpur (Madhya Pradesh), Jhansi (Uttar Pradesh), Meerut (Uttar Pradesh) and Hampi (Karnataka). Earlier there were 29 circles of ASI in India.

28.The ‘Kati Bihu festival’ is celebrated in which state/UT?

(A) Odisha
(B) Assam
(C) West Bengal
(D) Karnataka

Answer: B [Assam]

Hint / Explanation:
The ‘Kati Bihu’ festival was celebrated in the state of Assam recently. It is an agricultural festival being celebrated in the month of October.
It is an important festival, during which they light up their homes and agricultural fields. They also perform cultural dances and organise feasts across the state.

29.‘Char-chaporis’, which were seen in news recently, is associated with which state/ UT?

(A) West Bengal
(B) Odisha
(C) Assam
(D) Jammu & Kashmir

Answer: C [Assam]

Hint / Explanation:
Char-chaporis are shifting riverine islands of the Brahmaputra river and they are primarily inhabited by the Muslims of Bengali-origin referred to as ‘Miyas’.
Several people of Assam were requesting the government to fast-track the establishment of Miya museum reflecting the culture and heritage of the people living in char-chaporis. Recently, ahead of the Assembly elections, this was again in news.

30.Which state assembly passed a resolution to include ‘Sarna’ as a separate religion in Census 2021?

(A) Bihar
(B) Jharkhand
(C) Assam
(D) West Bengal

Answer: B [Jharkhand]

Hint / Explanation:
The Jharkhand assembly has unanimously passed a resolution seeking to include Sarna as a separate religion in Census 2021.
As per the Chief minister Hemant Soren, the resolution which was passed during a special one-day assembly session, will be sent to the Centre for approval. The followers of Sarna faith believe praying to nature with the principle of ‘Jal, Jungle, Zameen’.


31.Which Union Minister represented India in the 15th East Asia Summit?

(A) Nirmala Sitharaman
(B) Piyush Goyal
(C) S Jaishankar
(D) Rajnath Singh

Answer: C [S Jaishankar]

Hint / Explanation:
Union External Affairs Minister of India S. Jaishankar represented India in the 15th East Asia Summit, which was recently held virtually.
The East Asia Summit is a premier forum in the Asia-Pacific region which was founded in the year 2005. Apart from the 10 ASEAN member states, the Summit includes India, China, Japan, Republic of Korea, Australia, New Zealand, United States and Russia.

32.India participated in the Counter-terrorism dialogue with international association?

(A) European Union
(B) ASEAN
(C) G-20
(D) Commonwealth

Answer: A [European Union]

Hint / Explanation:
A virtual counter-terrorism dialogue was recently held between India and the Belgium-headquartered European Union.
As per the joint statement, both India and the EU condemned terrorism in all forms, including the “Use of terrorist proxies for cross-border terrorism”. The dialogue also called on all countries to ensure no region under their control is used for terrorist attacks on other countries.

33.India-Suriname Joint Commission Meeting (JCM) was held recently. Where is Suriname located?

(A) Africa
(B) North America
(C) Europe
(D) South America

Answer: D [South America]

Hint / Explanation:
Suriname, officially the Republic of Suriname, is a small country on the north-eastern coast of South America. It was previously known as ‘Dutch Guiana’.
The 7th India-Suriname Joint Commission Meeting (JCM) was recently held virtually. The JCM was co-chaired by Minister of State for External Affairs, V. Muraleedharan and his counterpart in Suriname.

34.Which is the headquarters of the United Nations Commission on Narcotic Drugs (CND)?

(A) Vienna
(B) Geneva
(C) Rome
(D) Washington D.C

Answer: A [Vienna]

Hint / Explanation:
The United Nations Commission on Narcotic Drugs (CND) is one of the commissions of the United Nations Economic and Social Council (ECOSOC), headquartered at Vienna, Austria.
Recently, during a reconvened session of CND, 53 member states voted for removing Cannabis from Schedule IV of the 1961 Single Convention on Narcotic Drugs, where it was listed with deadly and addictive drugs. 27 members including India, voted for removing Cannabis from the convention.

35.Where will the 6th edition of India International Science Festival (IISF) 2020 take place?

(A) New Delhi
(B) Mumbai
(C) Bangalore
(D) Virtual Mode

Answer: D [Virtual Mode]

Hint / Explanation:
The 6th edition of IISF – India International Science Festival 202 will be held from 22nd to 25th December.
This year’s IISF would take place in a virtual mode. IISF is an annual event jointly organised by various science & technology related Ministries and Departments in association with Vijnana Bharati.

36.SAMVAD conference, which was seen in the news recently, is held between India and which country?

(A) Bangladesh
(B) Sri Lanka
(C) Japan
(D) Myanmar

Answer: C [Japan]

Hint / Explanation:
India and Japan have been organising SAMVAD conference series for the past five years, in many places including New Delhi and Tokyo.
This series of conference aims to highlight the shared values of the two countries. During the 6th India-Japan Samvad conference, Prime Minister Narendra Modi proposed the creation of a library of Buddhist literature and scriptures.

37.India signed an agreement with which country, to cooperate in health and medicine and support ‘Green healthcare’?

(A) France
(B) Brazil
(C) Italy
(D) Israel

Answer: D [Israel]

Hint / Explanation:
India and Israel have recently signed an agreement to cooperate in the fields of health and medicine, replacing the old agreement signed in September 2003.
The two countries also agreed to share their expertise in building climate resilient infrastructure and support ‘Green healthcare’ or Climate resilient Hospital infrastructure. It will also promote cooperation in exchange and training of health professionals.

38.Which country is to chair the Taliban and Libya sanctions committees and the Counter-Terrorism Committee of UNSC?

(A) United States
(B) India
(C) China
(D) Sweden

Answer: B [India]

Hint / Explanation:
India has been asked to chair three important committees in the UN Security Council. India has just begun its two-year tenure as non-permanent member of the powerful 15-nation Council.
The Taliban Sanctions Committee (also known as the 1988 Sanctions Committee), the Libya Sanctions Committee (also called the 1970 Sanctions Committee) and the Counter-Terrorism Committee are the crucial committees.

39.Which country has recently hosted the “One Planet Summit”?

(A) India
(B) Japan
(C) France
(D) Russia

Answer: C [France]

Hint / Explanation:
France has hosted the One Planet Summit recently, in which 30 leaders, government officials and heads of international organizations participated. The summit was held in a virtual mode due to the ongoing COVID pandemic.
During the summit, which focussed on protecting terrestrial and marine ecosystems, and agroecology, 50 countries pledged to protect 30% of land and sea by 2030.

40.What is the name of the Start-up India International Summit organised by DPIIT?

(A) Shuru
(B) Prarambh
(C) Prerna
(D) Vyuham

Answer: B [Prarambh]

Hint / Explanation:
The “Start-up India International Summit” named Prarambh is organised by Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Ministry of Commerce. It is a 2-day event.
The summit aims to bring some of the leading minds from around the world on one platform and deliberate about the collaboration between countries on start-up ecosystems.


41.Which research body has organized the National Metrology Conclave 2021?

(A) ISRO
(B) DRDO
(C) CSIR
(D) IIT Bombay

Answer: C [CSIR]

Hint / Explanation:
The National Metrology Conclave 2021 has been organized by the Council of Scientific and Industrial Research-National Physical Laboratory (CSIR-NPL), New Delhi.
This research organization has entered its 75th year of inception. The theme of the function was ‘Metrology for the Inclusive Growth of the Nation’. The inaugural function was attended by the Prime Minster of India via video conferencing.

42.Which meeting was recently conducted under the theme of “The New Normal and Safe and Healthy Tourism”?

(A) Asia Cooperation Dialogue- Ministerial Meeting
(B) BRICS Ministerial Meeting
(C) G-20 Ministerial Meeting
(D) G 7 Ministerial Meeting

Answer: A [Asia Cooperation Dialogue- Ministerial Meeting]

Hint / Explanation:
The 17th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD) was recently organised under the theme, “The New Normal and Safe and Healthy Tourism” virtually.
Riva Ganguly Das, Secretary of the Union Ministry of External Affairs represented India at the meeting. She highlighted about the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI), announced by Prime Minister Narendra Modi in 2019.

43.Which Indian state is to play host to the ‘International Conference on Gender Equality (ICGE-II)’?

(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Maharashtra

Answer: B [Kerala]

Hint / Explanation:
The second edition of the International Conference on Gender Equality (ICGE-II) is to be hosted in February, 2021, at the Gender Park Campus, Kozhikode, Kerala.
The Chief Minister is also set to inaugurate a Gender Park at Kozhikode. It was established in 2013 under the Department of Women and Child Development. It has partnerships with various global organisations like UN Women.

44.What is the name of sector specific webinar series conducted by the Commerce Ministry?

(A) Udyami Mitra
(B) Udyog Aadhaar
(C) Udyog Manthan
(D) Web Talks

Answer: C [Udyog Manthan]

Hint / Explanation:
The Union Ministry of Commerce and Industries, has organized a series of sector specific webinar named Udyog Manthan. This is organized in association with Quality Council of India and supported by Bureau of Indian Standards, CII, FICCI and ASSOCHAM.
The webinar has a focus on quality and productivity in all major sectors of manufacturing and services.

45.Which organisation in India is to co-chair 2021 Asia Economic Dialogue?

(A) Pune International Centre
(B) Indian Institute of Technology Madras
(C) Indian Institute of Management Ahmedabad
(D) BITS Pilani

Answer: A [Pune International Centre]

Hint / Explanation:
The 2021 Asia Economic Dialogue would be co-chaired by Pune International Centre, India. The event would witness the participation of Union External Affairs Minister S.Jayshankar along with his counterparts from Japan, Australia, Maldives, Mauritius and Bhutan.
The Asia Economic Dialogue (AED) is a flagship geo-economics conference of the Ministry of External Affairs (MEA).

46.Which city is the venue of the Maritime India Summit (MIS) 2021?

(A) Cochin
(B) Hyderabad
(C) Vishakhapatnam
(D) Virtual Mode

Answer: D [Virtual Mode]

Hint / Explanation:
Prime Minister Narendra Modi is to virtually inaugurate the second edition of the Maritime India Summit (MIS) on March 2, 2021.
As per the official statement by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways, the opening session will have ministerial-level participation from several countries. it is also expected that Rs 20,000 crore worth MoUs will be signed during this Summit.

47.Which country presided over the virtual meet of G20 finance ministers and central bank governors?

(A) India
(B) USA
(C) France
(D) Italy

Answer: D [Italy]

Hint / Explanation:
The virtual meet of the G20 finance ministers and central bank governors was organised recently under the chairmanship of Italy. India was represented by the Union Finance Minister Nirmala Sitharaman.
The meeting was aimed to discuss policy actions for economic recovery. Discussion on impact of climate change on financial stability was also made in the meeting.

48.Who represented India in the consultation meeting of Education Ministers of E9 countries?

(A) Ramesh Pokhriyal Nishak
(B) Nirmala Sitharaman
(C) Narendra Modi
(D) Sanjay Dhotre

Answer: D [Sanjay Dhotre]

Hint / Explanation:
The Union Minister of state for Education – Sanjay Dhotre represented India in the consultation meeting of Education Ministers of E9 countries.
The theme of the meeting was E9 initiative: Scaling up digital learning to accelerate progress towards Sustainable Development Goal 4. E9 countries consist of Bangladesh, Brazil, China, Egypt, India, Indonesia, Mexico, Nigeria, and Pakistan.

49.Ministry of Chemicals and Fertilisers organised a National Dialogue on Chemicals Manufacturing along with which organisation?

(A) ADB
(B) UNIDO
(C) IMF
(D) AIIB

Answer: B [UNIDO]

Hint / Explanation:
The Union Ministry of Chemicals and Fertilisers organised a “National Dialogue on ‘Manufacturing Excellence & Innovation for Competitiveness & Sustainability of Chemicals Manufacturing’.
The United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) promotes industrial development for poverty reduction and environmental sustainability. UNIDO jointly organised this national dialogue as well as a dialogue under ‘Clean Manufacturing in India’ (Swachh Udyog).

50.Under the aegis of which ministry, the “Hydrogen Economy- the Indian Dialogue-2021” is organized?

(A) Ministry of New and Renewable Energy
(B) Ministry of Petroleum and Natural Gas
(C) Ministry of Power
(D) Ministry of Defence

Answer: B [Ministry of Petroleum and Natural Gas]

Hint / Explanation:
Under the aegis of Union Ministry of Petroleum and Natural Gas, The Energy Forum (TEF) and the Federation of Indian Petroleum Industry (FIPI) have organized a round table conference titled – “Hydrogen Economy- the Indian Dialogue-2021”.
The round table was conducted in a virtual mode on 15th April 2021. Discussions on emerging hydrogen ecosystems and exploring opportunities for collaboration were agenda for discussion.


51.From which Indian organization, the four personnel have been selected for training in Russia for the Gaganyaan Mission, that is going to be launched in 2022?

(A) ISRO
(B) IAF
(C) MARCOS
(D) Indian Navy

Answer: B [IAF]

Hint / Explanation:
Recently, four men from Indian Air Force have been identified for Gaganyaan, India’s first manned mission to space. They will undertake astronauts’ training in Russia. Gaganyaan is a crewed orbital spacecraft intended to send astronauts into space for a minimum of 7 days by 2022 as a part of the Indian Human Spaceflight Programme.

52.Pune is set to host the fifth edition of the Asia Pacific Drosophila Research Conference. What is a Drosophila?

(A) An Insect
(B) A Fish
(C) A plant
(D) Bacteria

Answer: A [An Insect]

Hint / Explanation:
Drosophila is an insect, which is also called as small fruit fly. It belongs to the species of flies and the family of Drosophilidae. This fruit fly serves as the model organism for biological research all over the world.
Indian Institute of Science Education and Research (IISER) is to organise the fifth edition of the Asia Pacific Drosophila Research Conference (APDRC5) in Pune. The five-day conference will commence from January 6, 2020.

53.The communication satellite of ISRO, GSAT-30 is scheduled to launch aboard which vehicle?

(A) PSLV C 44
(B) PSLV C 46
(C) PSLV C 47
(D) Ariane 5

Answer: D [Ariane 5]

Hint / Explanation:
The first mission of the year of the Indian Space Research Organisation (ISRO) is the communication satellite GSAT-30. It is scheduled for launch on January 17,2020 aboard the Ariane-5 launch vehicle (VA 251) from French Guiana.
The satellite will provide communication services from Geostationary orbit and is expected to serve as the replacement satellite to INSAT- 4 A with extended coverage. GSAT-30 would be beneficial in several ways including supporting VSAT networks, Cellular connectivity and DTH-Television services.

54.Which technology company has recently launched the new version of its ‘Edge Chromium’ browser for both Mac and Windows platforms?

(A) Google
(B) Microsoft
(C) Mozilla
(D) Apple

Answer: B [Microsoft]

Hint / Explanation:
Tech Major Microsoft has recently announced the launch of its new Edge Chromium browser for both the Mac and Windows platforms.
Though the enterprise users are initially targeted by Microsoft, other Windows and macOS users could also download the browser manually from the official website of Microsoft and install it. It is expected that the Windows 10 users will be provided the browser through a windows update. The Edge has similar features like those in Chrome and also supports Chrome extensions.

55.Global code hosting platform GitHub, which recently launched its operations in India, is owned by which technological company?

(A) Google
(B) Microsoft
(C) Amazon
(D) Apple

Answer: B [Microsoft]

Hint / Explanation:
Global open-source code hosting and software development platform GitHub, recently launched its operations in India in the name ‘GitHub India Private Limited’.
It is owned by the Tech major Google, as it acquired the platform two years ago for $7.5 billion. The platform offers distributed version control and source code management. The software development platform is used by several million organisations.

56.‘Viewpoints’, which was recently in news, is an application of which major technological company?

(A) Google
(B) Amazon
(C) Facebook
(D) Apple

Answer: C [Facebook]

Hint / Explanation:
‘Viewpoints’ is a market research application of the tech-major Facebook. It asks user to participate in surveys, tasks and product-testing and reward them for the same.
It was in news recently as the company announced that it would financially reward the select group of users, who agree to record their voice to improvise the firm’s speech-recognition technology. The users will have to record the audio using a new programme called ‘Pronunciations’ in the application.

57.‘ASK DISHA’ is an online chat-bot of which Indian organisation?

(A) IRCTC -Indian Railways Catering and Tourism Corporation
(B) NPCI- National Payments Corporation of India
(C) RBI- Reserve Bank of India
(D) SEBI- Securities Exchange Board of India

Answer: A [IRCTC -Indian Railways Catering and Tourism Corporation]

Hint / Explanation:
IRCTC introduced the Artificial Intelligence-based on-line chatbot ‘ASKDISHA’ in 2018, which assists the users of the site in ticket booking and tourism.
It was recently seen in news, as IRCTC has upgraded the chat-bot to converse in Hindi language, so that it can resolve the queries of passengers in Hindi. In an average, 3000 queries are being handled by ASK DISHA in Hindi per day.

58.What is the name of the new satellite, scheduled to be launched by the ISRO on March 5, 2020?

(A) GISAT-1
(B) GISAT-3
(C) GISAT-7
(D) GISAT-11

Answer: A [GISAT-1]

Hint / Explanation:
The Indian Space Research Organisation (ISRO) announced that geo imaging satellite, GISAT-1 will be launched on March 5.
The Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV-F10) will launch the satellite from Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota. The 2275-kg world-class earth observation satellite GISAT-1 will be placed in the geosynchronous transfer orbit.

59.Which is the parent agency of National Physical Laboratory, which recently developed a security ink to curb fake printing of currency notes?

(A) Council of Scientific and Industrial Research
(B) Defence Research and Development Organisation
(C) Indian Space Research Organisation
(D) Indian Institute of Science

Answer: A [Council of Scientific and Industrial Research]

Hint / Explanation:
Scientists from National Physical Laboratory have discovered a security ink which can prevent fake printing of critical documents such as passports and counterfeiting of currency notes.
National Physical Laboratory functions under the Council of Scientific and Industrial Research, has recently developed a security ink which glows in red and green colours when illuminated by two different sources.

60.Google is set to launch its second cloud region in which Indian city?

(A) Gurugram
(B) Hyderabad
(C) Bengaluru
(D) Delhi

Answer: D [Delhi]

Hint / Explanation:
Technology Major Google recently announced that it would open a Delhi cloud region. It will be the company’s second region in India after the Mumbai cloud region which was launched in 2017.
This region, which is estimated to be launched in 2021, would be the eighth network of Google in the Asia Pacific region and 22nd globally. The Google cloud regions provide Google Cloud Platform (GCP) services to global organisations and assist them to deliver cloud-based services to their users around the world.


61.Which famous application introduced a unique feed named ‘Discover’, which lets users report negative content and provides customised articles?

(A) Google
(B) Facebook
(C) Twitter
(D) LinkedIn

Answer: A [Google]

Hint / Explanation:
Technological Major Google introduced a unique feed named ‘Discover’ which provides curated articles to Google Pixel and Google app users based on their interests.
In its latest update to the app, this new feature has been introduced which enables the users to report misleading articles on the ‘Discover’ feed. Users can now report misleading content as various categories which includes violent, misleading, abusive and others.

62.What is the name of the mobile application launched by the Indian government to track the risk of coronavirus infection?

(A) Corona Suraksha
(B) Corona Kavach
(C) Corona Raksh
(D) Corona Sevak

Answer: B [Corona Kavach]

Hint / Explanation:
The Government of India has launched a mobile application to track the risk of coronavirus infection called ‘Corona Kavach’.
The application is jointly developed by the Union Ministry of Electronics and Information Technology and the Union Ministry of Health and Family Welfare. It uses the person’s location to assess if they are in the high risk geographical zone. It is now available in beta version in the Google Play Store.

63. Which technological firm launched a COVID-19 chatbot on its messaging platform in partnership with the Union Health Ministry and MyGov?

(A) Google
(B) Facebook
(C) Microsoft
(D) Telegram

Answer: B [Facebook]

Hint / Explanation:
Technology major Facebook recently launched a COVID-19 chatbot on its messaging platform, Facebook Messenger Chatbot.
The chatbot has been launched in partnership with the Union Health Ministry of India and MyGov, to create awareness around the pandemic in the country. This helpdesk chatbot will provide reliable information about the disease and demystify the rumors and fake news related to the pandemic.

64. What is the name of the hackathon supported by Ministry of Electronics and Information Technology, which aims to find solutions for overcoming COVID-19 pandemic?

(A) Hack the Covid- India
(B) Hack the Crisis- India
(C) Hack Corona – India
(D) Covid Hack India

Answer: B [Hack the Crisis- India]

Hint / Explanation:
An online hackathon to find working solutions for overcoming COVID-19 pandemic, called ‘Hack the Crisis- India’ has been recently launched.
This hackathon is being organised by ‘Hack a Cause – India’ and ‘FICCI Ladies Organization Pune’. It is supported by Ministry of Electronics and Information Technology. Minister of State of HRD and IT Sanjay Dhotre who launched the hackathon said that over 2,000 teams and 15,000 participants will be participating in 48-hour hackathon.

65. The research centre of which organisation have developed full-body disinfection chamber called ‘Personnel Sanitization Enclosure’?

(A) Defence Research and Development Organisation
(B) All India Institute of Medical Science
(C) Indian Institute of Science
(D) Bharat Electronics Limited

Answer: A [Defence Research and Development Organisation]

Hint / Explanation:
One of the Defence Research and Development Organisation (DRDO) laboratories Vehicle Research Development Establishment (VRDE), Ahmednagar has designed a full body disinfection chamber called as Personnel Sanitisation Enclosure (PSE).
This enclosure is a walk-through set-up, which is designed for personnel sanitization. The portable system which sanitises one person at a time, is equipped with sanitiser and soap dispenser. An electrically operated pump creates a disinfectant mist of hypo sodium chloride for 25 seconds.

66.Which instant messaging platform has limited the sharing of forwarded messages to one chat, amid the rise in fake news during coronavirus pandemic?

(A) Telegram
(B) WhatsApp
(C) WeChat
(D) Messenger

Answer: B [WhatsApp]

Hint / Explanation:
Facebook-owned Instant messaging platform WhatsApp recently announced that it has limited the sharing of frequently forwarded messages to only one chat at a time.
This step has been taken to curb spreading of misinformation and fake news amid the coronavirus pandemic. WhatsApp also launched the WHO Coronavirus Health Alert service for people across the world and MyGov Corona Helpdesk in India in partnership with the Indian government.

67. Which Public Sector Undertaking of India partnered with the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) Rishikesh and developed a remote monitoring system for COVID-19?

(A) Bharat Electronics Limited
(B) Bharat Heavy Electricals Limited
(C) Hindustan Aeronautics Limited
(D) Electronics Corporation of India Limited

Answer: A [Bharat Electronics Limited]

Hint / Explanation:
Bengaluru-based aerospace and defence Public Sector Undertaking (PSU), Bharat Electronics Ltd has partnered with the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) Rishikesh and developed a remote monitoring system for COVID-19.
This newly developed system reduced the need for personal protective equipment as it uses non-invasive sensors to measure the main parameters of a COVID-19 suspected patient including temperature, pulse rate and respiration rate.

68.Which international organisation has launched an interactive service about the Covid-19 outbreak named “Health Alert“, on Facebook Messenger?

(A) United Nations
(B) World Health Organization
(C) Food and Agricultural Organisation
(D) Centers for Disease Control and Prevention

Answer: B [World Health Organization]

Hint / Explanation:
The World Health Organization (WHO) has recently launched an interactive service on Facebook Messenger to provide accurate information about the coronavirus outbreak to the general public.
More than 1.3 billion monthly active users can resolve their queries on Covid-19 from the “Health Alert” interactive service, launched by the WHO. The global health agency had already launched an alert service on WhatsApp.

69.The Union Home ministry has flagged which video-conferencing software as vulnerable to cyber-crimes?

(A) Skype
(B) Zoom
(C) Duo
(D) Meet

Answer: B [Zoom]

Hint / Explanation:
The Union Home ministry has red flagged popular video-conferencing software Zoom, as vulnerable to cyber-crimes.
The software has gained several million users as most of the professionals are working from home amid the Covid-19 outbreak. The Government has also directed Ministers and Central government officers not to use third party video conferencing applications and software. Cyber Coordination Centre (CyCord) under the MHA has released security guidelines for using the Zoom software.

70.Which famous platform has introduced a feature called ‘bedtime reminder’, as a part of its wellness and screen time tools?

(A) Facebook
(B) YouTube
(C) WhatsApp
(D) Netflix

Answer: B [YouTube]

Hint / Explanation:
YouTube has recently has introduced a feature called ‘bedtime reminder’, which will enable the user to cut down his screen time without compromising their sleep.
This new feature has been rolled out as a part of YouTube’s wellness and screen time tools. It was released during Google’s Digital Wellbeing initiative. The feature enables the user to set a reminder at a specific time to stop watching videos and go to bed. The ‘Take a Break’ feature that lets users to set reminders to take a break from watching videos.


71.Which Indian state has recently launched ‘Cyber Safe Women’ initiative?

(A) Telengana
(B) Uttar Pradesh
(C) Maharashtra
(D) West Bengal

Answer: C [Maharashtra]

Hint / Explanation:
Maharashtra Government recently launched ‘Cyber Safe Women’ scheme on the birth anniversary of the social reformer and educationist Savitribhai Phule. Under this initiative, awareness camps will be held across all the districts of the state regarding cyber safety. The Maharashtra Cyber department and Police in all districts will conduct the awareness campaign in more than 100 schools and colleges and educate women on using cyber space safely.

72.Web Based Portal called “Parivesh” is related to which Indian Ministry?

(A) Ministry of Home Affairs
(B) Ministry of External Affairs
(C) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
(D) Ministry of Culture

Answer: C [ Ministry of Environment, Forest and Climate Change ]

Hint / Explanation:
PARIVESH is a web based, role based workflow application which has been developed for online submission and monitoring of the proposals submitted by the proponents for seeking Environment, Forest, Wildlife and CRZ Clearances from Central, State and district level authorities. It automates the entire tracking of proposals which includes online submission of a new proposal, editing/updating the details of proposals and displays status of the proposals at each stage of the workflow.

73.Which country is the largest recipient of Foreign Direct Investment (FDI) in 2019, according to the latest UNCTAD report?

(A) India
(B) China
(C) United States
(D) Singapore

Answer: C [United States]

Hint / Explanation:
The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) recently released its ‘Global Investment Trend Monitor report’ and listed the countries on the basis of receipts of Foreign Direct Investment (FDI).
As per the report, the United States was the largest recipient of FDI in 2019 with inflow of investments amounting to $251 billion. The second largest recipient was China at $140 billion in 2019. India was also among the top 10 FDI recipients in 2019, which attracted investments worth $49 billion. This is 16% higher than the previous year FDI inflow of the country. The report also stated that majority of India’s FDI inflow went to its service sector.

74.Which country was ranked first on breastfeeding rate according to a new survey conducted by the World Breastfeeding Trends Initiative (WBTi)?

(A) India
(B) Sri Lanka
(C) China
(D) Bangladesh

Answer: B [Sri Lanka]

Hint / Explanation:
Sri Lanka has been ranked first among 97 countries on breastfeeding rate as per the new survey conducted by the World Breastfeeding Trends Initiative (WBTi).
The World Breastfeeding Trends Initiative (WBTi) was launched by the experts at the Breastfeeding Promotion Network of India, based at Delhi. 120 countries across the world have been involved in WBTi, as of now. The report stated that Sri Lanka had shown greater commitment health and nutrition of mothers and babies. The country has scored 91 out of 100 points, based on its performance on ten indicators of policies and programs.

75.Which state is recently ranked as the best performing State in ‘Decent work and economic growth’ category in the SDG India Index?

(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Telangana
(D) Odisha

Answer: C [Telangana]

Hint / Explanation:
According to the recent announcement by the United Nations Development Programme (UNDP), Telangana has emerged as the best performing state in promoting inclusive and sustainable economic growth and decent work for all in the SDG Index 2019. With a score of 82, the state has topped the country, which is followed by Andhra Pradesh and Karnataka which scored 72.
Telangana has also improved in several other SDG categories in 2019, when compared to the previous year, according the recent data in NITI Aayog’s website.

76.As per the recent Economic Survey 2019-20, what is the rank of India globally in number of new firms created?

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6

Answer: A [3]

Hint / Explanation:
The Economic Survey 2019-20 presented on January 31, 2020 stated that India is ranked third globally in number of new firms created. It also revealed that as many as 1,24,000 new firms have been created in India in the year 2018 alone.
The survey quoted this data on firm creation from the World Bank’s data on entrepreneurship. The number of new firms created from 2014 to 2018 grew at a rate of 12.2 per cent. It also stated that more new firms were created in services sector in the country when compared to the agriculture and manufacturing sectors.

77.What is the name of the dispute resolution scheme for direct taxes, recently announced in the Union Budget?

(A) Sabka Vishwas
(B) Vivad se Vishwas
(C) Kar Vishwas
(D) CBDT Vishwas

Answer: B [Vivad se Vishwas]

Hint / Explanation:
The Union Finance Minister Nirmala Sitharaman announced a dispute resolution scheme for direct taxes in the recent Union Budget 2020-21.
Under the proposed scheme, the taxpayers whose tax demands are locked in any dispute in any of the forums can pay their due taxes by March 31, 2020. By paying it before the deadline, the taxpayer can get complete waiver of interest and penalty. With an additional 10 per cent, he can pay up to June 30. The Finance Minister recently introduced the ‘Vivad se Vishwas’ bill in the parliament. Last year, a scheme for dispute resolution for indirect taxes called ‘Sabka Vishwas’ was launched.

78.‘Women Entrepreneurship in India—Powering the economy with her’ is a report released by which Technological company?

(A) Microsoft
(B) Google
(C) Facebook
(D) Amazon

Answer: B [Google]

Hint / Explanation:
Tech Giant Google along with consultancy firm Bain and Co. released a report titled ‘Women Entrepreneurship in India—Powering the economy with her’.
As per the report, women entrepreneurs in India can generate 150-170 million jobs by the year 2030. Nearly 16 million women-owned enterprises of India (20% of total enterprises) create direct employment for 27 million people in India.

79.According to the recent study of UNGC (United Nations Global Compact) India, what is the female labour-force participation in India in 2020?

(A) 44%
(B) 34.8%
(C) 24.8%
(D) 14%

Answer: C [24.8%]

Hint / Explanation:
According to the recent study of UNGC (United Nations Global Compact) India, female labour-force participation in India has declined from 34 per cent in 2006 to 24.8 per cent in 2020.
The study also found that India is the only country among the 153 surveyed countries, where the economic gender gap is larger than the political gap. It revealed that raising women’s participation in the labour force to the same level as men can increase India’s GDP by 27 per cent.

80.Which Indian airport emerged as the Asia Pacific’s best airport in ‘over 40 million passengers per annum category’ in ASQ 2019 rankings?

(A) Cochin International Airport
(B) Indira Gandhi International Airport
(C) Chattrapati Shivaji International Airport
(D) Chennai International Airport

Answer: B [Indira Gandhi International Airport]

Hint / Explanation:
The Indira Gandhi International Airport, New Delhi has emerged as the Asia-Pacific’s best airport in the ‘Over 40 million passengers per annum category’ in the Airport Service Quality Programme (ASQ) 2019 rankings.
The rankings are released by the Airports Council International. The Indira Gandhi International Airport, which is undergoing a major expansion, handled around 69 million passengers last year.


81.According to recently published Municipal Performance Index, which city ranked first in the category of Million-plus cities?

(A) Indore
(B) Lucknow
(C) Surat
(D) Bhopal

Answer: A [Indore]

Hint / Explanation:
The Centre recently published the Municipal Performance Index (MPI). In this index, Indore was ranked first in the category of Million-plus cities. It is followed by Surat and Bhopal.
While in the ‘less-than-million category’, New Delhi Municipal Council (NDMC) has been ranked first and is followed by Tirupati and Gandhinagar.

82.As per a recent survey conducted by IQAir, which city was ranked the world’s most polluted capital for the third consecutive year?

(A) Beijing
(B) New Delhi
(C) Moscow
(D) Berlin

Answer: B [New Delhi]

Hint / Explanation:
New Delhi was ranked as the world’s most polluted capital for the third consecutive year in 2020 in the survey conducted by a Swiss group, IQAir.
The ranking is based on air quality levels calculated on the concentration of airborne particles known as PM2.5. According to a study by Greenpeace Southeast Asia Analysis and IQAir, New Delhi reported 54,000 premature deaths in 2020.

83.What is India’s rank in the World Happiness Report 2021?

(A) 100
(B) 110
(C) 125
(D) 139

Answer: D [139]

Hint / Explanation:
The World Happiness Report 2021 has been released recently but the UN Sustainable Development Solutions Network. The report measures the well-being by relying on three main indicators: life evaluations, positive emotions, and negative emotions.
Out of 149 countries, India has been ranked at 139. Finland is adjudged as the world’s happiest country as per the report.

84.Which institution in its report “South Asia Vaccinates”, estimates India’s GDP growth in FY 22 would be in the range from 7.5% to 12.5%?

(A) IMF
(B) World Bank
(C) ADB
(D) S&P

Answer: B [World Bank]

Hint / Explanation:
World Bank has recently released a report titled “South Asia Vaccinates”. It highlighted that private consumption and public investment will make the Indian economy grow by 10.1% in 2021-22 (FY22).
It also estimated that on account of uncertainty caused by the Covid-19 pandemic, it said India’s economic growth in FY22 will be in the range from 7.5% to 12.5%. It also forecasts that the Indian economy to contract by 8.5% in FY21.

85.Which Ministry has released the “Women and Men in India 2020” report?

(A) Ministry of Home Affairs
(B) Ministry of Women and Child Development
(C) Ministry of Statistics and Programme Implementation
(D) Ministry of Defence

Answer: C [Ministry of Statistics and Programme Implementation]

Hint / Explanation:
The Union Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) has recently released a report titled “Women and Men in India 2020”.
This report has been published by MoSPI since 1995 and this year’s report is 20th in the series. It provides gender related data for policy makers, planners and other stakeholders.

86.How many Indian billionaires are placed in the Forbes Rich list for 2021?

(A) 25
(B) 100
(C) 140
(D) 200

Answer: C [140]

Hint / Explanation:
Recently, Forbes has released the list of rich billionaires for the year 2021. The number of Indians in the list rose from 102 last year to 140, with their combined wealth being $596 billion.
Reliance Industries chairman Mukesh Ambani has been ranked at the top spot in the Forbes list of India’s 10 richest billionaires.

87.What is the rank of India in the World Press Freedom index 2021?

(A) 142
(B) 152
(C) 162
(D) 172

Answer: A [142]

Hint / Explanation:
World Press Freedom Index 2021 is published by the international journalism not-for profit body, Reporters Without Borders (RSF).
India is ranked 142, same as last year among the 180 countries and the index is topped by Norway followed by Finland and Denmark. India is regarded among the countries classified “bad” for journalism and is termed as one of the most dangerous countries for journalists trying to do their jobs properly.

88.Where is the International Energy Agency headquartered?

(A) Washington
(B) Geneva
(C) Paris
(D) New Delhi

Answer: C [Paris]

Hint / Explanation:
The International Energy Agency, which is headquartered in Paris (France) has recently released a report, which states that energy related carbon dioxide (CO2) emissions across the globe have risen by about 1.5 billion tonnes in the year 2021.
This is considered to be the largest increase in carbon emission since the year 2010.

89.As per a recent study by CII, Clean Air Fund and Dalberg, what % of India’s GDP would be the cost of air pollution on Indian businesses?

(A) 50%
(B) 10%
(C) 3%
(D) 1%

Answer: C [3%]

Hint / Explanation:
As per a recent study by Confederation of Indian Industries (CII), Clean Air Fund and consulting firm Dalberg, air pollution in India is expected to cost 95 billion every year, or 3% of the country’s Gross Domestic Product on Indian businesses.
It has also stated that New Delhi is the world’s most polluted capital and that India is home to 35 of the world’s 50 most polluted cities.

90.Which international institution has released the report “Developing Asia’s Economic Outlook”?

(A) World Bank
(B) New Development Bank
(C) Asian Development Bank
(D) International Monetary Fund

Answer: C [Asian Development Bank]

Hint / Explanation:
The Asian Development Bank has recently released a report titled Developing Asia’s Economic Outlook.
As per the report, Asia’s economy shrank by 0.2% in 2020. Although recovery has commenced in Asia, the recovery is registered at different speeds. Also, average inflation in the region is forecast to fall from 2.8% in 2020 to 2.3% in 2021.


91.In which state, the Kaliveli Lake is located?

(A) Kerala
(B) Maharashtra
(C) Goa
(D) Tamil Nadu

Answer: D [Tamil Nadu]

Hint / Explanation:
The Kaliveli Lake is a coastal lake and a wet land, situated in Villupuram District of Tamil Nadu. The lake is near the Bay of Bengal and is the second-largest brackish water lake in Southern India after the lake Pulicat.
The district administration has recently issued the first declaration under the Wildlife Protection Act, 1972, to declare the wetlands as a bird sanctuary.

92.Recently, Scientists have discovered the oldest DNA on record from the fossil of which ancient animal?

(A) Horse
(B) Elephant
(C) Mammoth
(D) Whale

Answer: C [Mammoth]

Hint / Explanation:
Recently, Scientists have recovered the oldest DNA on record. It has been extracted from teeth of mammoths found in north-eastern Siberia that existed to 1.2 million years.
This is seen as a major breakthrough in understanding the evolution of species and determine the characteristics of extinct species.

93.In which state does the river Alaknanda flow?

(A) Himachal Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Uttar Pradesh
(D) Punjab

Answer: B [Uttarakhand]

Hint / Explanation:
The Alaknanda is a Himalayan river flowing in the Indian state of Uttarakhand. It is one of the two head streams of river Ganga.
The recent landslide and glacial lake outburst in Uttarakhand caused flooding in the Alaknanda river. This led to huge volume of debris in the river that is being carried downstream. The presence of huge debris volume has changed the colour of the river.

94.‘Alpine Plant species’, which are critically endangered have been discovered in which state?

(A) Assam
(B) Sikkim
(C) Arunachal Pradesh
(D) Himachal Pradesh

Answer: C [Arunachal Pradesh]

Hint / Explanation:
A new species of the ‘alpine plant’ in Arunachal Pradesh’s Tawang district has been discovered by a team of scientists of three institutes.
The new species, which was named as ‘Cremanthodium indicum’, belongs to the family of Himalayan sunflower. The species is endemic to Penga-Teng Tso Lake of Tawang district of the state.

95.Fall Army Worm (FAW) infestation on crops has been reported recently in which place?

(A) Chennai, Tamil Nadu
(B) Lucknow, UP
(C) Wayanad, Kerala
(D) Nellore, Andhra Pradesh

Answer: C [Wayanad, Kerala]

Hint / Explanation:
Recently, Wayanad of Kerala has witnessed infestation of fall armyworm (FAW), which has caused excessive damage to crops in the place.
The attack has been reported on maize and plantain cultivations and hence the state’s agriculture department has issued advisory to farmers.

96.As per a recent study, the warming of oceans is proved to have affected the metabolism of which species?

(A) Sea Turtles
(B) Whales
(C) Sharks
(D) Dolphins

Answer: C [Sharks]

Hint / Explanation:
As per a recent study published in the journal Scientific Reports, the warming of oceans is said to have affected the metabolism of sharks.
The sharks reared in the warmest temperatures weighed less than those raised in average temperatures. The baby sharks are at risk of being born smaller, without the energy needed to survive.

97.What is the name of the global experiment, which aims to measure the impact of reduction in ambient human sounds in Oceans?

(A) International Human-Ocean Experiment
(B) International Ocean Sound Experiment
(C) International Ambient Sound Experiment
(D) International Quiet Ocean Experiment

Answer: D [International Quiet Ocean Experiment]

Hint / Explanation:
The International Quiet Ocean Experiment was originally formed in 2011 to create a time series of measurements of ambient sound in different ocean locations.
Recently, a team of scientists from the International Quiet Ocean Experiment (IQOE), have been undertaking experiments to understand and measure the impact of the reduction in ambient human activity due to the Covid-19 lockdown, in oceans.

98.Which species has been found to have had a population of 2.5 billion during 2.4 million years?

(A) Tyrannosaurus rex
(B) Spinosaurus
(C) Velociraptor
(D) Triceratops

Answer: A [Tyrannosaurus rex]

Hint / Explanation:
As per a recent study, the first calculation of the total Tyrannosaurus rex population during the 2.4 million years.
T. rex was among the largest carnivorous dinosaurs, with a skull about 5 feet long, muscular jaws with a strong bite force capable of crushing bone. They also noted a doctrine called Damuth’s law which states that the bigger the animal, the fewer the individuals.

99.Viverricula indica is the name of which cat-like mammal, that has been rescued recently in East Godavari?

(A) Civet
(B) Mongoose
(C) Genet
(D) Hyena

Answer: A [Civet]

Hint / Explanation:
Three number of small Indian civets have been rescued and recovered by the East Godavari Wildlife Management authorities in two separate rescue operations.
The small Indian civet, bearing scientific name Viverricula indica, is native to South and Southeast Asia. It is categorized as Least Concern in the IUCN Red List.

100.Two new species of damselflies that were discovered recently (Euphaea thosegharensis and Euphaea pseudodispar) are endemic to which region of India?

(A) Peninsular
(B) Sundarbans
(C) Western Ghats
(D) Himalayas

Answer: C [Western Ghats]

Hint / Explanation:
Researchers in India have discovered two new species of damselflies, named Euphaea thosegharensis and Euphaea pseudodispar in Satara district of Maharashtra.
These damsels are commonly called as Torrent Darts and are endemic to the Western Ghats. These are large insects which belong to the genus Euphaea.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *