Important current affairs mcqs for all competitive exams 2021

UPSC CSE (IAS) Prelims 2021: Revision Through 5000 Expected MCQs

UPSC Prelims Exam 2021 GS Paper-1 : Complete Study Material

How To Prepare For UPSC Prelims 2021?

Haryana Public Service Commission (HPSC) HCS Prelims Mock Test Series 2021

1. Who is the Principal Scientific Advisor of India, whose term has been extended?

a. BP Kanungo

b. K Vijay Raghvan

c. N S Viswanathan

d. R Gandhi

 Answer: K Vijay Raghavan

2. What is the theme of ‘World Development Report’ 2021?

a. Data for better lives

b. Development after Covid

c. Self-Reliant countries

d. Replacement of Jobs

 Answer: Data for Better Lives.

3. When is ‘International Day of Solidarity with Detained and Missing Staff Members’ observed

every year?

a. March 1

b. March 10

c. March 15

d. March 25

 Answer: d. March 25

4. When is the International Day of Remembrance of Victims of slavery and the

transactive Slave Trade observed by UN ?

a. March 1

b. MARCH 10

c. March 15

d. March 25

 Answer: d. March 25

5. Who has been appointed as the CEO of Unique Identification Authority of India (UIDAI)?

a. Rajeev Kumar

b. Rajeev Sinha

c. Sanjay Agarwal

d. Saurabh Garg

 Answer : d. Saurabh Garg

RPSC College Lecturer Exam 2021 Test Series for Hindi

Ancient Indian History

Medieval Indian History

Modern Indian History

Indian Polity

6. Soma Mondal who has been appointed as the new chairperson of SCOPE ,is presently the

chairperson of which country ?

a. Indian Oil

b. SAIL

c. NTPC

d. BHEL

 Answer: b. SAIL

7. Which Armed Forces has decided to employ retired combat dogs as ‘Therapy Dogs’?

a. Indian Navy

b. Indian Army

c. Indo- Tibetan Border Police

d. Indian Coast Guard

 Answer: b. Indo Tibetan Border Police

8. The world first ship tunnel is being constructed in which country ?

a. Poland

b. Norway

c. France

d. Zimbabwe

 Answer: b. Norway

9. Which Fintech company has launched ‘Distributor to Reatailer (D2R) Finance @?

a. PhonePe

b. BharatPe

c. G-Pay

d. Mi-Pay

 Answer: BharatPe

10. New Bacteria found in the ‘International Space Station’ has been named after which Indian

scientist?

a. Jagdish Chandra Bose

b. APJ Kalam

c. Ajmal Khan

d. CV Raman

 Answer: Ajmal Khan

Indian Economy

Geography of India

Indian Art and Culture

11. Which institution releases the annual flagship report “World Economic Outlook”?

a. World Bank

b. Asian Development Bank

c. International Monetary Fund

d. United Nations Development Program

 Answer: International Monetary Fund

12. As per USA, India has been added to the list of countries affected by which disease?

a. Tuberculosis

b. AIDS

c. African swine fever

d. Ebola

 Answer: African swine fever

13. Which Indian legendary singer won the Maharashtra Bhushan award, the state’s

highest honour?

a. S P Bala Subramaniam

b. Asha Bhosle

c. Lata Mangeshkar

d. Mukesh Chand

 Answer: Asha Bhosle

14. What is the name of India’s first earth observation satellite which is to be placed in a

Geosynchronous Transfer Orbit?

a. RISAT 11

b. GISAT 1

c. GSAT 7

d. INSAT 11

 Answer: GISAT 1

Rajasthan History

Polity of Rajasthan

Rajasthan Economy

Geography of Rajasthan

Rajasthan Art and Culture

15. Which country has launched the ‘Tribal TB initiative’?

a. Nepal

b. India

c. Sri Lanka

d. Bangladesh

 Answer: India

16. The Indian Prime Minister launched the ‘Swarna Jayanti’ scholarships for the youth of

which country?

a. Sri Lanka

b. Bangladesh

c. Nepal

d. Myanmar

 Answer: Bangladesh

17. As per the World Development Report, what is the per centage of low-income

countries had an open-date policy?

a. 5%

b. 11%

c. 22%

d. 33%

 Answer: 11%

18. Which Fintech company has launched ‘Distributor to Retailer (D2R) Finance’?

a. PhonePe

b. BharatPe

c. G-Pay

d. Mi-Pay

 Answer: BharatPe

19. Which country is to play host to the Asian Football Confederation (AFC) Women’s

Asian Cup 2022?

a. UK

b. India

c. Sri Lanka

d. Bangladesh

 Answer: India

UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Sociology

UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Physics

UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for ANIMAL HUSBANDRY & DAIRYING

20. Which Ministry has mandated companies to disclose trade payables in their financial

statements?

a. Ministry of Finance

b. Ministry of Corporate Affairs

c. Ministry of External Affairs

d. Ministry of MSME

 Answer: Ministry of Corporate Affairs

21. What is the new milestone reached by the Jal Jeevan Mission scheme across the

country, as on March 31, 2021?

a. 1 Crore

b. 2 Crore

c. 4 Crore

d. 5 Crore

 Answer: 4 Crore

22. In which year, the Government e-Market (GeM) portal was launched?

a. 2014

b. 2016

c. 2018

d. 2020

 Answer: 2016

23. The Union Jal Shakti Minister has approved Rs 465 crore performance incentive to

how many states in India?

a. 7 states

b. 10 states

c. 20 states

d. 28 states

 Answer: 7 states

24. Who is the author of the new version of ‘Exam Warriors’ book?

a. President of India

b. Prime Minister of India

c. ISRO Chairman

d. DRDO Chairman

 Answer: Prime Minister of India

25. Which state has the largest number of old vehicles in India, as per the recent Road

Ministry Data?

a. Uttar Pradesh

b. Madhya Pradesh

c. Karnataka

d. Haryana

 Answer: Karnataka

UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Chemistry

UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Geography Optional

26. Garhwal Himalaya, a sub-range of the Himalayas, is located in which state/UT?

a. Bihar

b. Uttar Pradesh

c. Uttarakhand

d. Sikkim

 Answer: Uttarakhand

27. ‘VAJRA PRAHAR 2021’ is a military exercise held between the special forces of India

and which other country?

a. France

b. USA

c. Japan

d. Sri Lanka

 Answer: USA

28. “Anandam: The Center for Happiness” has been inaugurated at which institution?

a. IIT Bombay

b. IIT Madras

c. IIM Jammu

d. IIT Guwahati

 Answer: IIM Jammu

29. What is the amount raised by the Government from disinvestment of CPSEs in 2020-

21?

a. Rs 39000 crore

b. Rs 32835 crore

c. Rs 29000 crore

d. Rs 22835 crore

 Answer: Rs 32835 crore

30. Which institution in its report “South Asia Vaccinates”, estimates India’s GDP growth

in FY 22 would be in the range from 7.5% to 12.5%?

a. IMF

b. World Bank

c. ADB

d. S&P

 Answer: World Bank

31. Who has clinched the Miami Open Men’s tennis title recently?

a. Hubert Hurkacz

b. Novak Djokovic

c. Roger Federer

d. Andy Murray

 Answer: Hubert Hurkacz

32. Which state has approved ordinance to regulate rent and tenancy agreements, which

was promulgated in January 2021?

a. Gujarat

b. Uttar Pradesh

c. Bihar

d. Madhya Pradesh

 Answer: Uttar Pradesh

33. Xenobots, which were seen in the news recently, are robots developed from the stem

cells of which organism?

a. Crocodile

b. Frog

c. Rabbit

d. Sheep

 Answer: Frog

34. Which regulator has asked Indian companies to separate the roles of chairperson

and managing director (MD)?

a. RBI

b. NABARD

c. NCLT

d. SEBI

 Answer: SEBI

35. Which Deputy Governor is in charge of the Monetary Policy Department of RBI?

a. M Rajeshwar Rao

b. Dr MD Patra

c. NS Vishwanathan

d. MK Jain

 Answer: Dr MD Patra

UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for Education

UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for General Studies with Ancient History

UPHESC Assistant Professor Exam 2021 Test Series for GS with Commerce

36. The President of which country has approved a law, permitting him to hold office for

12 more years?

a. China

b. North Korea

c. Russia

d. USA

 Answer: Russia

37. Which institution announced that it favoured adoption of Global minimum tax on

corporate profits?

a. World Bank

b. IMF

c. ADB

d. UNDESA

 Answer: IMF

38. As per the latest World Economic Outlook released by IMF in April 2021, what would

be India’s growth rate in FY 22?

a. 10.5 %

b. 12.5 %

c. 14%

d. 16%

 Answer: 12.5 %

39. Which Indian state has been reported to have been affected by the second wave of

bird flu?

a. Uttar Pradesh

b. Madhya Pradesh

c. Himachal Pradesh

d. Assam

 Answer: Himachal Pradesh

40. What is the outlay of “National Programme on High Efficiency Solar PV Modules”?

a. Rs.500 crore

b. Rs.1000 crore

c. Rs.4000 crore

d. Rs.4500 crore

 Answer: Rs.4500 crore

41. Which constitutional body has recently stated that all adults above 18 were free to

choose a religion of their choice?

a. National Human Rights Commission

b. National Administrative Tribunal

c. Supreme Court of India

d. National Commission for Backward Classes

 Answer: Supreme Court of India

42. As per the Julius Baer Lifestyle Index, which is the costliest place to live in the world?

a. Mumbai

b. New York

c. Hong Kong

d. Shanghai

 Answer: Shanghai

43. Which Ministry has presented the AICTE Lilavati Awards 2020?

a. Union Home Ministry

b. Union Ministry of Education

c. Union Ministry of Women and Child Development

d. Union Ministry of Social Justice

 Answer: Union Ministry of Education

44. Which Institute has launched the ‘Little Guru’ app?

a. ISRO

b. ICCR

c. BHEL

d. BARC

 Answer: ICCR

45. Noura al-Matroushi has been identified as the first female astronaut by which

country?

a. USA

b. India

c. UAE

d. Iran

 Answer: UAE

46. Which organization has released the “2021 Global Food Policy Report”?

a. IMF

b. WHO

c. FAO

d. IFPRI

 Answer: IFPRI

47. By what percentage, the net indirect tax collection in 2020-21 has grown over the

previous year?

a. 1%

b. 10%

c. 12.3%

d. 15%

 Answer: 12.3%

Best Books for Competitive Exams 2021 – Click here

48. What is the name of the tax non-resident e-commerce operators / service providers?

a. Equalisation Levy

b. GST

c. Corporation Tax

d. Tobbin Tax

 Answer: Equalisation Levy

49. The President of which country has approved a law, permitting him to hold office for

12 more years?

a. China

b. North Korea

c. Russia

d. USA

 Answer: Russia

50. Which Indian state has been reported to have been affected by the second wave of

bird flu?

a. Uttar Pradesh

b. Madhya Pradesh

c. Himachal Pradesh

d. Assam

 Answer: Himachal Pradesh

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *