History of India: Ancient history: Stone Age Question Bank

Here, we have provided Multiple Choice Questions of Ancient Indian History for all competitive Exams, which have been developed from the old and new edition of NCERT book, check your level of preparation for exam by these MCQs.

Click here for subject wise complete study notes with MCQs

Click here to download Books / Yearbooks / MCQs PDF

1. According to the excavated
evidence, the domestication of
animal began in
[UPPCS (Mains) 2006]
(A) Lower Palaeolithic period
(B) Middle Palaeolithic period
(C) Upper Palaeolithic period
(D) Mesolithic period

2. In Mesolithic context, evidence
of animal domestication has been
found at [UPPCS (Spl) (Pre) 2008]
(A) Langhnaj
(B) Birbhanpur
(C) Adamgarh
(D) Chopani Mando

3. Robert Bruce Foote, who discovered
first Palaeolithic tool in India,
was a/an [UP Lower Sub. (Pre) 2015]
(A) Geologist
(B) Archaeologist
(C) Paleobotanist
(D) Both (A) and (B)

4. The three-age system, divided into
stone, bronze and iron from the
collection of Copenhagen museum
was coined by [UPPCS (Pre) 2010]
(A) Thomson (B) Lubbock
(C) Taylor (D) Childe

5. From which one of the following
sites bone implements have been
found? [UPPCS (Mains) 2010]
(A) Chopani Mando
(B) Kakoria
(C) Mahadaha
(D) Sarai Nahar Rai

6. Bone ornaments in the Mesolithic
context in India have been obtained
from [UPRO/ARO (Mains) 2013]
(A) Sarai Nahar Rai
(B) Mahadaha
(C) Lekhahia
(D) Chopani Mando

7. Three human skeletons in a single
grave were recovered at
[UPPCS (Pre) 2016]
(A) Sarai Nahar Rai
(B) Damdama
(C) Mahadaha
(D) Langhnaj

8. The cultivation of cereals first
started in [UPPCS (Mains) 2005]
(A) Neolithic Age
(B) Mesolithic Age
(C) Palaeolithic Age
(D) Proto-Historic Age

9. The earliest evidence of man in
India is found in
[Uttarakhand PCS (Pre) 2006]
(A) Nilgiri Hills
(B) Shiwalik Hills
(C) Nallamala Hills
(D) Narmada Valley

10. The first cereal used by man was
[UPPCS (Pre) 1997]
(A) Wheat (B) Rice
(C) Barley (D) Sorghum
11. The earliest evidence of agriculture
in Indian sub-continent comes
from [UP Lower Sub. (Pre) 2008]
(A) Koldihwa (B) Lahuradeva
(C) Mehrgarh (D) Tokwa

12. Name the site which has revealed
the earliest evidence of settled life?
[UPPCS (Spl) (Mains) 2008]
(A) Dholavira
(B) Kile Gul Mohammad
(C) Kalibangan
(D) Mehrgarh

13. The earliest evidence of agriculture
in the Indian Sub-continent has
been obtained from
[UPPCS (Mains) 2010]
(A) Brahmagiri
(B) Burzahom
(C) Koldihwa
(D) Mehrgarh

14. The earliest evidence of agriculture
in Indian Sub-continent is found at
[UPPCS (Mains) 2007]
(A) Lothal (B) Harappa
(C) Mehrgarh (D) Mundigak

15. Which one of the following periods
is also known as Chalcolithic Age?
[44th BPSC (Pre) 2000]
(A) Old Stone Age
(B) New Stone Age
(C) Copper Age
(D) Iron Age

16. The cultural remains from Stone
Age to Harappan civilization have
been obtained from which one of
the following ancient sites?
[UPPCS (Pre) 2008]
(A) Amri (B) Mehrgarh
(C) Kotdiji (D) Kalibangan

17. Navdatoli was excavated by
[UP Lower (Spl) (Pre) 2008]
(A) K.D. Bajpai
(B) V.S. Wakankar
(C) H.D. Sankalia
(D) Mortimer Wheeler

18. In which state, the Navdatoli is
located? [UPPCS (Mains) 2009]
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Chhattisgarh
(D) Madhya Pradesh

19. Megaliths have been identified as
[Tamil Nadu PSC (Mains) 2018]
(A) Caves for hermits
(B) Burial sites
(C) Temple sites
(D) None of the above

20. Ash mound is associated with the
Neolithic site at
[UPPCS (Mains) 2009]
(A) Budihal
(B) Sangana Kallu
(C) Koldihwa
(D) Brahmagiri

21. ‘Bhimbetka’ is famous for
[MPPCS (Spl)(Pre) 2004]
(A) Rock Paintings
(B) Buddhist Statues
(C) Minerals
(D) Origin of Son River
22. In India, from which rock-shelter,
pictures has been found the most?
[UPPCS (Pre) 2008]
(A) Ghagharia (B) Bhimbetka
(C) Lekhahia (D) Adamgarh

23. Which one of the following places is
famous for pre-historic paintings?
[UPPCS (Mains) 2011
Uttarakhand UDA/LDA (Mains) 2007]
(A) Ajanta
(B) Bhimbetka
(C) Bagh
(D) Amravati

24. Where are the caves of Bhimbetka
situated? [MPPCS (Pre) 2013]
(A) Bhopal
(B) Pachmarhi
(C) Singrauli
(D) Abdullahganj-Raisen

25. The Ochre-coloured Pottery
(O.C.P.) was christened at
[UPPCS (Mains) 2006]
(A) Hastinapur (B) Ahichhatra
(C) Noh (D) Red Fort

26. In the Chalcolithic period people
of Maharashtra buried their dead
under the floor of their houses in
the following orientation
[UPPCS (Pre) 1997]
(A) North to South position
(B) East to West position
(C) South to North position
(D) West to East position

27. Which of the following sites has
yielded skeleton of the dog along
with human skeleton in burial?
[UP Lower Sub. (Pre) 2008]
(A) Brahmagiri (B) Burzahom
(C) Chirand (D) Maski

28. The evidence of burying the dog
with human body is found from
which of the following places?
[Uttarakhand PCS (Pre) 2010]
(A) Burzahom (B) Koldihwa
(C) Chaupani (D) Mando

29. The evidence of pit dwelling has
been obtained from
[UPPCS (Mains) 2011]
(A) Burzahom (B) Koldihwa
(C) Brahmagiri (D) Sanganakallu

30. From which rock shelter of
Vindhyas, a maximum number of
human skeletons have been found?
[UPPCS (Pre) 2016]
(A) Morahana Pahar
(B) Ghagharia
(C) Baghahi Khor
(D) Lekhahia

31. Which of these departments/ministries
deals with Archaeological Survey
of India as an accessory office?
[Jharkhand PCS (Pre) 2011]
(A) Culture
(B) Tourism
(C) Science and Technology
(D) Human Resource and Development

32. Where is the National Human
Museum situated?
[MPPCS (Pre) 1997]
(A) Guwahati (B) Bastar
(C) Bhopal (D) Chennai

Answer:

1. (D)  2. (C) 3. (D) 4. (A) 5. (C) 6. (B) 7. (B) 8. (A) 9. (D) 10. (C) 11. (B) 12. (D) 13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (B) 17. (C) 18. (D) 19. (B) 20. (B)

21. (A) 22. (B) 23. (B) 24. (D) 25. (A) 26. (A) 27. (B) 28. (A) 29. (A) 30. (D) 31. (A) 32. (C)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *